Κατερίνα Λάσπα: Εξήγησε γιατί ανέλαβε επικεφαλής του τομέα Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

5 Δεκεμβρίου 2022 11:56

Η Κατερίνα Λάσπα τέθηκε προ ημερών επικεφαλής του τομέα Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, γεγονός που προκάλεσε αίσθηση.

Μιλώντας στο protothema.gr, η παρουσιάστρια Κατερίνα Λάσπα παραδέχεται πως «η αλήθεια είναι ότι η ανακοίνωση του ονόματος μου ως τομεάρχη Εθελοντισμού και Κοινωνικών Κινημάτων στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, εξέπληξε κάποιους. Στο παρελθόν έχω δεχτεί προτάσεις για να είμαι υποψήφια τόσο σε εθνικές εκλογές, όσο και για τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Αυτή τη φορά όμως, επέλεξε το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη. Καθοριστική ήταν όπως εξηγεί η συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο, Νίκο Ανδρουλάκη. «Στην απόφασή μου έπαιξε καταλυτικό ρόλο η συνάντηση μου με τον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη. Είδα έναν νέο άνθρωπο, με ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα και με μια ειλικρινή διάθεση προσφοράς. Δεν σας κρύβω, ένιωσα και κολακευμένη για την εμπιστοσύνη άνευ όρων του προέδρου, σε έναν τόσο ευαίσθητο, ανθρωποκεντρικό τομέα.

Ουσιαστικά μου δόθηκε ο χώρος με μια ομάδα νέων ανθρώπων να εργαστούμε συντονισμένα με πάθος, χωρίς προϋποθέσεις, διεκδικώντας ‘τα αυτονόητα’ …συνθήκες αξιοπρέπειας για τον συνάνθρωπο σε δυσχέρεια», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εκτιμά ότι χρονικά, η συγκυρία είναι εξαιρετική, καθότι είναι πιο ώριμη και με περισσότερες εμπειρίες και έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο χρόνο.

Η Λάσπα, μαζί με τους αναπληρωτές γραμματείς, έχουν ήδη αρχίσει να εργάζονται πυρετωδώς θέλοντας να βοηθήσουν και να ταξιδέψουν σε κάθε σημείο της χώρας. Μέσα στα άμεσα σχέδια της είναι η επίσκεψη και η ενίσχυση ορφανοτροφείων, αλλά και οι γυναικείες φυλακές.

«Στόχος μας είναι να εμπνεύσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε, να κινητοποιήσουμε, να αναθερμάνουμε το αίσθημα αλληλεγγύης και εθελοντισμού. Πολιτεία, αυτοδιοίκηση, φορείς, πολίτες οφείλουν να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί», υπογραμμίζει.

Στις άμεσες προτεραιότητες τοποθετεί την «επιτακτική ανάγκη θέσπισης ενός θεσμικού πλαισίου που θα διασφαλίζει την ορθή λειτουργία των δομών με καταρτισμένο και εξειδικευμένο προσωπικό στην παιδική προστασία, την ενίσχυση της αποϊδρυματοποίησης ενισχύοντας τον θεσμό της ανάδοχης οικογένειας και της υιοθεσίας και με συστράτευση όλων των Φορέων που αγωνίζονται σε αυτή την κατεύθυνση.

Κορυφαίας σημασίας επίσης θεωρούμε τη δημιουργία Υπηρεσιών Πρόληψης και Ενδυνάμωσης της Οικογένειας, καθώς μια οικογένεια με ευαλωτότητα έχει αποδειχθεί ότι διατρέχει πολλαπλάσιο κίνδυνο ενδοοικογενειακών προβλημάτων».

«Μελετούμε ‘τη χάρτα της Ελλάδας’ σε αυτό το πεδίο και καταγράφουμε όλους τους πόρους, δυνατότητες και αδυναμίες ώστε να προχωρήσουμε σε σαφείς δράσεις και προτάσεις. Προσδοκούμε να βοηθήσουμε παρεμβατικά καλύπτοντας τα κενά που αφήνει τόσο η Πολιτεία όσο και ορισμένες ΜΚΟ», τονίζει. Όπως επισημαίνει αναλυτικά θα ανακοινωθούν έως τον Ιανουάριο όλες οι δράσεις που θα ακολουθήσουν, «απ’ άκρη σε άκρη στη χώρα θα ταξιδέψουμε. Θα είμαστε ουσιαστικά παρόντες. Οι άνθρωποι, οι ψυχές, παραμένουν αριθμοί και στατιστικά στοιχεία, όταν η ενασχόληση μαζί τους γίνεται μόνο από τα γραφεία».

Στην ερώτηση αν μέσα από την εμπειρία της ο κόσμος κινητοποιείται στα θέματα εθελοντισμού είναι αισιόδοξη και παρατηρεί ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας παραμένει ανθρώπινη, «δυστυχώς διανύουμε χρόνια όπου η αξία και η αξιοπρέπεια της ανθρώπινης ζωής ευτελίζονται σε πολλά επίπεδα. Νιώθω ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας ευτυχώς παραμένει ανθρώπινη, αλληλέγγυα και ενεργή, παρά τις οικονομικές κυρίως αντιξοότητες που μπορεί να βιώνει», τονίζει.

Πηγή: protothema.gr