Καθηγητής επιδημιολογίας δηλώνει: «Ο κορονοϊός έχει ημερομηνία λήξεως και μάλιστα πολύ σύντομα. Μέσα Μάϊου θα έχουν τελειώσει όλα»

18 Μαρτίου 2020 11:40

κορονα

Ο Καθηγητής Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής του Εργαστηρίου Υγιεινής, Άγγελος Χατζάκης μίλησε στο Open κι αναφερόμενος στο νέο κορονοϊό προχώρησε σε μια αισιόδοξη πρόβλεψη, καθώς τόνισε πως ο ιός έχει ημερομηνία λήξης, η οποία προσδιορίζεται στα μέσα Μαΐου. Προειδοποίησε ωστόσο για επανάκαμψη του ιού τον ερχόμενο Οκτώβρη-Νοέμβρη.
«Η επιδημία αυτή και αυτό είναι το ευχάριστο, έχει ημερομηνία λήξεως. Και μάλιστα πολύ σύντομα. Η Κίνα τελείωσε καθώς και η Κορέα. Σε δύο μήνες έτρεξε η επιδημία στην Κίνα στην Κορέα 1.5 μήνα. Από εμπειρικά παραδείγματα, όχι από τη θεωρία, βλέπουμε ότι αυτές οι επιδημίες έχουν ημερομηνία λήξεως. Και για την Ελλάδα. Και η Ελλάδα πήρε μέτρα. Έχει ημερομηνία λήξης σε πρώτη φάση.
Μέσα Μάϊου θα έχουν τελειώσει όλα. Και λέω μέσα Μαΐου, γιατί ενώ τα κρούσματα θα έχουν πέσει πολύ νωρίτερα, ακόμη θα μετράμε θανάτους. Γιατί οι θάνατοι έρχονται 15 ημέρες μετά τα κρούσματα. Όλες οι επιδημίες κάνουν μια ακμή και μετά πέφτουν. Αν τηρήσουμε τα μέτρα θα έχουμε μικρό καμπανάκι.
Τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι τα καλύτερα δυνατά. Το στοίχημα είναι πόσο θα συμμορφωθούμε με τα μέτρα για να έχουμε λιγότερους θανάτους. Αν τα τηρήσουμε, θα έχουμε μικρό καμπανάκι κι όχι μεγάλη καμπάνα. Τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι τα καλύτερα δυνατά κι επιβλέπονται από τα ανώτατα μέλη της κυβέρνησης και υπάρχει πειθαρχία κι αποτελεσματικότητα.
Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι αδύνατον να υπολογιστεί. Χαλάμε την ποιότητα των στοιχείων, αν είχαμε τα εργαστήρια σωστά θα ήταν πιο ασφαλές. Υπάρχει ορισμός από ΕΟΔΥ ποιος πάει και κάνει τεστ. Τα τεστ που θέλει ο ΕΟΔΥ πρέπει να γίνονται και να μην καθυστερούν όπως τώρα» είπε, μεταξύ άλλων, ο κύριος Χατζάκης.