Κέντρο Ποδολογίας – Συνέντευξη – Ιωάννα Ε. Τζανάκη

30 Νοεμβρίου 2023 14:51

Η ποδολόγος Ιωάννα Ε. Τζανάκη μιλάει στο Ciao magazine.

-Ποια προβλήματα των άκρων αντιμετωπίζει ένας ποδολόγος;
Ο ποδολόγος είναι ο ειδικός για τις επιπλοκές και δυσλειτουργίες των νυχιών και του δέρματος, οι οποίες προκαλούνται από την προχωρημένη ηλικία, , τις παθολογικές αιτίες (π.χ. σακχαρώδη Διαβήτη, αρθρίτιδα) τις μηχανικές πιέσεις (στενά, μικρά ή ψηλά υποδήματα), την ανατομία ενός πέλματος ή ακόμα και το λάθος χειρισμό από τον ασθενή.
Προσφέρει εξειδικευμένη περιποίηση και θεραπεία στα σκληρά και δύσκολα νύχια, στην επώδυνη εισχώρηση του νυχιού στο δέρμα, στις ονυχομυκητιάσεις, στους κάλους, στις σκληρύνσεις του δέρματος, στα επώδυνα ανοίγματα στις πτέρνες και άλλα τα οποία αφορούν τον άκρο πόδα. Ενισχύει τους δερματολόγους, παθολόγους -διαβητολόγους, ορθοπεδικούς, φυσικοθεραπευτές στις ειδικότητές τους και συνεργάζεται στενά με όμοια επαγγέλματα, έτσι έχει μια περίοπτη θέση ως προς την υγεία των κάτω άκρων.

-Με ποια κριτήρια πρέπει κάποιος να επιλέξει έναν ποδολόγο;
Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα θέμα υγείας η επιλογή ειδικού είναι πολύ βασική υπόθεση. Έτσι για να ήμαστε σίγουροι ότι απευθυνόμαστε στον κατάλληλο επαγγελματία πρέπει να επιλέξουμε κάποιον με βάση κάποια κριτήρια.
Σαν πρώτο κριτήριο είναι η επαγγελματική κατάρτιση, κατά πόσο δηλαδή το ποδολογικό κέντρο είναι πιστοποιημένο. Σαν δεύτερο κριτήριο θα έλεγα πως είναι η εμπειρία, καθώς αυτό σημαίνει ότι έχει αντιμετωπίσει πολλά και δύσκολα περιστατικά άρα είναι πιθανό να μπορέσει να δώσει την κατάλληλη λύση.
Σημαντικό κριτήριο επίσης είναι να εμπνέει εμπιστοσύνη. Δεν χρειάζεται μόνο να ξέρει καλά τη δουλειά του, αλλά και να μπορεί να δημιουργήσει μια “συνεργασία” με τον ασθενή για να νοιώσει άνετα και να εκφράσει τους προβληματισμούς του.
Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης ο τρόπος με τον οποίο θα προσεγγίσει την πάθηση, εάν εξηγεί αναλυτικά τί προκάλεσε το πρόβλημα, εάν συμβουλεύει για το πως θ αντιμετωπιστεί η πάθηση και πως θα προληφθεί στο μέλλον, τότε σίγουρα είναι ένας άνθρωπος ο οποίος αγαπά πολύ τη δουλειά που κάνει.

-Τι συμβουλές δίνετε για τη σωστή φροντίδα των ποδιών;
Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση ορισμένων χαρακτηριστικών μπορεί να μειώσει δυσάρεστα συμπτώματα όπως πληγές, έλκη, ακρωτηριασμούς, μυκητιάσεις, απώλεια νυχιών, σκληρύνσεις, κάλους και πολλά άλλα.
Μερικές συμβουλές πρόληψης θα μπορούσαν να είναι οι ακόλουθες:
-Σωστός καθαρισμός ποδιών
-Στεγνώνουμε καλά ανάμεσα στα δάκτυλα για να απομακρύνουμε την υγρασία προς αποφυγή μυκητιάσεων
-Κόβουμε τα νύχια μας τετράγωνα με στρογγυλές γωνίες και όχι στρογγυλά. Εάν κόψουμε πολύ βαθιά την πλευρά ενός νυχιού μπορεί να προκληθεί τραύμα, μόλυνση ή ακόμα και φλεγμονή
-Πολύ καλή ενυδάτωση με σωστά προϊόντα προς αποφυγή του αντίθετου αποτελέσματος
-Προσοχή στα ψηλά τακούνια και γενικά στα υποδήματα που επιλέγουμε
-Αποφεύγουμε να έχουμε τα νύχια συνέχεια βαμμένα
-Αλλάζουμε συχνά κάλτσες

Βιογραφικό – Ιωάννα Ε. Τζανάκη
Η Ιωάννα Τζανάκη έχει τελειώσει δυο σχολές. Είναι πιστοποιημένη γι αυτό και άνοιξε το δικό της ιατρείο. Έχει υποτροφία στο Ascoli Piceno της Ιταλίας, είναι συνεργάτης του Γ.Ν.Α Λαϊκού Νοσοκομείου και συμμετέχει σε ιατρικά συνέδρια με θέμα το Σακχαρώδη Διαβήτη και το Διαβητικό Πόδι. Είναι μέλος της Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π, πιστοποιημένη θεραπεύτρια ορθονυχίας ελασμάτων, πιστοποιημένη θεραπεύτρια ορθοπλαστικής κατασκευής επιθεμάτων και εκπαιδεύτρια σε δημόσιες σχολές. Έχει συμμετάσχει σε μη κερδοσκοπική εκστρατεία με τίτλο “Με Οδηγό το Διαβήτη” και έχει λάβει πιστοποιητικό επιμόρφωσης από το ΕΚΠΑ “Σακχαρώδης Διαβήτης από τη θεωρία στην πράξη”.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Κέντρο Ποδολογίας – Συνέντευξη – Ιωάννα Ε. Τζανάκη