Κιρσοί κάτω άκρων: Θεραπεία σε μία ημέρα τώρα και στη Ρόδο!

13 Αυγούστου 2021 10:28

Τι είναι οι κιρσοί;

Κιρσοί είναι οι παθολογικά διογκωμένες φλέβες που φαίνονται ανάγλυφα στα πόδια και συχνά περιγράφονται από τους ασθενείς και ως “φλεβίτες” ή “φλεβίτιδα”. Αποτελούν αρκετά συχνό πρόβλημα, αφού υπολογίζεται ότι περίπου 1 στους 4 ενηλίκους θα εμφανίσει κιρσούς ενώ σε γυναίκες άνω των 50 ετών το ποσοστό φτάνει το 50%!

Πως δημιουργούνται οι κιρσοί;

Οι κιρσοί οφείλονται σε κακή́ λειτουργία των βαλβίδων που υπάρχουν στις φλέβες, οι οποίες φυσιολογικά́ επιτρέπουν τη ροή́ του αίματος μόνο προς την κατεύθυνση της καρδιάς. Όταν όμως αυτές οι βαλβίδες χαλάσουν, το αίμα παλινδρομεί́, γυρίζει δηλαδή́ προς τα κάτω, λιμνάζει στα ποδιά, οι φλέβες φουσκώνουν και τελικά́ «ξεχειλώνουν» και δημιουργούνται οι κιρσοί́.

Τι προκαλεί τους κιρσούς;

Για την εμφάνιση τους το σημαντικότερο ρόλο παίζει η κληρονομικότητα, το οικογενειακό δηλαδή ιστορικό. Άλλοι παράγοντες που συμβάλουν στην εμφάνιση και εξέλιξη της πάθησης είναι η ακινησία, είτε πρόκειται για ορθοστασία είτε πολύωρη καθιστική ζωή, η παχυσαρκία και, ειδικά για τις γυναίκες οι ορμονικές μεταβολές, όπως η εγκυμοσύνη, τα αντισυλληπτικά και η εμμηνόπαυση.

Εκτός από το αισθητικό, μπορούν να δημιουργήσουν άλλα προβλήματα;

Οι κιρσοί συνήθως συνοδεύονται από συμπτώματα με κυριότερα το οίδημα, το αίσθημα βάρους, το κάψιμο, τη φαγούρα και τις νυχτερινές κράμπες. Ανάλογα όμως με την έκταση και τη διάρκεια του προβλήματος μπορούν να εμφανίσουν επιπλοκές όπως θρόμβωση, αιμορραγία και δερματικές βλάβες που μπορεί να εξελιχθούν σε άτονα έλκη, επιπλοκές οι οποίες αφενός επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς και αφετέρου, σε προχωρημένες περιπτώσεις, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση στηρίζεται στη λεπτομερή κλινική εξέταση, για την ακριβέστερη όμως εικόνα και επισήμανση των ιδιαιτεροτήτων κάθε ασθενή, ιδιαίτερα προεγχειρητικά, είναι αναγκαία η διενέργεια έγχρωμης υπερηχητικής αγγειογραφίας (Triplex). Με τη βοήθεια του triplex καθορίζεται η ακριβής προέλευση και έκταση του προβλήματος, εντοπίζονται τυχόν επιπλέον παθολογικές καταστάσεις που δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθούν κλινικά και το κυριότερο, καθορίζεται ο χρόνος και ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης.

Τι θεραπεία υπάρχει;

Η θεραπεία σε αρχικό στάδιο μπορεί να είναι συντηρητική και βασίζεται κυρίως στη χρήση ελαστικής κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης και φλεβοτονικών φαρμάκων σε συνδυασμό με άσκηση και περιορισμό παραγόντων κινδύνου (αποφυγή ακινησίας, απώλεια βάρους, αποφυγή ζέστης κλπ). Σε πιο προχωρημένα στάδια ωστόσο, όταν ο κίνδυνος επιπλοκών είναι αυξημένος ή και τα συμπτώματα πλέον επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, απαιτείται οριστική και ριζική αντιμετώπιση.

Πως αντιμετωπίζονται πλέον οι κιρσοί;

Για πολλά χρόνια η “κλασική” χειρουργική αντιμετώπιση με αφαίρεση των “ελαττωματικών” φλεβών μέσω τομών στο δέρμα υπό γενική αναισθησία αποτέλεσε τη μοναδική λύση. Η μέθοδος αυτή ωστόσο, λόγω της έντονα τραυματικής φύσης της και της αργής αποκατάστασης, αφού απαιτούνται τουλάχιστον 10 ημέρες μέχρι να αφαιρεθούν τα ράμματα για να επιστρέψει ο ασθενής στην καθημερινή του δραστηριότητα, θεωρείται πλέον ξεπερασμένη και τείνει να εγκαταλειφθεί. Στη θέση της τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν νέες, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές με τις οποίες επιτυγχάνεται η θεραπεία των φλεβών μέσω της εφαρμογής τοπικής θερμότητας με laser ή ραδιοσυχνότητες (RF) (ενδοφλεβική κατάλυση – endovenous ablation). Με τη μέθοδο αυτή δεν απαιτούνται χειρουργικές τομές αλλά υπό τοπική αναισθησία εισάγεται στην ελαττωματική φλέβα μία οπτική ίνα με την οποία καυτηριάζεται εσωτερικά το τοίχωμα της φλέβας με τελικό αποτέλεσμα τη σύγκλειση της, το «σφράγισμα» της δηλαδή, και τη διακοπή πλέον της επιστροφής προς τα κάτω και λίμνασης του αίματος στα πόδια.

Πότε θα σηκωθώ από το κρεβάτι και πότε μπορώ θα γυρίσω στη δουλειά μου μετά το χειρουργείο;

Με την ενδοφλεβική μέθοδο η επέμβαση των κιρσών είναι πλέον διαδικασία μίας ημέρας. Η επέμβαση διενεργείται με τοπική αναισθησία, οι μικρές τομές στο δέρμα για την είσοδο της ίνας δεν απαιτούν ράμματα ενώ ο ασθενής σηκώνεται να περπατήσει λίγη ώρα μετά το χειρουργείο, επιστρέφει στο σπίτι αυθημερόν με πλήρη κινητοποίηση, χωρίς να απαιτείται παραμονή στο κρεβάτι και ήδη από την επομένη ημέρα μπορεί να επιστρέψει με απόλυτη ασφάλεια στη δουλειά του, φορώντας μόνο μία ειδική ελαστική κάλτσα για μερικές μέρες.

Ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος για εμένα;

Τα πλεονεκτήματα της ταχύτερης μετεγχειρητικής αποκατάστασης, της αποφυγής γενικής αναισθησίας και του καλύτερου αισθητικού αποτελέσματος, έχουν καταστήσει την ενδοφλεβική τεχνική ως την καθιερωμένη παγκοσμίως μέθοδο αντιμετώπισης των κιρσών, αφήνοντας την κλασική χειρουργική θεραπεία ως λύση μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, κυρίως υποτροπής.

Μετά το χειρουργείο, οι κιρσοί “ξαναβγαίνουν”;

Μετά τη χειρουργική αντιμετώπιση η πιθανότητα υποτροπής είναι λιγότερο από 1%. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια αποτελεί ο προσεκτικός προεγχειρητικός σχεδιασμός με τη βοήθεια του triplex φλεβών και η εξατομικευμένη για κάθε ασθενή επιλογή της κατάλληλης μεθόδου θεραπείας από ειδικό αγγειοχειρουργό.

Δρ. Χρήστος Ρηγόπουλος

Αγγειοχειρουργός

Διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής “Ευρωκλινική Αθηνών” – “Euromedica Ρόδου”

www.aggeioxeirourgiki.eu

ΙΑΤΡΕΙΑ

Ιατρείο Ρόδου: Εθν. Μακαρίου 28 (Cairo Palace) τηλ: 2241024300

Ιατρείο Αθήνας: Λ. Μεσογείων 198, Χολαργός  τηλ: 2106528725