Κωνσταντίνος Γ. Κουτρολίκος MD – Τέλος στην κυτταρίτιδα με μεσοθεραπεία

26 Μαΐου 2023 16:25

Τέλος στην κυτταρίτιδα με μεσοθεραπεία

 

Τι είναι η μεσοθεραπεία;

 

Η μεσοθεραπεία είναι μία τεχνική και όχι ένα συγκεκριμένο είδος θεραπείας. Η τεχνική αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την θεραπευτική προσέγγιση και αντιμετώπιση οποιασδήποτε δερματικής αλλοίωσης ή αισθητικού προβλήματος. Στην πλαστική χειρουργική χρησιμοποιείται για διαδικασίες όπως: βελτίωση της υφής του δέρματος, ρυτίδων, τοπικού πάχους, ουλών, κυτταρίτιδας, τριχόπτωσης και διάφορες άλλες.

 

Καθώς η μεσοθεραπεία είναι ένα πολύ εκτενές θέμα που αξίζει όχι μόνο ένα άρθρο αλλά ένα ολόκληρο βιβλίο, σε αυτήν την ανάρτηση θα επικεντρωθούμε μόνο στο γιατί και πώς να χρησιμοποιήσετε τη μεσοθεραπεία ως τον τέλειο σύμμαχό σας για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

 

 

Γιατί να χρησιμοποιήσετε τη μεσοθεραπεία για βελτίωση της κυτταρίτιδας;

Η κυτταρίτιδα, ο μεγαλύτερος γυναικείος εφιάλτης, είναι μια φλεγμονή του υποδορίου ιστού, όπου δημιουργείται αυξημένη συσσώρευση λιπιδίων και υγρών, στο δέρμα και στο στρώμα κάτω από αυτό, τον ονομαζόμενο υποδόριο ιστό. Η σταδιακή αύξηση αυτής της τοπικής διεργασίας, συνοδεύεται από μειωμένης ελαστικότητας συνδετικό ιστό και εμφάνιση της χαρακτηριστικής εικόνας της “όψης φλοιού πορτοκαλιού”. Οφείλεται στην τοπική συνάθροιση λιποκυττάρων σε συστάδες, όταν τα υπολείμματα και οι τοξίνες των τροφών δεν αποβάλλονται κανονικά. Επίσης η σημαντική αυτή αύξηση πιέζει τα περιφερειακά αγγεία και δημιουργείται οίδημα στην περιοχή.

 

Μπορεί να εμφανιστεί σε όλο το σώμα και κυρίως στους μηρούς, στους γλουτούς, στις γάμπες, στην κοιλιά και στο εσωτερικό των μπράτσων.

 

Χωρίζεται σε 4 στάδια ανάλογα με το βαθμό εμφάνισής της. Για τη διάγνωση του σταδίου κυτταρίτιδας στο οποίο βρίσκεται κάθε γυναίκα υπάρχουν διάφορα τεστ με τα οποία  αξιολογείται ο βαθμός και η ένταση του προβλήματος. Το πρώτο και το δεύτερο στάδιο είναι ήπιας μορφής. Στο τρίτο και τέταρτο στάδιο, οι γυναίκες συνήθως καταφεύγουν σε ειδικούς για να δώσουν λύση.

 

Τα αίτια δημιουργίας της είναι πολλά με κυριότερα την καθιστική ζωή, τη μειωμένη κίνηση και φυσική δραστηριότητα, την κληρονομικότητα, τη διαταραγμένη κυκλοφορία του αίματος, κάποιες ορμονικές διαταραχές, την παχυσαρκία, την κακή διατροφή, το κάπνισμα, τη συχνή και υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και τη δυσκοιλιότητα.

Η κυτταρίτιδα είναι μια από τις πιο δύσκολες στην αντιμετώπιση της δερματική αλλοίωση. Ακόμη και σε αυτήν την εποχή της επιστήμης και της τεχνολογίας, εξακολουθεί να είναι δύσκολο να επιτευχθούν συνεπή και μακροχρόνια αποτελέσματα. Μπορείτε να βελτιώσετε την εμφάνισή της, αλλά μετά από αυτό, θα πρέπει να είστε πάντα σε επιφυλακή και να κάνετε κάποια θεραπεία συντήρησης, διαφορετικά θα εμφανιστεί ξανά. Μπορεί να ακούγεται αποθαρρυντικό αλλά είναι η ξεκάθαρη αλήθεια. Ωστόσο, εάν είστε αποφασισμένες και διατεθειμένες να επενδύσετε λίγο χρόνο σε αυτό, μπορείτε να κρατήσετε την κυτταρίτιδα 100% υπό έλεγχο και να εξαφανίσετέ την φαινοτυπική της εικόνα. Το πλάνο θεραπείας που πρέπει να ακολουθηθεί είναι πολύπλευρο και έχει σαν στόχο όχι μόνο την κυτταρίτιδα αλλά και τα αίτια που την ενεργοποιούν.Με άλλα λόγια απαιτείται να βελτιώστε τη φλεβική επιστροφή και προάγετε την λιποδιάλυση και την αποβολή υγρών και τοξινών. Η χρήση μιας κρέμας κατά της κυτταρίτιδας μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη αυτών των στόχων, αλλά συχνά δεν είναι αρκετή, καθώς δεν φτάνουν όλα τα ενεργά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Για το λόγο αυτό, τα αποτελέσματα μιας κρέμας κατά της κυτταρίτιδας είναι λιγότερο θεραπευτικά συγκριτικά με τις ενδοδερμικές ενέσεις που το θεραπευτικό διάλυμα δρα εξ ολοκλήρου και άμεσα στην περιοχή που αναπτύσσεται η κυτταρίτιδα.

 

 

Πώς εφαρμόζεται;  Η μεσοθεραπεία για την κυτταρίτιδα διαρκεί λίγο περισσότερο από τις γνωστή σε όλους εφαρμογή βοτουλινικής τοξίνης στο πρόσωπο, καθώς η περιοχή προς θεραπεία είναι γενικά μεγαλύτερη.  Με την χρήση υπερήχου, εντοπίζουμε τις συστάδες των λιποκυττάρων και με μια μικρή σύριγγα με πολύ λεπτή βελόνα (περίπου όσο μία τρίχα), γίνονται πολλαπλές εγχύσεις στην ενδιαφερόμενη περιοχή. Λόγω του ότι η βελόνα είναι πάρα πολύ λεπτή ο βαθμός του πόνου είναι ελάχιστος. Γίνεται αισθητός σαν ένα ελαφρύ τσίμπημα. Σε κάποια σημεία μπορεί να μην γίνεται και καθόλου αισθητός. Σε κάθε τσίμπημα ο γιατρός εναποθέτει μία πολύ μικρή ποσότητα του θεραπευτικού διαλύματος. Το θεραπευτικό διάλυμα αποτελείτε από βιταμίνες, ενεργά συστατικά που προάγουν τη διάσπαση των υπερτροφικών λιποκυττάρων και προκαλούν λιπόλυση και διεγέρτες που βοηθούν στην αναδόμηση του κατεστραμμένου συνδετικού ιστού και βελτιώνουν τη μικροκυκλοφορία του δέρματος. Για ένα τυπικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας, απαιτούνται περίπου τέσσερις συνεδρίες σε διαστήματα 7 ή 15 ημερών. Πλεονέκτημα τις μεθόδου συγκριτικά με τις γνωστές μεσοθεραπείες σώματος, είναι ότι τα αποτελέσματα είναι εμφανή από την δεύτερη κιόλας συνεδρία, με μια  πιο λεία επιφάνεια με σημαντικά μικρότερο πρόβλημα κυτταρίτιδας.

 

Πλεονεκτήματα Μεσοθεραπείας  ·       Καλή εναλλακτική σε άλλες πιο επεμβατικές θεραπείες όπως η χειρουργική επέμβαση.·       Ασφαλής και αποτελεσματική.·       Δεν απαιτείται χρόνος αποκατάστασης.·       Ελάχιστη ή καθόλου ενόχληση. Να θυμάστε ότι, ακόμα κι αν η μεσοθεραπεία δεν είναι χειρουργική επέμβαση, είναι μια επαγγελματική θεραπεία που πρέπει να εκτελείται και να επιβλέπεται από εξειδικευμένο ιατρό.

 

Κωνσταντίνος Γ. Κουτρολίκος MD

Aesthetic and Reconstructive Plastic Surgeon

Scientific Associate of Mitera Hospital

Scientific Director Plastic Surgery department NewMEDI

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Κωνσταντίνος Γ. Κουτρολίκος MD - Τέλος στην κυτταρίτιδα με μεσοθεραπεία