Η γονιμότητα αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε γυναίκας, ωστόσο ο χρόνος είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της. Πολλές γυναίκες συχνά συγχέουν την εξωτερική τους εμφάνιση και τη διάθεσή τους με την αναπαραγωγική τους ικανότητα. Μπορεί να φαίνονται νέες και όμορφες στον καθρέφτη, να είναι δραστήριες και γεμάτες ζωή αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η αναπαραγωγική τους ηλικία δεν ακολουθεί αυτούς τους κανόνες.
Οι γυναίκες γεννιούνται με έναν συγκεκριμένο αριθμό ωοθυλακίων, ο οποίος μειώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς με την πάροδο του χρόνου. Στην εφηβεία, από περίπου 1 εκατομμύριο ωοθυλάκια, απομένουν μόλις 400.000, και μέχρι την ηλικία των 35 ετών, η γονιμότητα μπορεί να έχει σοβαρές απώλειες . Στην καλύτερη περίπτωση, οι γυναίκες αυτής της ηλικίας βρίσκονται στο 5% της αρχικής τους δυνατότητας . Αντίθετα, οι άντρες έχουν τη δυνατότητα να παράγουν σπερματοζωάρια καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, αν και αυτοί πρέπει να γνωρίζουν ότι η ποιότητα του σπέρματος επηρεάζεται με την πάροδο της ηλικίας.
Η αντιμυλλέριος ορμόνη (AMH) είναι ένας σημαντικός δείκτης για την αξιολόγηση της γονιμότητας της γυναίκας. Αυτή η ορμόνη εκκρίνεται από τα κοκκιώδη κύτταρα των ωοθυλακίων και τα επίπεδά της μειώνονται καθώς η γυναίκα μεγαλώνει. Η μέτρηση των επιπέδων AMH μπορεί να ενημερώσει τις γυναίκες για την κατάσταση του ωοθηκικού τους αποθέματος.
Η κρυοσυντήρηση ωαρίων έχει γίνει μια δημοφιλής στρατηγική για τη διατήρηση της γονιμότητας, ειδικά για γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε γοναδοτοξικές θεραπείες. Αυτή η διαδικασία προσφέρει τη δυνατότητα να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους για μελλοντική χρήση.
Αυτό το ζήτημα είναι εξαιρετικά επίκαιρο, καθώς πολλές γυναίκες καθυστερούν τον οικογενειακό προγραμματισμό λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ή άλλων προσωπικών επιδιώξεων. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να “σταματήσουν” το βιολογικό τους ρολόι και να διατηρήσουν τα πιο υγιή και νεανικά ωάριά τους για αργότερα.
Η ποιότητα των ωαρίων μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας, κάτι που καθιστά αναγκαία την έγκαιρη ενημέρωση και παρακολούθηση της γονιμότητας. Οι γυναίκες άνω των 35 ετών συναντούν αυξημένα ποσοστά υπογονιμότητας, καθώς το ωοθηκικό τους απόθεμα συνεχίζει να μειώνεται. Στην ηλικία των 35 ετών περίπου έχουν περίπου το 5% του αρχικού τους αποθέματος.
Η διατήρηση γονιμότητας είναι ένα ζήτημα που απαιτεί προσοχή και ενημέρωση. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων και η παρακολούθηση των επιπέδων AMH είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις γυναίκες που σκέφτονται το μέλλον τους. Η σωστή ενημέρωση μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα σε πολλές γυναίκες να πάρουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τη ζωή που προγραμματίζουν, προασπίζοντας το δικαίωμα τους στην αναπαραγωγική αυτονομία.
Κωνσταντίνος Πάντος
Γυναικολόγος
Υπεύθυνος της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Διοικητικός Διευθυντής Κλινικής Γένεσις Αθηνών
Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής
Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας
Αντιπρόεδρος Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Γιατρών
Aντιπρόεδρος Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας (ELITOUR)