ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΤΟΣ

Δημοσιεύθηκε: 21/07/2019 19:28
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΤΟΣ

Η Ελλάδα ως κέντρο αντιμετώπισης της υπογονιμότητας και ο ρόλος του ιατρικού τουρισμού

Συνέντευξη του Κωνσταντίνου Πάντου , Αντιπροέδρου Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, Αντιπροέδρου Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Γιατρών και Γενικού Γραμματέα Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρική.

 

Ο τουρισμός υγείας (ιατρικός τουρισμός) θα αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για την επερχόμενη δεκαετία. Ο τζίρος του ιατρικού τουρισμού παγκοσμίως είναι πολλά δισ. Η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά στον χάρτη του παγκόσμιου ιατρικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια και υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να αποτελέσει την βαριά βιομηχανία της. Αν και είναι δυνατό χαρτί απαιτείται εθνική στρατηγική. Χιλιάδες ζευγάρια επισκέπτονται την χώρα μας εκμεταλλευόμενοι το θαυμάσιο ελληνικό τοπίο, τα υπέροχα νησιά και όλα αυτά τα συνδυάζουν με την παροχή ιατρικών υπηρεσιών είτε στον τομέα της πλαστικής χειρουργικής, είτε της γυναικολογίας, είτε της οφθαλμολογίας . Με τον τρόπο αυτό περνούν ευχάριστες διακοπές και εκμεταλλεύονται το χαμηλό κόστος ιατρικών υπηρεσιών και εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού που τους προσφέρει η χώρα μας. Για το θέμα αυτό μας μιλά ο γνωστός γυναικολόγος, εξειδικευμένος στην εξωσωματική γονιμοποίηση κύριος Κωνσταντίνος Πάντος.

 

-Κύριε Πάντο το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια αθρόα προσέλευση ζευγαριών από το εξωτερικό που επισκέπτονται την χώρα μας προκειμένου να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Ποιοι είναι οι λόγοι πιστεύετε που τα νέα ζευγάρια επισκέπτονται την Ελλάδα για να πετύχουν το όνειρό τους να γίνουν γονείς;

HΕλλάδα αυτή τη στιγμή προσφέρει κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με το εξωτερικό. Το κόστος, η ευέλικτη νομοθεσία (στη Γερμανία για παράδειγμα απαγορεύεται η δωρεά ωαρίων), επίσης είναι και το γεγονός ότι η Ελλάδα με τα νησιά αποτελεί ένα όμορφο περιβάλλον με έναν φιλόξενο και ευπρόσδεκτο λαό και κατά συνέπεια είναι ένας ιδανικός προορισμός για κάθε ταξιδιώτη. Από την άλλη έχουμε εξαιρετικά καλά αποτελέσματα επιτυχίας. Αυτή την στιγμή έχουμε ήδη ξεκινήσει στο εξωτερικό και με την πρωτοβουλία του κου Πατούλη, μια καμπάνια πληροφόρησης και ενημέρωσης των Ελλήνων της διασποράς για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Ελλάδα πάνω στο θέμα αυτό. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στο Μόντρεαλ, στη Μελβούρνη, στο Σικάγο, στο Λονδίνο οι Έλληνες ενημερώνονται για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός για ταξιδιώτες υγείας.

-Ποιες οι προοπτικές του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα; Έχει η Ελλάδα το κατάλληλο marketing για να προσελκύσει επισκέπτες υγείας; Υπάρχει εθνική στρατηγική η όλα οφείλονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία;

Μέχρι τώρα ήταν η ιδιωτική πρωτοβουλία. Θεσμικά όμως ο κος Πατούλης ως πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου, ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ, και ακόμα ως περιφερειάρχης έχει έναν θεσμικό ρόλο, πολύ σημαντικό διότι μέχρι σήμερα και μέχρι πρόσφατα η πολιτεία δεν είχε λάβει κανένα μέτρο. Έλλειψη οράματος υπήρξε από πλευράς πολιτείας. Πιστεύω όμως ότι το κενό αυτό θα συμπληρωθεί πλέον από τον κο Πατούλη ως περιφερειάρχη , ο οποίος έχει θέσει το θέμα αυτό πολύ ψηλά στην ατζέντα του. Φυσικά ο ιατρικός τουρισμός δεν αφορά μόνο την εξωσωματική γονιμοποίηση. Η εξωσωματική είναι μόνο η αιχμή του δόρατος. Αφορά ειδικότητες της ιατρικής όπως πλαστική χειρουργική, οφθαλμολογία, αιμοκάθαρση κ.λπ.

-Η κλινική σας η Γένεσις Αθηνών αποτελεί την ναυαρχίδα στο τόσο ευαίσθητο θέμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Έχετε καταφέρει να έχετε παγκόσμια πρωτιά. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό; Είναι η εμπειρία που διαθέτει, είναι η συνεχής έρευνα πάνω στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής , το εξειδικευμένο προσωπικό; Οι ευχαριστημένοι πελάτες;

Είναι τα πολύ καλά, τα εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας που αυτή την στιγμή κατατάσσουν την Ελλάδα στο επίπεδο που είναι, και βέβαια η καλή και αποτελεσματική δουλειά που έχουμε κάνει με αποτέλεσμα πάρα πολλά ζευγάρια τα οποία έχουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στην χώρα τους να μας διαφημίζουν . Μεταξύ αυτών αναφέρομαι και σε μια γνωστή δημοσιογράφο από την Αυστραλία, η οποία ήρθε στην Ελλάδα και απέκτησε τα διδυμάκια της και με ευχαρίστησε με email που μου έστειλε . Όλα αυτά διαφημίζουν την Ελλάδα στο εξωτερικό και τις υπηρεσίες της πάνω στον ιατρικό τουρισμό.

-Από ποιες χώρες προέρχονται τα ζευγάρια που σας επισκέπτονται;

Από ΗΠΑ, Αγγλία, Ευρώπη, αλλά και από πιο μακρινές χώρες π.χ. Μογγολία , Αφρική, ΧονγκΚονγκ κ.λπ.

Υπό ορισμένες συνθήκες ο ιατρικός τουρισμός θα μπορούσε να αποτελέσει τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας;

Βεβαίως εφόσον ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα από πλευράς πολιτείας.

Θέλω να μου περιγράψετε τα αισθήματά σας κάθε φορά που σημειώνετε μια επιτυχία στο τόσο δύσκολο έργο σας.

Αισθήματα χαράς. Παρόλο που έχουν γεννηθεί από εδώ χιλιάδες παιδιά, κάθε φορά που γεννιέται ένα παιδί, είναι σαν να είναι το πρώτο παιδάκι.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, στην Ελλάδα, η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ένα ακριβό κεφάλαιο. Πως μπορείτε εσείς οι γιατροί να ξεπεράσετε αυτόν τον σκόπελο;

Εν μέσω οικονομικής κρίσης εμείς δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Το 2010 κάναμε 2.800 ωοληψίες . Φέτος φτάσαμε τις 6.700, δηλαδή είχαμε μία συνεχή άνοδο όλα αυτά τα χρόνια. Τότε είχαμε 30 άτομα προσωπικό. Τώρα έχουμε 135 άτομα. Οπότε αυξάνουμε συνέχεια και σε μέγεθος και σε όγκο και σε αριθμό περιστατικών ακριβώς λόγω της εμπιστοσύνης και του ιατρικού τουρισμού.

 

Συνέντευξη στη Νίκη Μουσαμά

 

www.genesisathens.gr