Κόντρα αδελφών στα ενδότερα της ζάμπλουτης οικογένειας Σαφρά – Στα δικαστήρια για την περιουσία

18 Ιανουαρίου 2022 17:24

Κόντρα αδελφών στα ενδότερα της ζάμπλουτης οικογένειας Σαφρά - Στα δικαστήρια για την περιουσία

Ισχυρούς τριγμούς στα ενδότερα της τραπεζικής «αυτοκρατορίας» της οικογένειας Σάφρα.

Προκάλεσε ο Αλμπέρτο, ένα από τα τέσσερα παιδιά του αείμνηστου Ζόζεφ Σάφρα και της ελληνικής υπηκοότητας και καταγωγής, Βίκυ Εσκενάζι Σαρφάτη.

Έχοντας έρθει αρχικά σε διαφωνία με τον αδελφό του Ντέηβιντ, δεν δίστασε να τραβήξει το σκοινί και να φτάσει μέχρι το σημείο να αμφισβητήσει τη διαθήκη του πατέρα του, συνασπίζοντας όλους τους υπόλοιπους απέναντί του!

Ο Αλμπέρτο και ο Ντέηβιντ ήρθαν σε αντιπαράθεση αναφορικά με τη στρατηγική της επέκτασης της «Banco Safra» στη λιανική τραπεζική.

Ήταν τέτοια η σύγκρουση, που ο πρώτος τα βρόντηξε! Αποχώρησε από τη θέση του στο Δ.Σ. της τράπεζας και προχώρησε στην ίδρυση της «ASA Investments».

Πρόκειται για εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με έδρα το Σάο Πάολο και γραφεία στο Ρίο ντε Τζανέιρο και τη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, δεν σταμάτησε εκεί. Σύμφωνα με ρεπορτάζ εφημερίδων αμφισβήτησε νομικά την εκτέλεση τριών διαθηκών του πατέρα του ο οποίος άλλαξε το περιεχόμενο τους το 2019, μία χρονιά προτού φύγει από τη ζωή.

Κατά την άποψή του, ο Ζόζεφ Σάφρα δεν διέθετε την απαιτούμενη διανοητική ικανότητα για τη σύνταξή τους. Και αυτό επειδή έπασχε από τη νόσο του Πάρκινσον, σε προχωρημένο στάδιο.

Στη Δικαιοσύνη της Ελβετίας

Προς τα τέλη του καλοκαιριού, το Bloomberg μετέδωσε πληροφορίες ότι ο Αλμπέρτο ήταν αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τα άκρα ελπίζοντας σε δικαίωση.

Για την ακρίβεια, σκόπευε να προσφύγει στην ελβετική Δικαιοσύνη κατά της αποκλήρωσής του, την οποία πάντως διέψευσε η μητέρα του.

Τον Αύγουστο ζήτησε από δικαστήριο στη Νέα Υόρκη να του επιτρέψει να αναζητήσει στοιχεία από ιατρικά αρχεία στις ΗΠΑ.

Εκτιμούσε ότι θα έβρισκε ντοκουμέντα, τα οποία θα αποδείκνυαν την αλήθεια των ισχυρισμών του αναφορικά με την υγεία του πατέρα του.

Τελικά, δικαστικά έγγραφα, τα οποία κατέθεσε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν.

Καθιστούσαν σαφές πως η κατάσταση του Λατινοαμερικανού μεγιστάνα πριν πεθάνει δεν ανταποκρινόταν στη δυνατότητά του να κάνει οικειοθελώς.

Και εν γνώσει του αλλαγές στις διαθήκες του, που θα στερούσαν στον ίδιο «έναν αφοσιωμένο γιο που είχε υπηρετήσει πιστά τον πατέρα του για χρόνια στην οικογενειακή επιχείρηση», τη νόμιμη κληρονομιά του.

Απέναντί του οι υπόλοιποι

Ωστόσο, η υπόλοιπη οικογένεια Σάφρα αντιτάχθηκε στα όσα υποστήριξε ο Αλμπέρτο. Ο εκπρόσωπός της σχολίασε τα παραπάνω υπογραμμίζοντας ότι αποτελούν προσωπική άποψη του τελευταίου:

«Πρόκειται για μεμονωμένη θέση που δεν ταιριάζει με την αλήθεια των γεγονότων», σημείωσε.

Επιπλέον, η οικογένεια προσκόμισε έγγραφα, από τα οποία προέκυπτε το συμπέρασμα πως ο εκλιπών είχε διαμοιράσει στη σύζυγό του και στα παιδιά του όσο ακόμη ζούσε, το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του.

Οι δωρεές άρχισαν πριν από μια δεκαετία και μεταξύ άλλων περιλάμβαναν μετοχές της «Banco Safra» στη Βραζιλία.

Φυσικά, ο Αλμπέρτο είχε πάρει το δικό του μερίδιο. Με τον τρόπο αυτό τα μέλη της οικογένειας αμφισβήτησαν τα περί αποκλήρωσης που υποστήριζε.

Νεότερα δημοσιεύματα –τον Οκτώβριο- ανέφεραν πως το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές φάνηκε να γεφυρώνεται.

Διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν ότι οι κληρονόμοι του τραπεζίτη και πλουσιότερου ανθρώπου της Βραζιλίας.

Βρέθηκαν «κοντά σε συμφωνία» ως προς τη διαμάχη που είχε ξεσπάσει μεταξύ τους για τη «χρυσή» κληρονομιά. Ήθελαν να αποφύγουν τη δικαστική διαμάχη.

Κατά τη βραζιλιάνικη εφημερίδα «O Estado de S. Paulo» ο Αλμπέρτο και τα αδέλφια του είχαν αρχίσει διαπραγματεύσεις προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή.

Διαφωνία και για τα μερίσματα

Πάντως, οι δύο πλευρές είχαν και ένα ακόμη ανοιχτό «μέτωπο» καθώς προέκυψαν διαφωνίες αναφορικά με την πολιτική μερισμάτων στην εταιρεία χαρτοφυλακίου της οικογένειας.

Όπως αναφέρεται στα πρακτικά συνέλευσης των μετόχων της «J. Safra Holding SA», η οποία ελέγχει εμπορικά κτίρια.

Και άλλες μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, ο Αλμπέρτο εξέφρασε ανοιχτά την αντίθεσή του στη διανομή μερισμάτων στα ελάχιστα επίπεδα και καταψήφισε τη σχετική απόφαση.

Είναι προφανές ότι ο Αλμπέρτο και τα αδέλφια του έχουν πολλά που τους ενώνουν.

Αλλά και πολλά που τους χωρίζουν. Μένει να φανεί αν θα υπερισχύσουν όσα τους φέρνουν κοντά ή αυτά που τους κρατούν μακριά…