Κορωνοϊός: Αυξήθηκε ο αριθμός των θυμάτων, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

7 Δεκεμβρίου 2022 08:45

Τα στοιχεία που αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό την εβδομάδα από 28 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 43.748 κρούσματα COVID-19 (4.193 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -1% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 28% των λοιμώξεων. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού ανέρχεται σε 5.448.700 εκ των οποίων 52,2% γυναίκες.

Το Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0,9 (95% ΔΕ: 0,74-0,99)

Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 1.188 ασθενείς (7ήμερος μ.ό.: 170, -7% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 1.056 ασθενείς (7ήμερος μ.ο.: 151, -16% εβδομαδιαία μεταβολή).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 91 (70,3% άνδρες) με διάμεση ηλικία 76 έτη και το 98,9% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 154 θάνατοι ασθενών COVID-19 (15 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: 19% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι 23 (15%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 34.482 θάνατοι, με το 96,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη.

Από εκεί και πέρα, ελπίδες στην επιστημονική κοινότητα δίνει ένα – εκτός πατέντας πια – φάρμακο για διάφορες ηπατικές παθήσεις, το UDCA (ουρσοδεοξυχολικό οξύ), που φαίνεται ότι μπορεί να αποτρέψει τη λοίμωξη Covid-19 και να προστατεύσει από μελλοντικές παραλλαγές του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσαν ερευνητές στη Βρετανία με επικεφαλής έναν Έλληνα γιατρό ηπατολόγο της διασποράς.

Τα σχετικά πειράματα έγιναν σε οργανοειδή (μίνι ανθρώπινα όργανα), ζώα, ανθρώπινα όργανα από δότες, υγιείς εθελοντές και ασθενείς. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Φώτιο Σαμπαζιώτη του Ινστιτούτου Wellcome-MRC Cambridge Stem Cell του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature».

Η έρευνα έδειξε ότι το φάρμακο μπορεί να «κλειδώσει» τη «θύρα εισόδου» (τον υποδοχέα ACE2 στην κυτταρική επιφάνεια) που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 για να εισδύσει στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει. Επειδή το φάρμακο στοχεύει στα ανθρώπινα κύτταρα και όχι στον συνεχώς μεταλλασσόμενο ιό, εκτιμάται ότι μπορεί να διατηρήσει την προστατευτική αποτελεσματικότητα του και έναντι μελλοντικών παραλλαγών του κορονοϊού ή έναντι άλλων κορονοϊών που πιθανώς αναδυθούν.