Κορωνοϊός: Εγκρίθηκαν τα νέα εμβόλια Pfizer και Moderna για την Όμικρον

1 Σεπτεμβρίου 2022 08:15

Οι αμερικανικές υγειονομικές Αρχές ενέκριναν τη νέα έκδοση των εμβολίων κατά της Covid-19 των φαρμακοβιομηχανιών Pfizer και Moderna που στοχεύει ειδικά την παραλλαγή ‘Ομικρον, προκειμένου να αρχίσει γρήγορα μια νέα εκστρατεία χορήγησης αναμνηστικών δόσεων.

Τα δύο επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του κορωνοϊού εγκρίνονται για μια αναμνηστική δόση, από την ηλικία των 12 ετών για το εμβόλιο της Pfizer και από την ηλικία των 18 ετών για το εμβόλιο της Moderna, διευκρίνισε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το CNN, τα δύο ενημερωμένα εμβόλια περιλαμβάνουν επίσης την αρχική έκδοση του ιού, που είχαν όλα τα προηγούμενα εμβόλια Covid.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ενημερωμένα εμβόλια Covid-19 λαμβάνουν άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ενημερωμένο εμβόλιο της Pfizer είναι μια δόση 30 μικρογραμμαρίων εγκεκριμένη για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω.

Το ενημερωμένο εμβόλιο της Moderna είναι μια δόση 50 μικρογραμμαρίων εγκεκριμένη για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Τα εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν μόνο αφού συστηθούν από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Η συμβουλευτική ομάδα εμβολίων του CDC έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει την Πέμπτη για το αν θα υποστηρίξει τη σύσταση για χρήση.

Από εκεί και πέρα, οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε… πόλεμο!

Η εταιρεία Moderna κατέθεσε μήνυση κατά της Pfizer για παραβίαση πατέντας σε ό,τι αφορά το εμβόλιο κατά της Covid-19, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Η Moderna ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες Pfizer/BionTech αντέγραψαν την τεχνολογία mRNA που η εταιρεία είχε αναπτύξει χρόνια πριν από την πανδημία.

Η μετοχή της Pfizer υποχώρησε κατά 1,4%, ενώ της BioNTech κατά 2%.

Η μήνυση, που περιέχει απαίτηση για αποζημίωση απροσδιόριστου ύψους, κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο της Μασαχουσέτης και στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Ντύσελντορφ.

Η εταιρεία Moderna ιδρύθηκε μόλις πριν από μία δεκαετία και η έδρα της είναι στο Κέμπριτζ της Μασχουσέτης. Έγινε γνωστή για τις καινοτόμες έρευνες στην ανάπτυξη της τεχνολογίας mRNA.

Η εταιρεία BioNTech με έδρα τη Γερμανία είναι γνωστή για το έργο της επί της τεχνολογίας mRNA.