Κορονοϊός: είναι το χρονικό διάστημα απομόνωσης των πέντε ημερών ασφαλές;

Συντάκτης: Newsroom

14 Αυγούστου 2022 07:30

Κορονοϊός: είναι το χρονικό διάστημα απομόνωσης των πέντε ημερών ασφαλές;

Έρευνα στις ΗΠΑ απέδειξε ότι το χρονικό διάστημα απομόνωσης των πέντε ημερών δεν είναι απολύτως ασφαλές για όλους όσους έχουν μολυνθεί με κορονοϊό

Τα νέα επιστημονικά ευρήματα έρχονται εν μέρει σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή που τηρούν αρκετά κράτη ως προς τη διαχείριση ενός κρούσματος. Το χρονικό διάστημα απομόνωσης των πέντε ημερών δεν είναι απολύτως ασφαλές για όλους.

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, όπως και στην Ελλάδα, η επίσημη οδηγία για όποιον διαγνωσθεί θετικός στον κορονοϊό είναι ότι πρέπει να παραμείνει για πέντε ημέρες σε αυτοπεριορισμό. Ώστε να μην μεταδόσει τη νόσο σε άλλους. Μια ομάδα ερευνητών από το Νοσοκομείο Brigham and Women, τα Εθνικά Εργαστήρια Αναδυόμενων Λοιμωδών Νοσημάτων και το Ινστιτούτο του ΜΙΤ και του Harvard, ωστόσο, υποστηρίζει τώρα ότι υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι παραμένουν μεταδοτικοί και μετά το πέρας των 5 ημέρων, όντας ικανοί να μεταφέρουν τον ιό σε άλλους ανθρώπους.

Στην έρευνά τους, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, οι ειδικοί ζήτησαν τη βοήθεια 40 ατόμων από την περιοχή της Βοστώνης.

Οι οποίοι είχαν διαγνωσθεί με COVID-19 και, βάσει του ιατρικού τους ιστορικού και προφίλ, δεν αναμενόταν να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα. Σημειώνεται ότι όλοι οι εθελοντές ήταν ήδη εμβολιασμένοι. Έχοντας μάλιστα κάνει και την αναμνηστική δόση.

Οι 40 συμμετέχοντες συμπλήρωναν μια καθημερινή αναφορά. Καταγράφοντας τα συμπτώματά τους. Ενώ διενεργούσαν και ένα self test την ημέρα. Ξεκινώντας από την έκτη ημέρα της μόλυνσης. Κάθε εθελοντής υπέβαλε επίσης ένα δείγμα για έλεγχο αντισωμάτων κάθε μέρα. Διαδικασία η οποία ξεκίνησε επίσης από την έκτη ημέρα. Οι ερευνητές θέλησαν, με αυτό τον τρόπο, να παρακολουθήσουν την πορεία της λοίμωξης. Ώστε να διαπιστώσουν πόσο διαρκεί η μόλυνση από την COVID-19 στους ασθενείς. Καθώς και για πόσες ημέρες είναι ικανοί να την μεταδίδουν σε άλλους ανθρώπους.

Στο 75% των εθελοντών, το αποτέλεσμα του διαγνωστικού τεστ συνέχισε να είναι θετικό την έκτη ημέρα της μόλυνσης. Την ίδια ώρα που πολλοί από αυτούς ανέφεραν ότι δεν είχαν κανένα σύμπτωμα. Οι ερευνητές εντόπισαν, επιπλέον, ενεργά φορτία του ιού στο 35% των περιπτώσεων που βγήκαν θετικοί στα τεστ αντιγόνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι εθελοντές που διαγνώστηκαν θετικοί στα τεστ ανίχνευσης κορονοϊού ήταν επίσης θετικοί στις καλλιέργειες αντιγόνου.

Από τους 6 εθελοντές που διαγνώστηκαν θετικοί την έκτη ημέρα, οι 4, ελλείψει συμπτωμάτων. Και βάσει των τρεχουσών οδηγιών του CDC, θα είχαν ολοκληρώσει την περίοδο της αυτοαπομόνωσης. Και θα είχαν επιστρέψει στην κανονική τους ζωή, πιθανώς αποτελώντας εστίες μετάδοσης του κορονοϊού για άλλους ανθρώπους.

Σημειώνεται, τέλος, ότι, κατά την περίοδο διεξαγωγής της μελέτης, η υποπαραλλαγή BA.1 της μετάλλαξης Omicron ήταν το κυρίαρχο στέλεχος κορονοϊού στις ΗΠΑ. Η μετάλλαξη Omicron και οι υποπαραλλαγές της αποτελούν τις μεταλλάξεις του κορονοϊού με τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα μέχρι σήμερα.

Η μελέτη τους περιλάμβανε πολύ λίγους συμμετέχοντες

Άρα αντιμετωπίζει προβλήματα ως προς το κατά πόσο είναι αντιπροσωπευτική. Ωστόσο, τα ευρήματα είναι αρκετά ώστε να αναδείξουν ότι υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που παραμένουν θετικοί και πέρα από το διάστημα που προβλέπεται από τις επίσημες κρατικές υπηρεσίες. Και μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο σε άλλους σύμφωνα με το ygeiamou. Απαιτείται, επομένως, περαιτέρω μελέτη και αυξημένη επαγρύπνηση για την υγειονομική ασφάλεια των ανθρώπων.