Κορονοϊός: έρχεται το φθινόπωρο νέο εμβόλιο για όλες τις μεταλλάξεις

Συντάκτης: Newsroom

13 Ιουνίου 2022 07:30

Νέο εμβόλιο για τον κορονοϊό: «Η λογική ”να περιμένω και να κάνω το νέο εμβόλιο”, δεν έχει νόημα»

Το νέο εμβόλιο έρχεται το φθινόπωρο και η σύνθεσή του θα καλύπτει όλες τις γνωστές μεταλλάξεις. Ενώ θα κληθεί να το κάνει όλος ο πληθυσμός

Ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε για το νέο κύμα μαζικού εμβολιασμού με το νέο εμβόλιο για τον κορονοϊό που έρχεται το φθινόπωρο. Καθώς και για την ευλογιά των πιθήκων.

«Δεν πρέπει να ανησυχούμε. Η ευλογιά των πιθήκων έχει χαμηλή μεταδοτικότητα και δεν έχει ασυμπτωματική νόσηση. Όπως συμβαίνει με τον κορονοϊό, στοιχείο που θα ενίσχυε την ανεξέλεγκτη μετάδοσή της». Ξεκαθάρισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μετά και τον εντοπισμό του δεύτερου κρούσματος της νόσου στη χώρα μας.

Ο καθηγητής μίλησε στο Mega και για την εξέλιξη της πανδημίας, τονίζοντας ότι το φθινόπωρο θα υπάρχει για όλους το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Το οποίο θα περιλαμβάνει στη σύνθεσή του όλες τις μεταλλάξεις του Covid-19. Όσες υπάρχουν μέχρι τώρα, και θα κληθεί να το κάνει όλος ο πληθυσμός.

Ωστόσο, ο καθηγητής προέτρεψε όλους όσοι είναι πάνω από 60 ή έχουν ανοσοκαταστολές να προβούν άμεσα στην 4η δόση, το πρόγραμμα της οποίας δεν πηγαίνει όσο καλά θα περίμεναν οι Αρχές.

«Η πανδημία είναι σε ύφεση και χάρη στα νέα σημαντικά όπλα που έχουμε κατά του Covid-19, δηλαδή τα πολύ αποτελεσματικά χάπια. Ο κορονοϊός δεν θα ξαναγίνει αυτό που ήταν για την κοινωνία», επισήμανε.

Σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων, ο επιστήμονας ανέφερε ότι αναμένει νέα κρούσματα και στη χώρα μας. Αφού «η νόσος ξέφυγε από τη συνήθη μετάδοσή της, ενώ συνήθως περιοριζόταν στην υποσαχάρια Αφρική», ωστόσο «δεν πρέπει να ανησυχούμε».

Όπως επισήμανε, η νόσος έχει χαμηλή μεταδοτικότητα και δεν έχει ασυμπτωματική νόσηση. Όπως συμβαίνει με τον κορονοϊό, στοιχείο που θα ενίσχυε την ανεξέλεγκτη μετάδοσή της.

ygeiamou