Κορωνοϊός: Η ενισχυτική δόση εμβολίου βελτιώνει τα συμπτώματα Long Covid

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

10 Δεκεμβρίου 2022 08:40

Την ευεργετική δράση του αναμνηστικού εμβολιασμού στα συμπτώματα Long Covid καταδεικνύει νέα δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση «WebMd».

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, και πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος συνοψίζουν τα αποτελέσματα των σχετικών μελετών:

Δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο «Nature Medicine» αναφέρουν ότι η πιθανότητα Long Covid, αυξάνεται μετά από κάθε νόσηση με κορωνοϊό. Έτσι εάν ένα άτομο δεν απέκτησε Long Covid μετά την πρώτη λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται να αποκτήσει και την επόμενη φορά.

Επομένως, ο εμβολιασμός με αναμνηστικές δόσεις έχει νόημα, επειδή προστατεύει από επιπλέον λοιμώξεις Covid-19 και από Long Covid συνακόλουθα.

Παράλληλα, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο «The Lancet E-clinical Medicine» και αναφέρονται στα αποτελέσματα έντεκα σχετικών μελετών, η ενισχυτική δόση φαίνεται να συμβάλλει στη βελτίωση των ασθενών με σύνδρομο Long Covid.

Συγκεκριμένα, σε επτά από αυτές τις μελέτες, διαπιστώθηκε ότι η συμπτωματολογία των εμβολιασμένων ασθενών ήταν βελτιωμένη, ενώ σε τέσσερες δεν διαπιστώθηκε αξιοσημείωτη διαφορά στη συμπτωματολογία. Σε ορισμένους ασθενείς η συμπτωματολογία επιδεινώθηκε.

Μία άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο «British Medical Journal» παρουσίασε περισσότερα στοιχεία που συνηγορούν στο ότι ο εμβολιασμός μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων καθώς και στη μείωση της επιβάρυνσης του πληθυσμού από το σύνδρομο Long Covid.

Καθώς τα εμβόλια ωθούν τον οργανισμό να παράγει τόσο αντισώματα (χυμική ανοσία) όσο και ειδικά Τ κύτταρα (κυτταρική ανοσία), μία αναμνηστική δόση φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει στην αναστροφή της ανοσολογικής απόκρισης στους ασθενείς που συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα Long Covid, όπως αναφέρει ο Stephen J. Thomas, MD, ειδικός λοιμωδών νοσημάτων στο Ιατρικό Κέντρο Upsate στις Συρακούσες, NY και επικεφαλής ερευνητής του κέντρου για τη δοκιμή του εμβολίου της Pfizer, έναντι του SARS-CoV-2

. Επιπλέον, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να προκληθεί σύνδρομο Long Covid όταν ο ιός εμμένει σε μέρη του σώματος όπου το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι ιδιαίτερα ενεργό και, έτσι, μια αναμνηστική δόση μπορεί να ενεργοποιήσει περαιτέρω το ανοσοποιητικό και να αντιμετωπίσει τον ιό.

Συνολικά, οι περισσότερες μελέτες διαπίστωσαν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να προστατεύσει από Long Covid με την προστασία έναντι επαναλαμβανόμενης λοίμωξης COVID-19 αλλά και να βελτιώσει τα συμπτώματα ασθενών που ήδη έχουν συμπτώματα συνδρόμου Long Covid.