Κορονοϊός: οδεύουμε προς την κορύφωση του νέου κύματος που έφερε η Omicron 2

1 Απριλίου 2022 07:30

Κορονοϊός: οδεύουμε προς την κορύφωση του νέου κύματος που έφερε η Omicron 2

Οδεύουμε προς την κορύφωση του νέου κύματος που έφερε η Omicron 2 και για τον λόγο αυτό η επιτροπή των ειδικών αποφάσισε να μην γίνει καμία νέα άρση περιοριστικού μέτρου μέχρι το τέλος του Απρίλη.

Κορονοϊός: οδεύουμε προς την κορύφωση του νέου κύματος που έφερε η Omicron 2.

Αυτήν την στιγμή τα ενεργά κρούσματα στο λεκανοπέδιο φτάνουν τα 176.000 και προβλέπεται περαιτέρω αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία εξήγησε η κυρία Γκάγκα. Η οποία έκανε εκ νέου έκκληση για την τήρηση των υφιστάμενων μέτρων . «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς η πανδημία είναι σε έξαρση». Υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός.

«Βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση του πανδημικού κύματος της Omicron 2» σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου. Και πρόσθεσε ότι προκαλεί όμως ανησυχία η αύξηση των κρουσμάτων στις διάμεσες ηλικίες. Γι’ αυτό τον λόγο αναμένεται περαιτέρω αύξηση των νοσηλειών τις επόμενες εβδομάδες είπε. Σήμερα έχουμε 3.500 νοσηλευόμενους ασθενείς. Ενώ αναμένεται μικρή αύξηση των νέων διασωληνώσεων σε Αττική και νότια Ελλάδα .

Σημαντική αύξηση στα ενεργά κρούσματα

«Υπάρχει σταθεροποίηση αλλά με σαφή μετακίνηση των κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σημαντική αύξηση καταγράφουν τα ενεργά κρούσματα που φτάνουν τα 176.000». Είπε από την πλευρά της η Βάνα Παπαευαγγέλου. Προσθέτοντας ότι επικρατεί η παραλλαγή Όμικρον στην οποία οφείλεται η έξαρση των τελευταίων εβδομάδων. Ενώ ανησυχεί η διάμεση ηλικία κρουσμάτων που πλέον είναι τα 41 έτη.

Η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε επίσης ότι δεν θα γίνει καμία νέα άρση μέτρου μέχρι το τέλος Απριλίου. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να προσέχουν περισσότερο είπε. Και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σωτήρης Tσιόδρας στην Επιτροπή διατηρείται στο ακέραιο η προστασία του εμβολίου έναντι της νόσησης. «Είναι λάθος όσοι λένε ότι δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν επειδή έχουν νοσήσει» σημείωσε η καθηγήτρια.

Πάνω από 770 αιτήσεις την ημέρα για αντιικά χάπια – Ανοιχτό το ενδεχόμενο για 4η δόση

Η κυρία Γκάγκα απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για τα αντιικά χάπια. Καθώς γίνονται 770 αιτήσεις την ημέρα. Για το μονοκλωνικό της AstraZeneca είπε ότι δεν υπάρχει ακόμα ημερομηνία.

Η κυρία Παπαευαγγέλου ερωτηθείσα για την πιθανότητα χορήγησης 4ης δόσης είπε ότι: «μελετάμε όλα τα κλινικά δεδομένα για την τέταρτη δόση. Και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσουν και οι άλλες χώρες. Το φθινόπωρο πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί επαναληπτική δόση». Σημείωσε και επανέλαβε ότι η προστασία που προσφέρει η γ’ δόση είναι πολύ μεγαλύτερη από τις δύο.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα προβλέπουμε ύφεση τους επόμενους έναν με δύο μήνες.

ygeiamou