Κορωνοϊός: Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για μακρά Covid-19 στους εφήβους

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

1 Δεκεμβρίου 2022 08:40

Το χαμηλότερο κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο και τα χρόνια προβλήματα υγείας, ιδίως το άσθμα, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο μετα-Covid συνδρόμου, γνωστού και ως μακράς Covid-19, στους εφήβους, δείχνει ελβετική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Ιντρίς Γκεσούς του Πανεπιστημίου της Γενεύης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», ανέλυσαν στοιχεία για 1.034 παιδιά, βρίσκοντας ότι περίπου το 14% των εφήβων με ιστορικό λοίμωξης Covid-19, είχαν στη συνέχεια τουλάχιστον ένα σύμπτωμα που διαρκούσε επί τρεις μήνες ή περισσότερο.

Η συχνότητα της μακροχρόνιας Covid-19 στα παιδιά και στους εφήβους δεν έχει ακόμη κατανοηθεί καλά.

Είναι επίσης δύσκολο να προσδιοριστεί κατά πόσο ορισμένα συνήθη συμπτώματα, όπως η κόπωση, οφείλονται στην προηγηθείσα λοίμωξη από κορωνοϊό ή σε άλλες αιτίες.

Η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι τα επίμονα συμπτώματα στους εφήβους 12 έως 17 ετών είναι 8% συχνότερα σε εκείνους που είχαν περάσει Covid-19.

Από την άλλη, στα μικρότερα παιδιά έξι μηνών έως 11 ετών δεν βρέθηκε αξιοσημείωτη διαφορά στη συχνότητα των επίμονων συμπτωμάτων ανάμεσα σε εκείνα με ιστορικό Covid-19 και σε εκείνα που δεν είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό στο παρελθόν.

Από εκεί και πέρα, η ευρεία διασπορά του κορωνοϊού μπορεί να κρύβει ακόμα μια απειλή για την υγεία των ασθενών. Ειδικότερα και συγκριτικά με όσους νόσησαν με γρίπη, οι νοσήσαντες με κορωνοϊό παρουσιάζουν μεγαλύτερες πιθανότητες εκδήλωσης επιληπτικών κρίσεων ή επιληψίας εντός των επόμενων έξι μηνών από την αρχική νόσηση.

Μάλιστα, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύτηκε στο »Neurology», ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για τα παιδιά από ό,τι στους ενήλικες, ενώ παράλληλα, αυτά τα συμπτώματα εμφανίστηκαν και σε άτομα που δε χρειάστηκαν νοσηλεία για τη λοίμωξη Covid-19.

Συνολικά, διερευνήθηκαν 152.754 άτομα σε κάθε μία από τις ομάδες Covid-19 και γρίπης.

Σύμφωνα με όσα διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι ασθενείς με Covid-19 εμφάνιζαν έως και 55% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν επιληψία ή επιληπτικές κρίσεις κατά τους επόμενους έξι μήνες, σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν προσβληθεί από γρίπη.

Το ποσοστό των νέων περιπτώσεων επιληψίας ή επιληπτικών κρίσεων ήταν 0,94% στα άτομα που έπασχαν από COVID-19, σε σύγκριση με 0,60% σε όσους είχαν γρίπη.