Κορωνοϊός: Σημάδια ότι μπορεί να βλάψει το συκώτι

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

12 Δεκεμβρίου 2022 08:40

Ο κορωνοϊός μπορεί να βλάψει το ήπαρ, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ο κορωνοϊός φαίνεται να αυξάνει τη δυσκαμψία του ήπατος, σημάδι πιθανού μακροπρόθεσμου τραυματισμού, είναι όμως πολύ νωρίς για να ξεκαθαρίσει εάν αυτό προμηνύει σοβαρή ηπατική νόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Έχει παρατηρηθεί ότι οι λοιμώξεις Covid-19 προκαλούν φλεγμονή και βλάβες σε διάφορα συστήματα οργάνων όπως ο εγκέφαλος, τo έντερo και το συκώτι», δήλωσε ο ερευνητής Δρ. Θίοντορ Πιρς, ακτινολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη.

Η δυσκαμψία είναι δείκτης ηπατικής βλάβης, όπως είναι επίσης η ίνωση, δηλαδή η συσσώρευση ουλώδους ιστού. Οι ουλές μπορεί να μειώσουν τον υγιή ηπατικό ιστό και με την πάροδο του χρόνου, να τον αναγκάσουν να σταματήσει να λειτουργεί φυσιολογικά. Η ίνωση μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του ήπατος και ηπατική ανεπάρκεια.

Ο Πιρς είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν η ηπατική βλάβη που προκαλείται από Covid-19 θα έχει μόνιμες επιπτώσεις.

«Δεν έχουμε παρακολουθήσει ανθρώπους για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς ο κορωνοϊός είναι πρόσφατος, οπότε δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί. Θεωρητικά, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πιο σοβαρή μορφή ηπατικής βλάβης. Η άλλη πιθανότητα είναι ότι η ηπατική βλάβη λόγω Covid-19 μπορεί να λειτουργήσει σωρευτικά σε συνδυασμό με άλλα προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, η λιπώδης νόσος του ήπατος που επηρεάζει περίπου 100 εκατομμύρια Αμερικανούς, εξελίσσεται στην πιο κοινή αιτία τελικού σταδίου ηπατικής νόσου», είπε.

«Δεν είναι γνωστό εάν ο τραυματισμός από τον Covid θα μπορούσε να επιβαρύνει την υγεία ανθρώπων που έχουν άλλους λόγους να αναπτύξουν ηπατική νόσο τελικού σταδίου», εξήγησε ο Πιρς.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να παρακολουθήσουν ασθενείς με Covid-19 για να διαπιστώσουν εάν αναπτύσσουν σοβαρή ηπατική νόσο. Θέλουν επίσης να ερευνήσουν εάν ο Covid είναι η αιτία της δυσκαμψίας του ήπατος. Για αυτό, σχεδιάζουν να εμβαθύνουν στα δεδομένα.

Ελπίζουν τέλος να μάθουν πώς η σοβαρότητα μιας λοίμωξης Covid-19 επηρεάζει το ήπαρ και εάν μπορεί να προκληθεί βλάβη σε ασθενείς που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό αλλά δεν έχουν συμπτώματα.

Οι ερευνητές συνέκριναν τη δυσκαμψία του ήπατος σε 31 άνδρες και γυναίκες που είχαν Covid-19 και σε 50 άτομα χωρίς τον ιό. Αφού έλαβαν υπ’ όψη την ηλικία, το φύλο και το χρόνο που μεσολάβησε από τη διάγνωση με λοίμωξη από κορωνοϊό, διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με Covid-19 είχαν σημαντικά μεγαλύτερη δυσκαμψία του ήπατος από όσους αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Κάποιοι που δεν είχαν νοσήσει με Covid-19 είχαν επίσης σκλήρυνση στο ήπαρ, ένα εύρημα που δεν μπορούν να εξηγήσουν.

Ο Πιρς δεν πιστεύει ότι οι ασθενείς που πέρασαν Covid-19 δεν θα πρέπει να ανησυχούν για πιθανή ηπατική βλάβη.