Κορονοϊός: συνεχής η αύξηση των κρουσμάτων – τριπλάσιος ο αριθμός των νοσηλειών

Συντάκτης: Newsroom

13 Ιουλίου 2022 07:30

Κορονοϊός: συνεχής η αύξηση των κρουσμάτων - τριπλάσιος ο αριθμός των νοσηλειών

Σε εξέλιξη βρίσκεται το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας, του ΕΚΑΒ και της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής για την ενίσχυση των απλών κλινών covid. Mετά τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού των τελευταίων εβδομάδων και τον τριπλάσιο αριθμό νοσηλειών

Η αύξηση των κρουσμάτων στο έκτο κύμα του κορονοϊού είναι γεγονός. Είναι ενδεικτικό ότι σε διάστημα εβδομάδας καταγράφηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) περίπου 146.000 κρούσματα κορονοϊού και 2.289 νοσηλείες. Δηλαδή τριπλάσιος αριθμός νοσηλειών.

Ωστόσο, η μικρή αλλά συνεχής ροή ασθενών με covid-19 στα νοσοκομεία είχε ως αποτέλεσμα να τριπλασιαστούν οι νοσηλευόμενοι σε λιγότερο από έναν μήνα. Είναι ενδεικτικό ότι στις 14 Ιουνίου οι νοσηλευόμενοι λόγω κορονοϊού ήταν συνολικά 804, με τους 584 σε απλές κλίνες. Το περασμένο 24ωρο στα νοσοκομεία βρίσκονταν με λοίμωξη covid-19 2.195 ασθενείς. Με τους 1.707 να νοσηλεύονται σε απλές κλίνες.

Υπό αυτά τα δεδομένα, ενεργοποιήθηκε μέχρι τις 20 Ιουλίου το επιχειρησιακό σχέδιο για το ΕΣΥ, κατά τον τρόπο που γινόταν και στις προηγούμενες επιδημικές εξάρσεις.

Σε αυτήν την 1η φάση του επιχειρησιακού σχεδίου, δεσμεύθηκαν επιπλέον 101 κλίνες. Μόνο για ασθενείς με λοίμωξη covid-19 στα νοσοκομεία Σωτηρία, Σισμανόγλειο και Αμαλία Φλέμινγκ.

Το τελευταίο, μάλιστα, τέθηκε και πάλι εκτός του προγράμματος εφημεριών, για να καλύπτει αποκλειστικά τις ανάγκες ασθενών με λοίμωξη Covid-19. Το ίδιο θα γίνει, εφόσον χρειαστεί, και με τις πνευμονολογικές κλινικές του Σωτηρία.

Συνολικά, σε αυτή τη φάση θα είναι διαθέσιμες 1.078 κλίνες Covid-19, ενηλίκων και παιδιών, στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια της Αττικής. Και 92 κλίνες ΜΕΘ επίσης ενηλίκων και παιδιών.

Στη 2η φάση της λειτουργίας των μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής υπό την αυξημένη πίεση της επιδημίας, εντάσσονται στο σύστημα κλινών covid, 106 κλίνες ιδιωτικών κλινικών. Με προοπτική να φθάσουν τις 200, εφόσον χρειαστεί. Και συνεχίζεται η δέσμευση γενικών κλινών στα δημόσια νοσοκομεία.

Από την προσεχή Πέμπτη 21 Ιουλίου και για έναν μήνα θα προστεθούν και 381 κλίνες covid στο Λεκανοπέδιο. Ειδικότερα, θα αυξηθούν οι κλίνες Covid στα νοσοκομεία Αλεξάνδρα, Ευαγγελισμός, Αγία Όλγα, Ιπποκράτειο. Αλλά και τα ΚΑΤ, Λαϊκό, ΕΛΠΙΣ, Ερυθρός Σταυρός, Γεννηματάς, Σωτηρία και Παμμακάριστος.

Συνολικά, θα διατεθούν σχεδόν 1.500 κλίνες Covid για τις ανάγκες των ασθενών. Οι οποίες εκτιμάται ότι θα έχει αφήσει πίσω του το παρατεταμένο επιδημικό κύμα.

ygeiamou