Κορονοϊός: τα νέα δεδομένα μετά τις διακοπές (βίντεο)

Συντάκτης: Newsroom

26 Αυγούστου 2022 07:30

Κορονοϊός: τα νέα δεδομένα μετά τις διακοπές (βίντεο)

Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, παθολόγος, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής μίλησε στο MEGA για τα δεδομένα του κορονοϊού μετά τις διακοπές.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας υπογράμμισε, μιλώντας στο MEGA, ότι μαθαίνουμε να ζούμε με τον κορονοϊό. Ενώ διευκρίνισε πως οι επιτροπή εμπειρογμωμώνων θα λάβει υπόψιν τα νέα δεδομένα μετά τις διακοπές. Ωστόσο «μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα για τα άτομα σε κίνδυνο, ηλικίας από 60 ετών και πάνω. Που εισάγονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που καταλήγουν είναι τα 80 έτη. Ή άτομα με προβλήματα υγείας ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Ψαλτοπούλου.

Και μάλιστα η παθολόγος σημείωσε ότι «το 90% των θανάτων από κορονοϊό είναι άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών».

Για τον εμβολιασμό και την τέταρτη δόση ανέφερε: «Τα ποσοστά εμβολιασμού για την τέταρτη δόση του εμβολίου δεν είναι μόνο χαμηλά στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Πρέπει να στοχεύσουμε στην ηλικία των άνω 60 και να τους προστατεύσουμε. Οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 πρέπει οπωσδήποτε να φοράνε μάσκα παντού».

Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία

Για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία η κα Ψαλτοπούλου υποστήριξε ότι σε Ευρώπη και Αμερική τα σχολεία ανοίγουν χωρίς υποχρεωτικά μέτρα. Για αυτό θεωρούμε ότι τελικά θα ανοίξουμε χωρίς συστάσεις. Και αν υπάρξει σοβαρή επιδείνωση, τότε θα γίνουν προσαρμοστικές κινήσεις. Αν αλλάξει όμως η εικόνα της πορεία του κορονοϊού, τα δεδομένα θα αλλάξουν πάλι.

Για τον ετήσιο εμβολιασμό για τον κορονοϊό η παθολόγος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο ιός μπορεί να καταλήξει σαν την γρίπη. Και ενημέρωσε ότι είμαστε εν αναμονή για το επικαιροποιημένο εμβόλιο που θα γίνει εφάπαξ.