Κορονοϊός: τα τρία βασικά λάθη για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

Συντάκτης: Newsroom

22 Ιουνίου 2022 07:30

Κορονοϊός: τα τρία βασικά λάθη για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

Ο κορονοϊός κάνει και πάλι την παρουσία του αισθητή πιο έντονα καθώς υπάρχει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μετά από την κατάργηση της χρήσης μάσκας και την χαλάρωση των μέτρων

Ο κορονοϊός είναι ακόμη εδώ. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του, μπορεί από τους επιστήμονες να θεωρούνταν αναμενόμενη, ωστόσο όπως τόνισε στο GRTimes η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη λήψη μέτρων ατομικής προστασίας.

«Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τα μέτρα ατομικής προστασίας. Να μη χρειάζεται να μας πει η τηλεόραση για παράδειγμα πού πρέπει να φοράμε τη μάσκα μας. Όπου έχει κόσμο να τη φοράμε». Σημείωσε χαρακτηριστικά η κα. Παγώνη.

Επιπλέον σημείωσε ότι προς το παρόν οι δύο βασικοί δείκτες που αφορούν τις διασωληνώσεις και τους θανάτους δεν πιέζονται ιδιαίτερα. Αλλά ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, θα οδηγήσει τους ειδικούς σε επαναξιολόγηση της κατάστασης, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.

«Η αύξηση των κρουσμάτων ήταν κάτι που το περιμέναμε και είχαμε μιλήσει γι’ αυτό. Και πέρσι αυτή την εποχή είχαμε μια τέτοια αύξηση. Θα δούμε πώς θα κινηθούν και την επόμενη εβδομάδα οι δείκτες των διασωληνωμένων και των θανάτων και θα επαναξιολογήσουμε την κατάσταση. Εάν πιεστούν, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα».

Καπραβέλος: Έχουν γίνει τρία βασικά λάθη στη διαχείριση της επιδημίας

Για τρία βασικά λάθη που έγιναν στον τομέα της διαχείρισης της επιδημίας έκανε λόγο μιλώντας στο GRTimes ο διευθυντής ΕΣΥ της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος. Με αφορμή τη θεαματική αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού,

«Το πρώτο λάθος είναι τα ακραία χαλαρωτικά μέτρα που πάρθηκαν, τη στιγμή που όλοι συμφωνούν ότι η επιδημία είναι ακόμη εδώ. Το δεύτερο λάθος είναι η κατάργηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου. Γεγονός που σημαίνει ότι περνούν τα σύνορα άνθρωποι που δεν γνωρίζουμε τι στέλεχος του ιού φέρουν. Και τρίτον η απόφαση που αφορά την κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Ακόμη κι εκεί που υπάρχει συνωστισμός. Τέλος, πρέπει να γνωρίζουμε ότι πλέον, είναι εξασθενημένη η προστασία που έχουμε απέναντι στον ιό. Καθώς τα εμβόλια δεν πιάνουν τις παραλλαγές της Omicron. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε κανένα καινούργιο όπλο απέναντι στη επιδημία, ενώ ταυτόχρονα δεν είμαστε απόλυτα προστατευμένοι» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος.

«Γνωρίζαμε ότι ήμασταν μπροστά σε μια αύξηση κρουσμάτων και ότι αυτή θα έρθει. Μπορώ να σας πω επίσης ότι προς το παρόν η πίεση στην εντατική δεν είναι έντονη. Ουαί κι αλίμονο όμως, αν δεν έχουμε μάθει πως εάν η επιδημία πάρει και πάλι εκρηκτικές μορφές, τα πράγματα θα ξαναγίνουν πάρα πολύ δύσκολα γιατί τίποτα δεν την σταματά. Ας σταματήσουμε να ρίχνουμε κροκοδείλια δάκρυα και ας τρέξουμε να προλάβουμε» προσθέτει ο κ. Καπραβέλος.

ygeiamou