Κορονοϊός: το αποτύπωμα της γενικής χαλάρωσης αύξησε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία

19 Μαρτίου 2022 07:30

Κορονοϊός: το αποτύπωμα της γενικής χαλάρωσης αύξησε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία

Το αποτύπωμα του καρναβαλικού ξεφαντώματος και της γενικής χαλάρωσης που επήλθε με την άρση του περιορισμού της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, σε συνδυασμό και με την σταδιακή επικράτηση της Omicron 2, φαίνεται πλέον ξεκάθαρα στις σημερινές εισαγωγές στα νοσοκομεία και στους διασωληνωμένους ασθενείς.

Κορονοϊός: το αποτύπωμα της γενικής χαλάρωσης αύξησε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Παρόλα αυτά, συγκρατημένη είναι η ανησυχία των ειδικών. Διότι από τη στιγμή που δεν εκτινάσσονται οι εισαγωγές, το αποτύπωμα της επιδημίας βρίσκεται υπό έλεγχο και απέχει προς το παρόν από τον κίνδυνο του εκτροχιασμού.

Σε επιφυλακή οι ειδικοί για την πορεία των σκληρών δεικτών. Αισιοδοξεί η Ματίνα Παγώνη ότι μέχρι το Πάσχα οι δείκτες θα έχουν μειωθεί.

Τη βελτιωμένη εικόνα στο σύστημα υγείας της χώρας, σε αντιδιαστολή με την αύξηση των καθημερινών διαγνώσεων του κορονοϊού. Επισήμανε χθες και ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, με ανάρτησή του στο Facebook. Ειδικότερα, ανέφερε ότι: «ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια αυξήθηκε κατά 37% ενώ ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική βελτίωση κατά 8%». Μάλιστα, είναι καθησυχαστικός σχετικά με την αύξηση της διασποράς του κορονοϊού. Καθώς «έχει επιβραδυνθεί, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, καθώς ταιριάζει περισσότερο με το μοντέλο της ταλάντωσης αντί της εκθετικής αύξησης. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο για να επιβεβαιωθεί το πρότυπο της επιδημικής καμπύλης».

Αναφορικά με την αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας, ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι αυτή σημειώνεται με «με πιο αργούς ρυθμούς». Ενώ πρόσθεσε ότι «ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας υποχώρησε. Για ακόμα μία εβδομάδα κατά 6.5% και στις απλές κλίνες κατά 6% εντός της τελευταίας εβδομάδας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι σημερινές δηλώσεις της προέδρου της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνας Παγώνη. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι «αναμενόμενη», με τους «σκληρούς» δείκτες να «παραμένουν στα ίδια αλλά με μία σταδιακή μείωση με πολύ αργούς ρυθμούς». Εκτιμά μάλιστα ότι μέχρι το Πάσχα αυτοί οι δείκτες θα έχουν μειωθεί.

Με μέτρα προστασίας η φετινή παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Υπό τη σκιά της αυξημένης μεταδοτικότητας της Omicron 2 και την αύξηση των καθημερινών διαγνώσεων και με τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου να πλησιάζουν. Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τα μέτρα προστασίας που θα ισχύουν για θεατές και συμμετέχοντες στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Ειδικότερα, συνιστάται για τους θεατές η χρήση της μάσκας τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά τη διάρκεια της παρέλασης. Αλλά και της αποχώρησης, σε αντίθεση όμως με τους παρελαύνοντες, οι οποίοι υποχρεούνται να διατηρούν αποστάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέλασης. Ωστόσο, όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση- εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση -να φορούν τις μάσκες τους.

Επτά περιοχές στο «κόκκινο»

Ο ιός που ταξίδεψε μαζί με τους καρναβαλιστές του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας, πιθανότατα ως λαθρεπιβάτης, πλέον έχει εδραιωθεί σε αρκετές περιοχές της επικράτειας.

Η υπέρμετρη μετάδοση του κορονοϊού αντικατοπτρίζεται αθροιστικά στα κρούσματα των τελευταίων τεσσάρων ημερών. Σε αντιδιαστολή με τον αντίστοιχο αριθμό μια εβδομάδα πριν. Από αυτή τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη σημειώθηκαν συνολικά 97.234 κρούσματα. Σε αντίθεση με τα 87.579 συνολικά κρούσματα των αντίστοιχων ημερών της προηγούμενης εβδομάδας. Σημειώθηκαν δηλαδή 10.000 παραπάνω κρούσματα αυτή την εβδομάδα.

«Ανάχωμα» για την πορεία των «σκληρών» δεικτών το καρναβάλι

Χρειάστηκαν 11 μέρες, μετά και την Κυριακή της Αποκριάς, για να ξεκινήσει να διαφαίνεται η επιρροή της έντονης κινητικότητας του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας. Στην πορεία των «σκληρών» δεικτών. Παρόλο που παρατηρήθηκε αργή αλλά σταθερή αποκλιμάκωση στον αριθμό των διασωληνωμένων το τελευταίο δεκαήμερο. Πέφτοντας μάλιστα μόλις χθες κάτω από τους 350, σήμερα παρατηρήθηκε μικρή αύξηση. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανήλθαν στους 354, όσοι δηλαδή ήταν και την Τετάρτη. Αντιστοίχως, μικρή μεταβολή παρατηρείται και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στους ασθενείς στις απλές κλίνες.

ygeiamou