Κορονοϊός: βρισκόμαστε στην κορύφωση του έκτου κύματος

Συντάκτης: Newsroom

30 Ιουλίου 2022 07:30

Κορονοϊός: ετοιμαζόμαστε για τρίτο χειμώνα πανδημίας

Ο κορονοϊός είναι ακόμη εδώ και συγκεκριμένα στο έκτο κύμα έξαρσης της πανδημίας. Αν και τα στοιχεία των επιστημόνων δείχνουν αργή αποκλιμάκωση

Ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται αργά αλλά σταθερά, ωστόσο συνεχίζεται το κύμα εισαγωγών στα νοσοκομεία της επικράτειας. Την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση στους σκληρούς δείκτες του κορονοϊού. Με τους θανάτους να φτάνουν ακόμη και τους 48 την ημέρα.

«Εάν είχαμε την ημερήσια ενημέρωση, σήμερα θα βρισκόμασταν περίπου στα 18.οοο κρούσματα. Σε σύνολο του γενικού πληθυσμού της χώρας ανά εβδομαδιαίους μέσους όρους, θα βλέπουμε μία πτωτική τάση, αλλά δεν θα είναι γρήγορη», σημειώνει ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης στο Mega.

Οι τουριστικές περιοχές είναι εκείνες στις οποίες καταγράφεται μεγάλος αριθμός μολύνσεων. Μέσα σε μια εβδομάδα, 8.874 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Κρήτη, σχεδόν 2.000 στην Χαλκιδική, 1.729 στην Κέρκυρα και 467 στη Νάξο.


Μάσκες όπου υπάρχει συγχρωτισμός συστήνουν οι ειδικοί, χωρίς όμως να υπάρχει το ενδεχόμενο επαναφοράς της υποχρεωτικότητάς της.

«Αυτήν την στιγμή δεν έχει νόημα να φέρουμε κανένα μέτρο πίσω, το κύμα ήδη έχει κορυφωθεί, εδώ και μια εβδομάδα όλα τα νούμερα είναι πτωτικά, αναφέρομαι στα κρούσματα, οπότε λογικά και οι δείκτες με τα αρνητικά στοιχεία θα έχουν κι αυτοί την πτωτική τους πορεία», είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Τα εμβόλια που θα θωρακίζουν και από τις υποπαραλλαγές 4 και 5 της Όμικρον αναμένεται να είναι έτοιμα το φθινόπωρο, οπότε και οι επιστήμονες αναμένουν νέα έξαρση του ιού.