Κώστας Γεωργουσόπουλος για Λιγνάδη: «Υπήρχαν πάντα καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά του»

16 Φεβρουαρίου 2021 18:00

Ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, σύμφωνα με δημοσίευμα του site “tanea.gr” εξηγεί σήμερα, για ποιο λόγο δεν είχε ανανεώσει τη σύμβαση του Δημήτρη Λιγνάδη ως καθηγητή του Εθνικού, όταν ήταν πρόεδρος του Δ. Σ. του Εθνικού Θεάτρου.

Ο καταξιωμένος κριτικός θεάτρου αναφέρει:

“Δεν ανανέωσα τη σύμβαση του γιατί από τότε ακούγονταν διάφορα για την συμπεριφορά του. Δεν ήταν η αρμόζουσα απέναντι στους σπουδαστές, κάτι που όπως πληροφορήθηκα είχε συμβεί και στην σχολή του Δελλή (Ίασμος) στην οποία επίσης δίδασκε”.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά την αποκάλυψη του Πρώτου Θέματος, ότι τον γνωστό σκηνοθέτη τον είχαν διώξει από την Σχολή Ίασμος, μετά από διαμαρτυρίες σπουδαστών.

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος που είναι γνώστης του χώρου του θεάτρου όσο λίγοι, είχε γράψει στα “Νέα Σαββατοκύριακο” :

Το «Αλαλούμ” εξαφάνισε ευαίσθητους νέους από το επάγγελμα ή έχρισε πρωταγωνιστές, εκείνους που με θράσος είχαν την ετοιμότητα να αυτοσχεδιάσουν και, συχνά, να αντεπιτεθούν με τα ίδια μέσα στον έμπειρο! Αν σκεφτεί κανείς πως όλα αυτά θυμίζουν ζούγκλα, θα είναι μέσα στα πράγματα.

Ήταν, όμως, τραυματικά εγκληματική, όταν η, τάχα μου, μυητική διαδικασία ξεκινούσε από τα καμαρίνια, τις πρόβες και τις περίφημες ακροάσεις. Εκεί νέοι ηθοποιοί, ανεξαρτήτως φύλου, υποχρεούντο σε ταπεινώσεις, εξευτελισμούς και βεβαίως- βεβαίως σεξουαλικές προσβολές έως και βιασμούς.

Σε αυτή την περίπτωση λειτουργούσε το σύνδρομο της εξουσιαστικής επιβολής, λόγω θέσεως, εργασιακής εξάρτησης, δημοφιλίας και επαγγελματικών προοπτικών, με σύνηθες επακόλουθο ωμούς εκβιασμούς, βιασμούς, ταπεινώσεις”.