Κώστας Γκουσγκούνης: Οι τελευταίες στιγμές ενός θρύλου

10 Μαΐου 2022 21:50

Ο θάνατος του Κώστα Γκουσγκούνη σκόρπισε θλίψη στον κόσμο που τον αγάπησε όχι μόνο μεσα από τις ταινίες του αλλα και από τις ελάχιστες συνεντεύξεις που έδειχναν την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του.

Ο εγγονός του Κώστα Γκουσγκούνη, Δημήτρης Γκουσγκούνης μίλησε στο rpn.gr, για τις τελευταίες ημέρες του ηθοποιού στο Θριάσιο αλλά και για τα πιο σημαντικά πράγματα που τον δίδαξε ο παππούς του. «Πηγαίναμε συνέχεια στο Θριάσιο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν με τον αδερφό μου τον Κώστα και την μητέρα μας την Χαρούλα. Είχε πλήρη αντίληψη τι του συνέβαινε σχεδόν μέχρι το τέλος, μόνο τις δύο τελευταίες ημέρες έχασε πια επαφή. Λίγες ημέρες πριν πεθάνει, στις 30 Απριλίου, είχε τα γενέθλια του. Και έγινε 91 και όχι 92 ετών όπως λένε. Ήταν ευδιάθετος και δυνατός μέχρι το τέλος. Μου έδινε οδηγίες “να εδώ είναι τα ρούχα μου για την κηδεία”, “αυτό το σακάκι μου αρέσει”. Μου ζήτησε συγκεκριμένο γραφείο κηδειών και το νεκροταφείο της Αρτέμιδας. Μου έδωσε όλες τις οδηγίες. Λίγο πριν πεθάνει μας είπε: “μη φοβάστε, να είστε δυνατοί“.

Ήταν τέρας δύναμης ο Κώστας Γκουσγκούνης. Το είχε αποδεχτεί ότι πέθαινε. Μάλιστα, τους τελευταίους δύο μήνες είχε πάει σε οίκο ευγηρίας με δική του πρωτοβουλία γιατί είχε νοσήσει με covid και είχε βαρύνει. Επειδή είναι πολύ εγωιστής και δεν του άρεσε να τον προσέχουμε συνέχεια προτίμησε έναν οίκο ευγηρίας για να μην μας κουράζει. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια τον είχε χτυπήσει η άνοια. Είχε όμως ακόμα καλή επικοινωνία και είχε αποδεχτεί την κατάσταση του. Από μικρός δεν φοβόταν τον θάνατο, ήταν πολύ σκληραγωγημένος. Το ότι τις τελευταίες μέρες στο νοσοκομείο ήμασταν μαζί του και μας έβλεπε όλους δίπλα του, του έδωσε μεγάλη ευχαρίστηση».

Ήταν πολύ ευχαριστημένος από τη ζωή του

O εγγονός του Δημήτρησ συνεχίζει «Μου έλεγε πάντα: “Η ζωή έχει σκαλοπάτια που μία ανεβαίνουν μια κατεβαίνουν. Θα πέσεις, θα φτάσεις χαμηλά αλλά θα την ξανανέβεις τη σκάλα. Να είσαι δυνατός και να προσέχεις τους ανθρώπους που σε πλησιάζουν, να έχεις σωστά φίλτρα και κριτήρια, κάποιοι θα θέλουν άλλα πράγματα από εσένα“.

Ήταν πολύ ευχαριστημένος από τη ζωή του γιατί έκανε αυτό που του άρεσε. Ήταν φωτογράφος επιτυχημένος, μετά επιτυχημένος ηθοποιός, έκανε μια κόρη, ήταν υπέροχος μπαμπάς, μετά έγινε υπέροχος παππούς. Ήταν πάντα πολύ ώριμος, δεν έμπλεξε πουθενά, τα πήγε καλά με την οικονομικά του, κράτησε την κόρη του και την οικογένεια του όπως έπρεπε, απέκτησε δισέγγονα, ήταν πραγματικά πολύ γεμάτος».

Τι λέει και ο ανιψιός του που δημοσίευσε τις τελευταίες του φωτογραφίες

Συγκίνηση έχουν προκαλέσει και οι φωτογραφίες που δημοσίευσε ο ανιψιός του Δημήτρης Γκουσγκούνης επαγγελματίας φωτογράφος στη Λάρισα.

Στη μια «πρωταγωνιστεί» ο υπέργηρος πια ηθοποιός- σε ηλικία τότε 89 ετών- με ένα καρό ασπρό-κόκκινο πουκάμισο και μια τραγιάσκα, ενώ στη άλλη απεικονίζονται μαζί οι δυό τους. Κάτω από τις φωτογραφίες ο Δημήτρης Γκουσγκούνης έγραψε:

«Καλό ταξίδι θείο θα θυμάμαι πάντα τις ατέλειωτες συζητήσεις μας. Σαν να ήξερες πως αυτή θα είναι η τελευταία μας φωτογράφιση»