Κούστας – Γιαννικοπούλου: στον ανακριτή ο εφοπλιστής για τα 20 εκατομμύρια δολάρια

3 Μαΐου 2022 09:10

Κούστας - Γιαννικοπούλου: στον ανακριτή ο εφοπλιστής για τα 20 εκατομμύρια δολάρια

Σε απολογία κλήθηκε από τον ανακριτή ο εφοπλιστής Γιάννης Κούστας για κακουργηματική απάτη σε βάρος της πρώην συζύγου του Σοφίας Γιαννικοπούλου, για τον τρόπο με τον οποίο έκαναν «φτερά» 20.000.000 δολάρια από τον λογαριασμό της

ΚούσταςΓιαννικοπούλου: στον ανακριτή ο εφοπλιστής για τα 20 εκατομμύρια δολάρια.

Ο επικεφαλής της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ναυτιλιακής εταιρίας Danaos εκλήθη σε απολογία από τον ΣΤ’ τακτικό ανακριτή Πειραιά. Ο οποίος διερευνά τη σχετική μήνυση που είχε καταθέσει η πρώην σύζυγός του Σοφία Γιαννικοπούλου τον Μάρτιο του 2017. Βάσει της οποίας ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του 66χρονου εφοπλιστή που, ύστερα από τέσσερα χρόνια ανάκρισης, έλαβε στα γραφεία της εταιρίας του στον Πειραιά κλήση σε απολογία.

Σύμφωνα με τη μήνυση που είχε καταθέσει η ηθοποιός, με την οποία ο εφοπλιστής είχε αποκτήσει δύο κόρες, της αφαίρεσε με δόλια μέσα 20.000.000 δολάρια σε μετρητά. Τα οποία ο πρόεδρος της Danaos Corporation τής είχε χαρίσει το 2007. Θέλοντας τότε να γιορτάσει την εισαγωγή της μετοχής της εταιρίας του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Το αποκούμπι για εξασφάλιση

«Μου είπε ότι τα χρήματα αυτά ήταν λόγω ηθικής υποχρέωσης για ό,τι έκανα για εκείνον, αλλά κι ένα αποκούμπι για μένα και τα παιδιά μας αν κάτι έκτακτο συνέβαινε». Περιέγραφε στη μήνυση η Σοφία Γιαννικοπούλου.

Το ποσό κατατέθηκε σε offshore εταιρία που ιδρύθηκε για τον συγκεκριμένο σκοπό με μοναδική δικαιούχο τη Σοφία Γιαννικοπούλου. Πέντε χρόνια μετά, η πρώην ηθοποιός υποστηρίζει ότι ο τότε σύζυγός της επικαλέστηκε τη συνεργασία Ελλάδας – Ελβετίας σε θέματα ανταλλαγής πληροφοριών για φορολογικούς ελέγχους.
«Αυτό θα είναι καταστροφή. Τα 20.000.000 έχουν φορολογικό πρόβλημα. Πρέπει να φύγουν από το όνομά σου». Φέρεται ότι της είπε, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς της.

Ο Κούστας τής ζήτησε να μεταφερθούν τα χρήματα σε λογαριασμό της Danaos και η Γιαννικοπούλου υπέγραψε τα σχετικά έγγραφα. Έναν μήνα μετά τη μεταφορά, ο κ. Κούστας έφυγε από τη συζυγική εστία. Σύμφωνα με την Espresso.

Η διάσταση του ζευγαριού

«Είχε ήδη σχέση με αλλοδαπό μοντέλο…» υποστηρίζει η πρώην σύζυγός του. Η οποία  τότε κατάλαβε ότι τα έγγραφα που υπέγραψε για το άνοιγμα του νέου λογαριασμού ήταν ουσιαστικά ένα πληρεξούσιο. Το οποίο ανακλήθηκε εν αγνοία της από συνεργάτες του κ. Κούστα, μέλη του Δ.Σ. της Danaos Shipping Company Limited. Τους οποίους επίσης έχει μηνύσει για συνέργεια στην απάτη.
Όταν ο εφοπλιστής εκλήθη για εξηγήσεις παραδέχθηκε ουσιαστικά τη διαφαινόμενη εξαπάτηση της πρώην συζύγου του. Στην προσπάθειά του να εξηγήσει τον λόγο που πήρε πίσω τα 20.000.000 δολάρια.

«Τότε συνειδητοποίησα τι είχα κάνει. Είχα δώσει στην εναγόμενη τα όπλα για να με πολεμήσει. Της είχα δώσει σπίτια και το δικαίωμα να κινεί χρήματα αρκετά για να ζει πολυτελώς διά βίου, χωρίς να με έχει την παραμικρή ανάγκη… Αφού πλέον συνειδητοποίησα ότι δεν υπήρχε πλέον σωτηρία για τον γάμο μας […] προσπάθησα να βρω τρόπο για να άρω την εξουσιοδότηση της εναγομένης να κινεί τον λογαριασμό αυτόν. Η ευκαιρία μού δόθηκε με αφορμή την επικείμενη τότε υπογραφή διμερούς σύμβασης μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας. Για την άρση του τραπεζικού απορρήτου. Η εναγόμενη, θορυβηθείσα ότι δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων αυτών, πείστηκε να επιστραφούν τα χρήματα, όπως και έγινε». Ομολόγησε ο ισχυρός άνδρας της Danaos.

Για τις κόρες του

Ο Γιάννης Κούστας υποστήριξε ότι τα λεφτά δεν προορίζονταν για την ίδια, αλλά για τις κόρες τους, Αμαλία και Δανάη, μετά τον θάνατό του. Και επειδή δεν εμπιστευόταν τη Σοφία προσπάθησε να βρει τρόπο να της τα πάρει… Όμως, σύμφωνα με τη Σοφία Γιαννικοπούλου, τα χρήματα έκαναν «φτερά» λίγους μήνες πριν φύγει από το σπίτι του. Για να ζήσει με τον τότε έρωτα της ζωής του, την Τσέχα μοντέλο Bulova. Εξάλλου, τα χρήματα δεν κατατέθηκαν, ούτε έχει ξαναμιλήσει με τις κόρες του τα τελευταία χρόνια… Σύμφωνα πάντα με την ενάγουσα, Σοφία Γιαννικοπούλου.

Οι δύο γάμοι και τα τέσσερα παιδιά

Η επαγγελματική πορεία του 66χρονου Γιάννη Κούστα ξεκίνησε όταν ο αείμνηστος πατέρας του Δημήτρης τού παρέδωσε, το 1987, τον απόλυτο έλεγχο της μικρής του εταιρίας Danaos. Με τον ίδιο να την απογειώνει μέσα σε λίγα μόλις χρόνια! Ακόμη σε νεαρή ηλικία, στα πρώτα του βήματα στον χώρο της ναυτιλίας, ο Γιάννης Κούστας παντρεύεται τη Γαλλίδα Κλοντίν Καρμπονάρο, που του χαρίζει τους δύο γιους του, Δημήτρη και Ρομπέρτο Κούστα. Οι οποίοι σήμερα εργάζονται στο πλευρό του, στον όμιλο της Danaos Corporation.

Πολύ σύντομα και αθόρυβα, το ζεύγος Κούστα χωρίζει και ο εφοπλιστής ερωτεύεται κεραυνοβόλα και παντρεύεται την ηθοποιό Σοφία Γιαννικοπούλου. Παρτενέρ του Στάθη Ψάλτη στις βιντεοταινίες της δεκαετίας του ’80. Ο Γιάννης και η Σοφία Κούστα αποκτούν δύο κόρες. Την Αμαλία και τη Δανάη. Και μεσουρανούν στην κοσμική ζωή της Αθήνας. Καθώς στις αρχές του 2008  με την Danaos, τη μεγαλύτερη εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στα διεθνή χρηματιστήρια, συγκαταλέγεται στη λίστα «Forbes» ως ο τέταρτος πλουσιότερος Ελληνας!

Οι φήμες στη high society για τις απιστίες του ζεύγους Κούστα οργιάζουν. Με τον εφοπλιστή, τον Ιούνιο του 2012, να εγκαταλείπει την οικογενειακή εστία στη Γλυφάδα. Και να ξεκινά ένας αδυσώπητος πόλεμος για το διαζύγιο Κούστα – Γιαννικοπούλου. Αλλά κυρίως για το μοίρασμα της τεράστιας περιουσίας του. Αφού, όπως ισχυρίζεται η πλευρά της Σοφίας Γιαννικοπούλου, αποκτήθηκε και γιγαντώθηκε την περίοδο του έγγαμου βίου τους.

Ο τρίτος γάμος

Το 2016, ο εφοπλιστής ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του. Όταν συναντά τυχαία στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης και ερωτεύεται κεραυνοβόλα την κατά περίπου 40 χρόνια νεότερή του, 23χρονη Δήμητρα Μέρμηγκα. Την οποία αρραβωνιάζεται σε μυθική δεξίωση στο Island. Εγκυμονούσα στην πρώτη τους κόρη, το 2018, ο εφοπλιστής και η νεαρή σύντροφός του ανταλλάσσουν όρκους πίστης και αφοσίωσης. Σε μια μεγαλοπρεπή φιέστα που οργανώνουν σε παλάτι στο Σορέντο της Ιταλίας. Παρουσία 150 καλεσμένων, με guest τον Αντώνη Ρέμο. Αμέσως μετά το διαζύγιό του από τη Σοφία Γιαννικοπούλου, ο εφοπλιστής παντρεύεται και επίσημα με θρησκευτικό αλλά και πολιτικό γάμο τη «γυναίκα της ζωής του». Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει παντού μέχρι σήμερα.