ΚΡΥΟΜΥΟΛΥΣΗ: Μια πρωτοποριακή, αναίμακτη και ταχεία θεραπεία των συμπτωμάτων των ινομυωμάτων και της αδενομύωσης της μήτρας. Μάριος Μαρκόπουλος

3 Αυγούστου 2022 13:55

ΚΡΥΟΜΥΟΛΥΣΗ: Μια πρωτοποριακή, αναίμακτη και ταχεία θεραπεία των συμπτωμάτων των ινομυωμάτων και της αδενομύωσης της μήτρας.

Τι είναι τα ινομυώματα και η αδενομύωση της μήτρας και τι προκαλούν;
Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι της μήτρας και αποτελούν μία από τις συχνότερες παθήσεις στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας (αφορούν περίπου 4 στις 10 γυναίκες). Ιδιαίτερη σημαντικό είναι ότι στις μισές από τις γυναίκες αυτές τα ινομυώματα είναι συμπτωματικά. Τα ινομυώματα είναι μέχρι σήμερα η συνηθέστερη αιτία αφαίρεσης της μήτρας πριν την εμμηνόπαυση.

Η αδενομύωση είναι μια καλοήθης πάθηση της μήτρας που αφορά σε διαταραχή της αρχιτεκτονικής του τοιχώματός της και παρατηρείται στο 1/5 περίπου των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Η αδενομύωση μπορεί να είναι εστιακή ή διάχυτη, ενώ συχνά συνυπάρχει με άλλες καλοήθεις παθήσεις, όπως τα ινομυώματα και η ενδομητρίωση. Η αδενομύωση μπορεί να προσομοιάζει απεικονιστικά με τα ινομυώματα και προκαλεί αντίστοιχα με αυτά συμπτώματα.

Τα συμπτώματα των ινομυωμάτων και της αδενομύωσης περιλαμβάνουν:

• βαρειά περίοδο ή/και ανώμαλη αιμορραγία από τη μήτρα,
• πόνο στην περίοδο ή τη σεξουαλική επαφή,
• πίεση στο έντερο και την ουροδόχο κύστη με αποτέλεσμα χρόνιο αίσθημα βάρους ή πόνου στην κοιλιά, φουσκώματα, δυσκοιλιότητα ή διάρροιες και συχνουρία,
• υπογονιμότητα.

Πώς αντιμετωπίζονταν μέχρι σήμερα τα ινομυώματα και η αδενομύωση;
Η εξατομικευμένη θεραπεία των ινομυωμάτων καθορίζεται από τον αριθμό, την εντόπιση και το μέγεθος των ινομυωμάτων, το είδος και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, την ηλικία και την επιθυμία της γυναίκας να διατηρήσει τη μήτρα της. Η θεραπεία των ινομυωμάτων μπορεί να είναι φαρμακευτική ή χειρουργική. Η φαρμακευτική θεραπεία είναι συνήθως μακροχρόνια και στοχεύει στην παροδική βελτίωση των συμπτωμάτων μέχρι την ηλικία της εμμηνόπαυσης, οπότε επέρχεται συνήθως η ατροφία των ινομυωμάτων. Η μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη χειρουργική θεραπεία είχε συνηθέστερα σκοπό την αφαίρεση των ινομυωμάτων ή της μήτρας είτε ανοικτά είτε λαπαροσκοπικά.
Μέχρι πρόσφατα η θεραπεία της αδενομύωσης για την αντιμετώπιση του πόνου ή των αιμορραγιών της μήτρας ήταν συνηθέστερα η χειρουργική αφαίρεση της μήτρας (ανοικτά ή λαπαροσκοπικά). Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ειδική φαρμακευτική θεραπεία της αδενομύωσης και οι περισσότερες γυναίκες μέχρι να οδηγηθούν στο χειρουργείο ή να φθάσουν στην εμμηνόπαυση ακολουθούν συντηρητική φαρμακευτική θεραπεία συνηθέστερα με χρόνια λήψη παυσίπονων και σιδήρου ή/και παροδική καταστολή των ορμονών του εμμηνορυσιακού κύκλου.

 

Τι είναι η κρυομυόλυση (Cryoablation μήτρας);
Η κρυομυόλυση είναι μια νέα, ελάχιστα παρεμβατική θεραπεία των ινομυωμάτων και της αδενομύωσης της μήτρας που επιτρέπει την ασφαλή, ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ινομυωμάτων και της αδενομύωσης, και ταυτόχρονα την διατήρηση της μήτρας της γυναίκας.
Η κρυομυόλυση απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό και ειδική εκπαίδευση και εμπειρία στην τεχνική με στόχο τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και την ασφαλή εφαρμογή της θεραπείας.
Η θεραπεία γίνεται λαπαροσκοπικά και έχει ως στόχο τη θερμική καταστροφή και συρρίκνωση των ινομυωμάτων και των εστιών της αδενομύωσης με την εφαρμογή πολύ χαμηλών θερμοκρασιών σε αυτά. Η διάρκεια της θεραπείας είναι ανάλογη του αριθμού και του μεγέθους των παθολογικών εστιών, ωστόσο συνήθως διαρκεί 30-45 λεπτά. Η κρυομυόλυση ενδείκνυται σε γυναίκες που έχουν ολοκληρώσει την τεκνοποίησή τους, με συμπτωματικά ινομυώματα ή/και αδενομύωση. Η υποχώρηση των συμπτωμάτων μετά τη θεραπεία είναι ταχεία και τα ποσοστά ικανοποίησης των ασθενών πολύ υψηλά.

Πρωτοποριακή εφαρμογή της κρυομυόλυσης στην Ελλάδα:
Ο δρ. Μάριος Μαρκόπουλος εφαρμόζει την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα, κατά πρωτοπορία σε διεθνές επίπεδο, τη σύγχρονη κρυομυόλυση υγρού αζώτου σε ασθενείς με συμπτωματικά ινομυώματα και αδενομύωση με πολύ καλά αποτελέσματα και μεγάλη ικανοποίηση των ασθενών. ‘Εκτοτε ολοένα αυξανόμενος αριθμός ασθενών επιλέγει τη λύση της κρυομυόλυσης έναντι των κλασσικών χειρουργικών θεραπειών των ινομυωμάτων και της αδενομύωσης της μήτρας.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της κρυομυόλυσης;
Σύμφωνα με τον δρ. Μάριο Μαρκόπουλο τα πλεονεκτήματα της κρυομυόλυσης είναι σημαντικά τόσο σε σύγκριση με τη φαρμακευτική όσο και την κλασσική χειρουργική θεραπεία.

Συγκριτικά με τη φαρμακευτική θεραπεία η κρυομυόλυση πλεονεκτεί γιατί:
• αποφεύγονται οι παρενέργειες της μακροχρόνιας φαρμακοθεραπείας,
• δεν υποτροπιάζουν τα συμπτώματα (όπως συμβαίνει μετά την διακοπή των φαρμάκων).

Συγκριτικά με την κλασσική ανοικτή και λαπαροσκοπική χειρουργική θεραπεία των ινομυωμάτων και της αδενομύωσης η κρυομυόλυση:
• έχει σημαντικά μικρότερη διάρκεια,
• είναι αναίμακτη,
• δεν έχει μετεγχειρητικό πόνο,
• απαιτεί νοσηλεία λίγων μόνο ωρών,
• αποφεύγει τη νοσηρότητα και τις πιθανές επιπλοκές της βαρειάς ή ριζικής χειρουργικής θεραπείας,
• επιτρέπει ταχύτατη ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινή δραστηριότητα,
• σέβεται την επιθυμία πολλών γυναικών να διατηρήσουν τη μήτρα τους.

Ο δρ. Μάριος Μαρκόπουλος είναι Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής στην Αθήνα, με εξειδίκευση στην Κρυομυόλυση και την Ενδοσκοπική Χειρουργική στο Κing’s College Hospital του Λονδίνου. Είναι υπεύθυνος του τμήματος Κρυομυόλυσης – Cryoablation μήτρας στο νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ.

ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ, MD, MSc, PhD
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Εξειδικευθείς στην Κρυομυόλυση και την
Ενδοσκοπική Χειρουργική στο King’s College Hospital του Λονδίνου.

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΚΡΥΟΜΥΟΛΥΣΗ: Μια πρωτοποριακή, αναίμακτη και ταχεία θεραπεία των συμπτωμάτων των ινομυωμάτων και της αδενομύωσης της μήτρας. Μάριος Μαρκόπουλος