Κυριάκος Μητσοτάκης: Πέθανε ο πατέρας της Μαρέβας

Συντάκτης: Newsroom

5 Οκτωβρίου 2022 15:49

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πέθανε ο πατέρας της Μαρέβας

Δύσκολες ώρες για την οικογένεια του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών στο Λονδίνο, ο Βοϊτεκ Γκραμπόφσκι, πατέρας της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβας Γκραμπόφσκι.

Ο Βοϊτεκ Γκραμπόφσκι, έφυγε σε πολύ μικρή ηλικία, στη διάρκεια του πολέμου, από την Πολωνία για το Λονδίνο. Δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά, με μεγάλη επιτυχία στο χώρο του φαρμάκου, ενώ συνέχισε την οικογενειακή παράδοση ως συλλέκτης έργων τέχνης και ήταν ιδιοκτήτης της ομώνυμης γκαλερί στο Λονδίνο. Η κηδεία του θα γίνει τις επόμενες μέρες στη βρετανική πρωτεύουσα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εκτάκτως στο Λονδίνο, δύσκολες στιγμές για τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί εκτάκτως με προορισμό το Λονδίνο για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι αναχώρησαν με προορισμό το Λονδίνο λόγω σοβαρής επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του πατέρα της δεύτερης.

Όπως είναι φυσικό, η σύζυγος του πρωθυπουργού βρίσκεται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση.

Ο Μητσοτάκης θα επιστρέψει άμεσα προκειμένου να είναι παρών στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη.

Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι έκανε το μεταπτυχιακό της στο Χάρβαρντ στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων – έχοντας ήδη πάρει το πρώτο της πτυχίο από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης στις Πολιτικές Επιστήμες και το δεύτερο από το Κολούμπια στην Πολιτική Οικονομία.

Αν για έναν γόνο προερχόμενο από μεγάλο πολιτικό τζάκι αντίστοιχες σπουδές στο βιογραφικό του είναι μάλλον αναμενόμενες για την καταγωγή του, για μια γυναίκα με πολωνέζικο επίθετο είναι τουλάχιστον ασυνήθιστο.

Η αλήθεια είναι ότι το γενεαλογικό δέντρο της Μαρέβας είναι εξίσου εντυπωσιακό με τις σπουδές της. Η ίδια γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά η καταγωγή της είναι από την Αίγυπτο, έχοντας ρίζες από τη Χίο και τη Βαρσοβία.

Από την πλευρά του πατέρα της, ο παππούς της, Ματίας Γκραμπόφσκι, είχε δική του φαρμακοβιομηχανία στη Βαρσοβία ενώ υπήρξε ευεργέτης και χορηγός μεγάλων δωρεών. Ο πατέρας της συνέχισε τις φαρμακευτικές δραστηριότητες με έδρα το Λονδίνο, ενώ στον ίδιο ανήκε και η Γκαλερί Γκραμπόφσκι στην Αγγλία.

Είναι επίσης γνωστός συλλέκτης μεγάλων και σπάνιων έργων καθώς και σημαντικών νομισμάτων και γραμματοσήμων, ένα χόμπι που κληροδότησε και στην κόρη του, επίσης συλλέκτρια και λάτρη της τέχνης.

Από την πλευρά της Ελληνίδας μητέρας της (μια γυναίκα που καθόρισε σημαντικά, όπως λένε, την ιδιοσυγκρασία της Μαρέβα), ο ναυπηγός παππούς της Φίλιππος ήταν τρίτη γενιά Έλληνας της Αλεξάνδρειας και ο πρώτος φοιτητής που σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Νιούκαστλ του Λονδίνου.

Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε το 1956 ενώ υπήρξε πρόεδρος του νορβηγικού νηογνώμονα Det Norske Veritas.