Λ. Μιχαλάκη, EBOPRAS Πλαστικός Χειρουργός – Η πλαστική χειρουργική είναι εδώ για να δώσει τη λύση

31 Μαρτίου 2019 15:02

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ, ΓΑΣΤΡΙΚΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ, ΓΑΣΤΡΙΚΟ BYPASS, ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙ;

Η ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗ ΛΥΣΗ

Λ. Μιχαλάκη, MD, MRCS, EBOPRAS, Msc

Πλαστικός Χειρουργός, Επιμελήτρια στο Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

www.mihalaki.gr

Τη σημερινή εποχή λόγω της κακής διατροφής και της καθιστικής ζωής η παχυσαρκία έχει αυξηθεί επικίνδυνα. Αυτά τα άτομα έχουν πολλά προβλήματα υγείας όπως σάκχαρο, υπέρταση, δερματικά προβλήματα, καρδιολογικά προβλήματα κλπ.

Όπως και ψυχολογικά προβλήματα: χαμηλή αυτοεκτίμηση, σεξουαλικά προβλήματα, κατάθλιψη κλπ. Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι ένα μακροχρόνιο, δύσκολο πρόβλημα το οποίο έχει ως σκοπό να βοηθήσει στην επίλυση των οργανικών και των ψυχολογικών προβλημάτων αυτών των ατόμων.

Τι γίνεται όμως μετά την απώλεια των περιττών κιλών; Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι χάνουν 40- 50 ακόμα και 100 κιλά. Με αυτήν την τεράστια απώλεια βάρους επέρχεται χαλάρωση του δέρματος: περίσσεια δέρματος στην κοιλιά και στους μηρούς, πτώση των γλουτών, πτώση των μαστών, χαλάρωση προσώπου και λαιμού κλπ. Συνήθως η γυμναστική, οι κρέμες και τα διάφορα μηχανήματα δεν μπορούν να βοηθήσουν.

Συνήθως η χαλάρωση είναι τόσο μεγάλη που για να διορθωθεί η μόνη λύση είναι το χειρουργείο: κοιλιοπλαστική, ανόρθωση μαστών με ή χωρίς σιλικόνες, ανόρθωση γλουτών ή μηρών ή μπράτσων, λιποαναρρόφηση κλπ.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι ασθενείς έχουν χάσει πολλά κιλά αλλά η εμφάνιση τους εξακολουθεί να είναι προβληματική και αισθάνονται μειονεκτικά. Οι υποψήφιοι πιθανώς να χρειαστούν αρκετές επεμβάσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν 6-12 μήνες μετά που σταθεροποιηθεί το βάρος τους.

Πριν από το χειρουργείο γίνονται εξετάσεις αίματος, καρδιολογική και αναισθησιολογική εκτίμηση, η κάθε επέμβαση ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να διαρκέσει 2-3 ώρες ή και παραπάνω. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να γίνουν δύο χειρουργεία μαζί: κοιλιοπλαστική με ανόρθωση μπράτσων, ή ανόρθωση μηρών και λιποαναρρόφηση ή και κάποιος άλλος συνδυασμός.

Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται με γενική νάρκωση ή μέθη και συνήθως χρειάζεται μια μέρα νοσηλείας. ‘Όταν οι επεμβάσεις γίνονται από έμπειρο Πλαστικό Χειρουργό σε ένα καλά οργανωμένο νοσοκομείο σε νέους υγιείς ασθενείς οι επεμβάσεις είναι πολύ ασφαλείς.

Εκτός από τα χειρουργεία υπάρχουν και κάποιες τεχνικές στο ιατρείο οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν πολύ την εμφάνιση. Ασθενείς οι οποίοι έχουν μέτρια χαλάρωση ή ασθενείς οι οποίοι έκαναν χειρουργείο αλλά θέλουν κάποιες μικροδιορθώσεις μπορούν να κάνουν μια σειρά από συνεδρίες Endermologie ή να κάνουν μη επεμβατική κρυογλυπτική.

Το Endermologie είναι ένα εξειδικευμένο μηχάνημα το οποίο μέσα σε 12-16 συνεδρίες σμιλεύει το σώμα: αντιμετωπίζει τη κυτταρίτιδα, το τοπικό πάχος και τη χαλάρωση. Οι θεραπείες είναι ανώδυνες, χωρίς ενέσεις, χωρίς παρενέργειες και χωρίς αποθεραπεία. Σε περίπτωση που έχει μείνει τοπικό πάχος σε κάποιο σημείο (μπράτσα, ψωμάκια, γόνατα, πλάτη κλπ) η μη επεμβατική κρυογλυπτική δίνει οριστική λύση.

Σε μία ώρα στο ιατρείο σχεδόν ανώδυνα τοποθετούμε τις δύο κεφαλές στο προβληματικό σημείο, επέρχεται ψύξη στους -9ο Celsius και μέσα στους επόμενους τρείς μήνες μειώνεται το τοπικό πάχος κατά 30-40%.
Στις περισσότερες περιπτώσεις μια συνεδρία αρκεί ενώ αν κάποιος έχει πολύ μεγάλο θέμα μπορεί να επαναλάβει τη θεραπεία μετά από 3-4 μήνες.