Λάκης Γαβαλάς: Σε άλλα χέρια πέρασε το επιβλητικό κτίριό του στην Κάντζα. 

13 Μαΐου 2022 21:50

Λάκης Γαβαλάς: «Στο Καλλιμάρμαρο είδα τραγικές φιγούρες που δεν σεβάστηκαν τον Dior»

Σε άλλα χέρια πέρασε το επιβλητικό κτίριο του Λάκη Γαβαλά στην Κάντζα. Η διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 2 το μεσημέρι.

Επισπεύδουσα ήταν η Τράπεζα Πειραιώς μετά από αναγκαστική κατάσχεση (πέρυσι τον Οκτώβριο) για 1 εκατ. ευρώ και η τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί στα 9 εκατ. ευρώ. Τελικά κατακυρώθηκε, προφανώς μετά από ένα και μοναδικό «χτύπημα», στο ποσό των 9.000.0001 ευρώ, δηλαδή μόλις ένα ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης.

Το εμβληματικό ακίνητο στην Κάντζα, -το οποίο βαρύνεται με πολλές προσημειώσεις, υποθήκες και κατασχέσεις από την Τράπεζα Πειραιώς, την εφορία και το ΙΚΑ αποτέλεσε την έδρα της εταιρείας του γνωστού σχεδιαστή αλλά και το «όχημα» μέσω του οποίου φιλοδοξούσε να αντιμετωπίσει τα χρέη του προς το Δημόσιο.

Ωστόσο, αντί για λύση εξελίχθηκε σε ένα ακόμη «βαρίδι» που τον παρέσυρε στην προσωπική του περιπέτεια, με αποτέλεσμα να φυλακιστεί, αλλά και να χάσει άλλα σημαντικά περιουσιακά του στοιχεία, όπως η βίλα του στη Φτελιά της Μυκόνου που πουλήθηκε μέσω πλειστηριασμού, στις 26 Μαΐου 2021 έναντι 1.910.000 ευρώ.

Τι βγήκε στον σημερινό πλειστηριασμό

Στο σημερινό πλειστηριασμό σύμφωνα με το newmoney.gr βγήκε ολόκληρο το συγκρότημα της Κάντζας.

Ειδικότερα, πρόκειται για 12 όμορα αγροτεμάχια, με συνολική επιφάνεια βάσει τίτλων 31.698,80 τ.μ. στην Παιανία Αττικής, στη θέση «Νταλαλούμι».

Το κεντρικό είναι έκτασης 23.019,20 τ.μ. και τα περισσότερα από τα άλλα αγροτεμάχια (συνολικής επιφανείας 8.466,46 τ.μ.) λειτουργούν ως δίοδος πρόσβασης των οχημάτων, χώρος στάθμευσης και περιβάλλοντας χώρος του. Τα γήπεδα αυτά αναπτύσσονται προς τα ανατολικά του κυρίως γηπέδου και εξασφαλίζουν σε αυτό πρόσβαση προς τον παράδρομο της Αττικής Οδού.

Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρεται στην έκθεση πλειστηριασμού, έχει δημιουργηθεί ένα άτυπα ενοποιημένο γήπεδο συνολικού εμβαδού 31.485,66 τ.μ., το οποίο είναι περιτοιχισμένο στο σύνολο της περιμέτρου του.

lakis gavalas

Μέσα αυτή την έκταση έχουν αναγερθεί τρία ανεξάρτητα κτίρια και συγκεκριμένα:

-Κτίριο 1 αποτελούμενο από υπόγειο 400 τ.μ., ισόγειο 400 τ.μ. και όροφο 374,67 τ.μ.

-Κτίριο 2 αποτελούμενο από υπόγειο 979,32 τ.μ., και ισόγειο 1.000,50 τ.μ.

-Κτίριο 3 αποτελούμενο από υπόγειο 539,48 τ.μ., ισόγειο 5.458 τ.μ. με ημιϋπαίθριους χώρους 315,25 τ.μ. και όροφο 4.423,44 τ.μ.

Επίσης, στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν καπνιστήρια 44 τ.μ. και φυλάκιο 22,95 τ.μ.

Τα τρία κτίρια αναπτύσσονται εσωτερικά ως προς τον παράδρομο της Αττικής Οδού, από τον οποίο απέχουν 200-250 μέτρα.

Κατά την έκθεση εκτίμησης, τα κτίρια είναι συνολικού εμβαδού 8.326,69 τ.μ. εκ των οποίων τα 400 τ.μ. είναι υπόγειοι χώροι και τα 7.926,69 τ.μ. προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης.

Επίσης σημειώνεται ότι ο φέρων οργανισμός των γραφείων είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα και χάλυβα και οι επιστρώσεις των δαπέδων από γρανίτη. Η κατασκευή όλου του συγκροτήματος χαρακτηρίζεται πολυτελής.

Ο περιβάλλων χώρος είναι ασφαλτοστρωμένος στο μεγαλύτερο τμήμα του και σε ένα μεγάλο κομμάτι έχει γίνει διάστρωση από κυβόλιθους.

Επίσης, υπάρχει σύστημα απορροής ομβρίων υδάτων, βόθροι απορροφητικοί, ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος καθώς και φυτεύσεις από γκαζόν και αμπελώνες.

Το συγκρότημα είναι περιφραγμένο και διαθέτει εισόδους στα Ανατολικά από τον παράδρομο της Αττικής Οδού στον οποίο φέρει δύο μεταλλικές συρόμενες πόρτες και μαντρότοιχο καθώς και στα Νοτιοδυτικά στην οποία φέρει μεταλλική συρόμενη πόρτα.

Το όραμα που εξελίχθηκε σε εφιάλτη

Ο Λάκης Γαβαλάς είχε ένα φιλόδοξο όραμα σχετικά με το ρόλο του ίδιου, αλλά και της Ελλάδας στη σύγχρονη βιομηχανία της μόδας. Η αναγνώριση, οι επιτυχίες και οι ισχυρές προσβάσεις του στα πιο «βαριά ονόματα» των διεθνών οίκων θεωρούσε ότι ήταν αρκετά ως «κινητήρια δύναμη».

Αυτό το όραμα επιχείρησε να μετουσιώσει σε πράξη μέσα από αυτή τη μεγάλη επένδυση στο συγκρότημα της Κάντζας. Έτσι αφιέρωσε όλες τις δυνάμεις του συνδέοντας την πορεία του με το συγκεκριμένο ακίνητο από την εποχή του 2005, όταν η εταιρεία του εξαγόρασε το οικόπεδο και την οικοδομική άδεια από την εταιρεία «Μύλοι Σόγιας». Με βάση αυτή την άδεια είχαν ανεγερθεί τρεις εμπορικές αποθήκες με τμήμα γραφείων.

Στη συνέχεια, την περίοδο 2006-2007 εξαγοράστηκαν και γειτονικές εκτάσεις, ενώ ξεκίνησε η επένδυση ύψους δεκάδων εκατομμυρίων για τη δημιουργία του πρωτοποριακού αρχιτεκτονικά και εξαιρετικής ποιότητας κατασκευής συγκροτήματος.

Τα επόμενα χρόνια η επιτυχία φάνηκε να δικαιώνει τις προσδοκίες του. Ωστόσο, με την είσοδο της χώρας στην οικονομική κρίση όλα ανατράπηκαν.

Αρχικά, περί το 2011 το κτίριο απειλήθηκε με κατεδάφιση λόγω αυθαιρεσιών, αλλά στη συνέχεια ξεκίνησε ο ραγδαίος «κατήφορος», με τα χρέη προς Δημόσιο, τράπεζες και προμηθευτές να διογκώνονται. Από τη μια η κατάρρευση της αγοράς, από την άλλη η κακοδιαχείριση των οικονομικών από στελέχη της εταιρείας έφεραν την τελική πτώση και το σφράγισμα του συγκροτήματος στην Κάντζα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2012 ο κύκλος εργασιών της «Λάκης Γαβαλάς Α.Ε.» ανερχόταν σε μόλις 753.112 ευρώ έναντι 19 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

Τότε ξεκίνησε και η επώδυνη, -και ατελείωτη-, προσωπική του περιπέτεια. Μέσα σε μια πενταετία συνελήφθη για χρέη επτά φορές, του ασκήθηκε δίωξη για οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, και τελικά μπήκε στις φυλακές Κορυδαλλού όπου παρέμεινε για 15 μήνες.

Ο ίδιος, όμως, διαβλέποντας, τις αρνητικές εξελίξεις, ήδη από το 2013 πρότεινε να παραχωρήσει στο Δημόσιο το μεγάλο ακίνητο προκειμένου να απαλλαγεί από ένα μέρος των οφειλών. Κάποια στιγμή διεφάνη ελπίδα λύσης, όταν ο τότε Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός δήλωσε ότι θα ενδιαφερόταν να αγοράσει από το κράτος το ακίνητο προκειμένου εκεί να συγκεντρωθούν και να στεγαστούν οι διάσπαρτες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Συζητείτο μάλιστα και το τίμημα που θα ήταν στην περιοχή των 17 εκατ. ευρώ, κάτι που θα οδηγούσε σε εξοικονόμηση 10 εκατ. ευρώ ετησίως για την Περιφέρεια από τα νοίκια που πλήρωνε στα 38 (!) διαφορετικά κτίρια που χρησιμοποιούσε για τις υπηρεσίες της.

Η υπόθεση κόλλησε στη γραφειοκρατία και παρότι ο Λ. Γαβαλάς είχε συντάξει μέσα στη φυλακή και σχετική συμβολαιογραφική πράξη παραχώρησης προς το Δημόσιο, δεν έγινε αποδοχή της. Δεδομένης της απόφασης του Γ. Σγουρού η αγορά να γίνει μόνο από το Δημόσιο, απορρίφθηκαν και όποιες άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως να υπογραφεί προσύμφωνο ώστε να πληρωθεί πρώτα το τίμημα και αφού αποδεσμευθεί το ακίνητο να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση.

Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν και με την επόμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και με έναν ή δύο επιχειρηματίες που έδειξαν να ενδιαφέρονται. Χρέη, όμως, δεν υπήρχαν μόνο προς το Δημόσιο, αλλά και για τραπεζικά δάνεια, κάτι που περιέπλεξε περαιτέρω την κατάσταση.

Έτσι, το ακίνητο παρέμεινε κλειστό και παραδομένο στη φθορά του χρόνου και στις λεηλασίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο οι βανδαλισμοί στις καλωδιώσεις για να κλαπεί ο χαλκός έχουν προκαλέσει ζημιά άνω των 200.000 ευρώ.

Στο σφυρί και το 2019

Ο σημερινός πλειστηριασμός δεν ήταν ο πρώτος για το συγκρότημα της Κάντζας. Τον Σεπτέμβριο του 2019 έγινε μια πρώτη προσπάθεια να εκπλειστηριαστεί το βασικό κτίριο για χρέη ύψους 100.000 ευρώ προς την Αγροτική Τράπεζα, με την τιμή πρώτης προσφοράς στις 494.000 ευρώ.

Ωστόσο, όπως είχε υποστηρίξει ο δικηγόρος του Λ. Γαβαλά, Γιάννης Παγορόπουλος, οι εγκαταστάσεις δεν μπορούσαν να βγουν στο σφυρί καθώς τελούσαν υπό δέσμευση από την ανεξάρτητη Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα.

Τώρα το ακίνητο άλλαξε χέρια και μένει να φανεί αν αποκτήθηκε από κάποιον ιδιώτη, επιχειρηματικό όμιλο ή ΑΕΕΑΠ ή εάν «κρατήθηκε» από την ίδια την τράπεζα προς μελλοντική αξιοποίηση.