Λαυρέντης Λαυρεντιάδης: νέα κακουργηματική δίωξη

Δημοσιεύθηκε: 24/01/2019 18:08
Λαυρέντης Λαυρεντιάδης: νέα κακουργηματική δίωξη

Τα δικαστικά παρατράγουδα δεν τελειώνουν. Σε καμία περίπτωση στην προκειμένη. Ενώπιον νέας κακουργηματικής δίωξης η ΕΛΦΕ, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και τέσσερις στενοί του συνεργάτες. 

Ο επιχειρηματίας κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός σε απάτη που αφορά τη μεταβίβαση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας Λιπασμάτων ELFE στη Νέα Καρβάλη σε δύο άλλες εταιρείες. Αποτέλεσμα, να μην εξοφλούνται δάνεια εκατομμυρίων που είχαν ληφθεί από την Alpha.

Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Στέφανο Μπαξεβάνη σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη είναι για ηθική αυτουργία.

● Απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών Δημοσίου σε βάρος της Alpha Bank και του Ελληνικού Δημοσίου,

● Καταδολίευση δανειστών κατ’ εξακολούθηση σε βάρος της τράπεζας και

● Ψευδή υπεύθυνη δήλωση.

Ως φυσικοί αυτουργοί των παραπάνω αδικημάτων κατηγορούνται 4 πρόσωπα που φέρονται να είναι εκπρόσωποι των εταιρειών ΕΛΦΕ, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και PFIC LTD.

 

Η εισαγγελική έρευνα άρχισε μετά από μηνυτήρια αναφορά της Alpha Bank, το 2016.

Σύμφωνα με αυτή, η μεταβίβαση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας Λιπασμάτων ELFE στη Νέα Καρβάλη προς τις εταιρείες ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και PFIC LTD συμφερόντων του κ.Λαυρεντιάδη, ήταν παράνομη και συμπαικτική μεθόδευση.

Η τράπεζα κατήγγειλε ότι στόχος της μεταβιβάσης ήταν η ΕΛΦΕ να μείνει ουσιαστικά δίχως αντικείμενο. Σκοπός, το Δημόσιο να κληθεί ως εγγυητής να καταβάλλει τα χρέη της στην τράπεζα. Την ίδια ώρα όμως, οι άλλες δυο εταιρείες, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, που είχαν πλέον την επιχειρηματική δραστηριότητα, θα είχαν και τα κέρδη. Χωρίς, ωστόσο, υποχρέωση καταβολής των χρεών.