Λεύκανση Δοντιών – Μαρία Αλδάκου

24 Δεκεμβρίου 2019 20:54

Η οδοντίατρος Μαρία Αλδάκου μας μιλά για την λεύκανση των δοντιών

Η Οδοντιατρική είναι μια ταχέως εξελισσόμενη επιστήμη.

Υποχρέωση όλων των οδοντιάτρων είναι η διατήρηση υψηλού επιπέδου γνώσεων και δεξιοτήτων, ώστε να μπορούν να ενσωματώνουν αυτές τις εξελίξεις στην καθημερινή κλινική πράξη.

Το τμήμα Οδοντιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Οδοντικής Χειρουργικής με διευθυντή τον κύριο Κοσμά Τολίδη, καθιέρωσε το πρόγραμμα “Ανάπτυξη κλινικών δεξιοτήτων στην αποκαταστατική / αισθητική οδοντιατρική, στο οποίο συμμετέχω και εγώ, μεταξύ άλλων οδοντιάτρων-συναδέλφων.

Στόχος του προγράμματος είναι η μετεκπαίδευση οδοντιάτρων, μέσω θεωρητικών και πρακτικών ασκήσεων, σε θέματα όπως τα αισθητικά αποκαταστατικά υλικά, χρήση Laser και κλινικών μικροσκοπίων, ψηφιακή ροή μέσω συστημάτων Cad/Cam και 3D εκτυπώσεων, αναπτύσσοντας έτσι τις κλινικές τους δυνατότητες.

Ένα κομμάτι της Αισθητικής Οδοντιατρικής, αποτελεί και η λεύκανση των δοντιών, προκειμένου να εξαλειφθούν  οι δυσχρωμίες του

Τι προκαλεί τις δυσχρωμίες;

Οι δυσχρωμίες διακρίνονται σε ενδογενείς και εξωγενείς, πριν και μετά την ανατολή των δοντιών.
Στις ενδογενείς περιλαμβάνονται η παρατεταμένη χρήση αντιβιοτικών με τετρακυκλίνη σε μικρά παιδιά , όπως και η φθορίαση,  που την προκαλεί η υπέρμετρη λήψη φθορίου, συνήθως όταν αυτό βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση στο νερό που πίνουμε.
Οι εξωγενείς δυσχρωμίες προκαλούνται από την υπέρμετρη κατανάλωση καφέ, κόκκινου κρασιού, αφεψημάτων όπως μαύρο τσάι αλλά και από το κάπνισμα με τη νικοτίνη του.
Φυσικά με το πέρασμα του χρόνου, η αδαμαντίνη λεπταίνει και φαίνεται η πιο σκούρα οδοντίνη κι έτσι τα δόντια μας χάνουν την λευκότητα της νεανικής ηλικίας.

Οδηγίες για την λεύκανση

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί καθαρισμός δοντιών, ώστε να μην υπάρχει πέτρα και ουλίτιδα, αλλά και να μην έχουμε δόντια τερηδονισμένα.
Τα λευκά σφραγίσματα όταν υπάρχουν στα μπροστινά δόντια, δεν αλλάζουν χρώμα . Για να τα αντικαταστήσουμε πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστο δυο εβδομάδες μετά το πέρας της λεύκανσης. Το ίδιο ισχύει και για τις υπάρχουσες στεφάνες και γέφυρες, καθώς η λεύκανση λευκαίνει μόνο τα φυσικά και όχι τα τεχνητά δόντια.

Η λεύκανση δεν κρατάει εφ όρου ζωής. Μπορεί να διαρκέσει από έξι μήνες έως τρία χρόνια, ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες και την στοματική υγιεινή που ακολουθεί ο ασθενής.

Υπάρχουν επιπλοκές;

Εφόσον γίνεται με εγκεκριμένα σκευάσματα και από τον θεράποντα οδοντίατρο, δεν υπάρχει καμία επικινδυνότητα.
Ίσως να υπάρξει παροδική ευαισθησία των δοντιών στο κρύο και τις όξινες τροφές.

Να επισημάνουμε ότι καλό είναι να γίνεται μετά την ηλικία των 18 ετών και να αποφεύγεται κατά την διάρκεια εγκυμοσύνης και θηλασμού.

Σαν επίλογο, η λεύκανση μας προσφέρει ένα όμορφο και λαμπερό χαμόγελο, που βελτιώνει την αισθητική του στόματος και του προσώπου, ανεβάζει την αυτοπεποίθηση και την ψυχική μας διάθεση σε μεγάλο βαθμό.
Και τώρα που οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πλησιάζουν, όλοι μπορούμε να φορέσουμε το πιο λαμπερό μας χαμόγελο και να περάσουμε στιγμές όμορφες και ξένοιαστες με τα πρόσωπα που αγαπάμε και προσφέροντας ο καθένας μας ό,τι μπορεί στον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη…

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΜΑΡΙΑ ΑΛΔΑΚΟΥ
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ
ΒΕΡΟΙΑ