Μαίρη Χαλκιά: «Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος αγαπούσε πάρα πολύ τις γυναίκες και αυτός ήταν και ο λόγος που δεν παντρεύτηκε»

27 Δεκεμβρίου 2020 23:00

Στο περιοδικό “Λοιπόν” και τη Φρόσω Σιδηροκαστρίτη έδωσε συνέντευξη η Μαίρη Χαλκιά, η οποία μίλησε για τους ηθοποιούς με τους οποίους συνεργάστηκε στην ταινία “Γοργόνες και μάγκες”, όπως ο

ο Φαίδων Γεωργίτσης, η Νόρα Βαλσάμη και άλλοι.

Συμπρωταγωνιστήσατε και στο πλευρό του Φαίδωνα Γεωργίτση…

Δεν τον γνώριζα ιδιαίτερα, μόνο μέσα από τη συνεργασία μας στην ταινία, αλλά ήταν ένας πολύ ευγενικός άνθρωπος, ο οποίος μου είχε φερθεί με πολλή τρυφερότητα, ήταν μια ευγενική ψυχή.

Το σενάριο της ταινίας «Γοργόνες και Μάγκες» ήταν του Γιάννη Δαλιανίδη. Ήταν αυστηρός;

Εμένα με βοήθησε πάρα πολύ, του άρεσα πάρα πολύ σαν ηθοποιός και συνεργαστήκαμε πολλές φορές. Ήταν αυστηρός όσο έπρεπε, γιατί ο Έλληνας είναι τέτοια η ράτσα του, που αν τον αφήσεις πολύ ελεύθερο, το εκμεταλλεύεται αυτό και ξεφεύγει από το μέτρο, άρα ήταν αυστηρός με μέτρο και εκεί που έπρεπε να το κάνει, γι’ αυτό ήταν τόσο επιτυχημένος. Ο ηθοποιός, όπου έβρισκε λάσκα τα πράγματα, το εκμεταλλευόταν και ξέφευγε από το μέτρο και δεν γινόταν σωστή δουλειά.

Συνεργαστήκατε όμως και με τον Χρόνη Εξαρχάκο …

Ένας άνθρωπος μέσα στο χιούμορ, ήταν χείμαρρος, σου έκανε καινούργιο συκώτι. Ήταν η χαρά της ζωής, ήταν αυτό το ευχάριστο μήνυμα αυτού του θείου δώρου που μας έδωσε ο Θεός, που λέγεται ζωή και έφυγε τόσο ξαφνικά. Λέγαμε πράγματα ουσιαστικά, ήταν πανεπιστήμιο αυτοί οι άνθρωποι που συνεργάστηκα για εμένα.

Υπήρξε κάποιο ευτράπελο στα γυρίσματα της ταινίας;

Δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο. Το μόνο ευτράπελο είναι ότι τότε δεν μας έντυναν και δανειζόμασταν φορέματα η μία από την άλλη, από φίλες ή από συναδέλφους μας. Έτυχε να δω πρόσφατα τη συγκεκριμένη ταινία και είδα την Κία Μπόζου και θυμήθηκα ότι τα φουστάνια που χρησιμοποίησε στις «Γοργόνες και Μάγκες» ήταν όλα δικά μου, γιατί ήταν μια κοπέλα πάμπτωχη, υπήρχε αγάπη και μεγάλη αλληλεγγύη μεταξύ μας. Έτυχε να έχω δυο φορεματάκια παραπάνω και της τα δάνειζα.

Στην ταινία είχε λάβει μέρος και η Νόρα Βαλσάμη. Τι θυμάστε από την ίδια;

Αρχικά με τη Νόρα ήμασταν συμμαθήτριες στη δραματική σχολή και θυμάμαι την πήρε τότε ο καθηγητής μας, ο Γρηγόρης Γρηγορίου και η Φίνος Φιλμ και έκανε εκεί το πρώτο της ντεμπούτο. Ήταν ένα εξαιρετικό κορίτσι, σεμνό και ταπεινό. Να ξέρετε ότι τότε αν δεν είχες το πτυχίο της δραματικής σχολής, απαγορευόταν να μιλήσεις, και έκανες το βουβό πρόσωπο σε κάποιες ταινίες, η συγχωρεμένη η Μελίνα Μερκούρη το κατήργησε αυτό μετά και είπε ότι όποιος έχει ταλέντο, θα το δείξει πάνω στη σκηνή, αλλά μετά από αυτό έμπαινε το κάθε καρυδιάς καρύδι. Αυτό ήταν και καλό και κακό, γιατί όσοι μπορούσαν να σταθούν στη σκηνή το έκαναν και έκαναν και καριέρα, γιατί ήταν αυθεντικά ταλέντα, όσοι δεν ήταν έτσι, τότε το ίδιο το θέατρο τους «ξέρναγε».

Λάκης Κομνηνός…

Τον γνώριζα περιστασιακά, δεν έτυχε όμως να βρεθούμε ποτέ στα γυρίσματα της ταινίας.

Την παραγωγή της ταινίας είχε αναλάβει ο Φίνος. Έδινε το παρόν στα γυρίσματα;

Όχι και δεν τον είχα γνωρίσει ποτέ, παρόλο που ήταν παραγωγός σε όλες τις ταινίες που είχα κάνει. Εμένα στην εταιρεία Φίνος Φιλμ με πήγε ο Κώστας Βουτσάς, γιατί έτυχε να δουλεύουμε μαζί στο θέατρο.

Δουλέψατε και στο πλευρό του Διονύση Παπαγιαννόπουλου…

Εξαιρετικός, καθαρός άνθρωπος με ήθος, τίμιος και εργατικός, ήταν άνθρωπος της προσφοράς, βοηθούσε τους φτωχούς, πήγαινε κρυφά και προσέφερε στον κόσμο που είχε ανάγκη, το ίδιο έκανε και η Ρένα Βλαχοπούλου όπως και ο Στάθης Ψάλτης. Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος αγαπούσε πάρα πολύ τις γυναίκες και αυτός ήταν και ο λόγος που δεν παντρεύτηκε, γιατί έλεγε ότι αν παντρευτεί, δεν θα μπορέσει να είναι πιστός στη γυναίκα του και δεν ήθελε να πληγώσει αυτή που θα παντρευτεί. Έμεινε ανύπαντρος για να μπορέσει να δρα ελεύθερα, για να μην έχει τύψεις συνειδήσεως, ότι έκανε κακό σε έναν άνθρωπο. Ο ίδιος λάτρευε όποιον νέο ηθοποιό έκανε τα πρώτα του βήματα, αρσενικό ή θηλυκό, ιδιαίτερα όμως τα θηλυκά, χωρίς πονηριά και χυδαιότητα.

Τι κλίμα επικρατούσε στα γυρίσματα;

Πολύ καλό…

Τι άνθρωπος ήταν η συμπρωταγωνίστριά σας, Μαρία Φωκά;

Μια κυρία με όλη τη σημασία της λέξεως. Δεν έβρισκα ελαττώματα σε αυτούς τους ανθρώπους, ήταν όλοι σωστοί με ακέραιο χαρακτήρα. Κατανοούσαν τον συνάδελφό τους και καθόντουσαν να ακούσουν το πρόβλημά σου, δεν ξέρω αν οι νέοι ηθοποιοί είναι έτσι τώρα. Τώρα υπάρχει κάτι πιο ρηχό αλλά είναι έτσι και οι συνθήκες της ζωής.

Παίξατε και στο πλευρό του Γιάννη Βογιατζή… Τι δεν θα ξεχάσετε ποτέ από αυτόν;

Αρχικά ήταν ο δάσκαλος μου στη δραματική σχολή και μας έκανε ορθοφωνία. Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι με έστειλε σε μια δουλειά αντί για τον ίδιο, αυτός ο άνθρωπος στάθηκε αφορμή για να πάρω έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Είχα πολλή βοήθεια και αγάπη από αυτόν τον άνθρωπο.