Μαρία Εκμεκτσίογλου: «Εμείς θα κρατάμε τις Θερμοπύλες, όπως έκαναν οι παππούδες»

Συντάκτης: Newsroom

3 Αυγούστου 2022 11:18

Μαρία Εκμεκτσίογλου: «Τον μεγάλο μου γιο τον χτύπησε αυτοκίνητο και ήταν στην εντατική. Μέσα σε δύο ημέρες τα μαλλιά μου άσπρισαν»

Η διάσημη μαγείρισσα μίλησε για τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης τα ήθη και τα έθιμά που κρατάνε ζωντανά αλλά και για τις γεύσεις και τις συνταγές που μεταφέρουν μέσα στο χρόνο.

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου μίλησε στο περιοδικό Enjoy της εφημερίδας Δημοκρατία και αναφέρθηκε στα παιδικά της χρόνια αλλά και για την οικογένειά της που της έμαθε τα μυστικά της πολιτικής κουζίνας

Τι ζητάτε από την Ελλάδα για να σας συνδράμει για τα σχολεία, τις εκκλησίες, τα νοσοκομεία;

Το μόνο που ζητάω εγώ προσωπικά είναι η αγάπη, η ειρήνη και το να είμαστε μονοιασμένοι για να μπορούμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας κρατώντας πάντα ψηλά τη σημαία της Ρωμιοσύνης. Να μη μας ξεχνάνε οι φίλοι από την Ελλάδα και να επισκέπτονται την Κωνσταντινούπολη όσο πιο συχνά μπορούν.

Η κατάσταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία είναι έκρυθμη. Οι Έλληνες της Πόλης φοβούνται ή είναι συνηθισμένοι από αυτά; Νιώθετε ότι κρατάτε Θερμοπύλες;

Όπως το είπες, είμαστε συνηθισμένοι σε αυτές τις καταστάσεις που συμβαίνουν εδώ και χρόνια. Η ευχή μας είναι να υπάρχει ειρήνη σε όλη τη γη και να συνυπάρχουμε σαν καλοί γείτονες. Εμείς, οι πολύ λίγοι, αλλά και αμέτρητοι, θα κρατάμε τις Θερμοπύλες, όπως έκαναν οι γονείς, οι παππούδες και οι προπροπαππούδες μας.

Τι θα σε έκανε να αφήσεις την Πόλη; Θα ερχόσουν να μείνεις μόνιμα στην Ελλάδα; Στο Φάληρο, όπου μένουν τόσοι Πολίτες.

Αγαπώ την Ελλάδα και, όπως ξέρεις, κάνω πολλά ταξίδια το χρόνο είτε στην Αθήνα είτε στη Θεσσαλονίκη και σε νησιά που αγαπώ πολύ το καλοκαίρι, ακόμα και τον χειμώνα, αλλά για μόνιμα να εγκατασταθώ μού φαίνεται δύσκολο. Μακριά από τον Βόσπορο, την Ανεμοέσσα και τα δειλινά της Πόλης δύσκολα θα μπορούσα να ζήσω. Αλλά και πάλι, ποτέ μη λες ποτέ.