Ματίνα Παγώνη: «Η ευλογιά των πιθήκων είναι αντιμετωπίσιμη»

Συντάκτης: Newsroom

12 Ιουνίου 2022 07:30

Ματίνα Παγώνη: «Η ευλογιά των πιθήκων είναι αντιμετωπίσιμη»

Η Ματίνα Παγώνη έδωσε ενημέρωση για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα με ευλογιά των πιθήκων στη χώρα, ύστερα από μοριακή ανάλυση. Όπως και για τα άλλα δύο ύποπτα κρούσματα, ένα στην Αθήνα και το δεύτερο στην Κρήτη, μιλώντας στην εκπομπή “ΕΡΤ Σαββατοκύριακο”.

Η Ματίνα Παγώνη συνέστησε να αποφεύγεται ο πανικός, καθώς η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται εύκολα και είναι αντιμετωπίσιμη. Ενώ έκανε και συστάσεις για χρήση μάσκας το καλοκαίρι στα πανηγύρια και σε χώρους με συνωστισμό γιατί “ο κορονοϊός είναι ακόμη εδώ”.

Όσον αφορά στο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς της Αθήνας, η κα Παγώνη ανέφερε πως “αναμένεται απάντηση αλλά από τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται για ανεμοβλογιά”. Όσο για το δεύτερο στην Κρήτη “δόθηκε απάντηση ότι είναι ανεμοβλογιά”.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, όπως ενημέρωσε, “είναι σε απομόνωση και η πορεία της νόσου είναι καλή, καθώς έχει ήπια συμπτώματα”.

Συνέστησε στον κόσμο να μην πανικοβάλλεται όταν δει κάποιο εξάνθημα

Καθώς το πρώτο περιστατικό που επιβεβαιώθηκε με ευλογιά των πιθήκων, όπως σημείωσε είχε κάποιο ιστορικό. Αφού πριν από 15 ημέρες είχε πάει στην Πορτογαλία. Η οποία μαζί με την Ισπανία είχε τα πρώτα και περισσότερα ευρωπαϊκά κρούσματα.

Όπως επισήμανε, “η ευλογιά των πιθήκων είναι αντιμετωπίσιμη. Είναι ενδημική νόσος στην κεντρική Αφρική, ιδιαίτερα στο Κογκό. Όπου υπήρχαν πολλά κρούσματα και κάποιοι θάνατοι. Επειδή όμως δεν είχαν τα ιατρικά μέσα για να αντιμετωπίσουν την ασθένεια”.

“Όλα τα υπόλοιπα κρούσματα που φτάνουν στα 1.000 περίπου σε Ευρώπη και Αμερική, έχουν αντιμετωπιστεί χωρίς κανένα θάνατο. Δεν χρειάστηκε να γίνει εμβολιασμός μέχρι την 4η μέρα. Και τα περισσότερα αντιμετωπίστηκαν στο νοσοκομείο ή στο σπίτι”.

Ευλογιά των πιθήκων: «Η πιθανότητα να νοσήσουμε είναι ελάχιστη»

Όπως ενημέρωσε η θεραπεία απαιτεί τρεις με τέσσερις εβδομάδες

Δεν είναι τόσο εύκολη η μετάδοση της “ευλογιάς των πιθήκων” σημείωσε. Και έφερε ως παράδειγμα πως εάν κάθομαι στο αεροπλάνο δίπλα σε ένα κρούσμα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μου μεταδοθεί η νόσος εάν δεν ακουμπήσω κάποιο εξάνθημά του”. Αντίθετα εάν κοιμηθώ σε σεντόνια που έχει κοιμηθεί ένα κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης”.

Όσο για τον κορωνοϊό επισήμανε πως “δεν έχει φύγει ακόμη, είναι λανθασμένη η άποψη του κόσμου ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα πρόβλημα”. Άλλωστε υπάρχει ανοδική τάση των μολύνσεων από κορωνοϊό στην Ιταλία, μετά από εβδομάδες υποχώρησης, καθώς και στην Πορτογαλία.

“Εμείς θα αρχίσουμε να ανησυχούμε όταν αρχίσουν να πιέζονται τα νοσοκομεία με αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων και των θανάτων”, σημείωσε.

Όπως συνέστησε “είμαστε τόσο έμπειροι μετά από 2,5 χρόνια που ο καθένας μας θα χρειαστεί να βγάλει την μάσκα από την τσάντα όταν βρεθεί σε μέρη με συνωστισμό”. Και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα “τα πανηγύρια, που τα είχαμε στερηθεί δύο χρόνια”

“Μεγάλη επιτυχία για το σύστημα υγείας θα είναι εάν η κυβέρνηση πετύχει το στοίχημα της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, είπε η κα Ματίνα Παγώνη. Η ενίσχυση και οργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα αποσυμφορήσει την κίνηση στα νοσοκομεία” επισήμανε.

“Λόγω της Covid-19 που όλο το ιατρικό προσωπικό επικεντρώθηκε στην αντιμετώπισή της. Δεν εκπαιδεύτηκαν οι ειδικευόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας”, σημείωσε. “Πρέπει να εστιάσουμε εκεί και να εξυπηρετήσουμε τους μη Covid ασθενείς. Που όλους αυτούς τους μήνες, περίμεναν υπομονετικά και δεν μπορούσαν να προχωρήσουν τα τακτικά τους χειρουργεία. Ούτε τα χρόνια νοσήματα που είχαν γιατί φοβόταν ο κόσμος να πάει στα νοσοκομεία” επισήμανε.

ygeiamou