MATRIX Αρθροπλαστικές

13 Ιανουαρίου 2022 14:33

MATRIX Αρθροπλαστικές

Τελευταίας γενιάς “Ρομποτική” τεχνολογία στην επανορθωτική χειρουργική γόνατος και ισχίου

Η τεχνολογία MATRIX, στο χώρο της Επανορθωτικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής, οριοθετεί μία νέα εποχή στην αρθροπλαστική των αρθρώσεων γόνατος και ισχίου.

Η MATRIX αρθροπλαστική ανήκει στα Smart Track Robotics και αποτελείται από ένα μοναδικό στην παγκόσμια αγορά τρίπτυχο:

  • Τρισδιάστατο προεγχειρητικό σχεδιασμό και ενημέρωση ασθενούς με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης ( VRSmart Glasses ),

  • εκτέλεση της αρθροπλαστικής με γυαλιά Επαυξημένης Πραγματικότητας (ARSmart Glasses ) και

  • μετεγχειρητική παρακολούθηση με εξατομικευμένες κάλτσες με αισθητήρες παρακολούθησης εύρους κίνησης της άρθρωσης.

Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου MATRIX αρθροπλαστικής, έχουμε ειδικό λογισμικό που χρησιμοποιεί ψηφιακή όραση και λειτουργεί με έξυπνα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας . Τα τρισδιάστατα γυαλιά παρέχουν εικονικές λεπτομέρειες που προστίθενται στο πραγματικό περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα δίνουν κιναισθητικές πληροφορίες και κατευθύνουν τα χέρια του χειρουργού που εκτελούν τη χειρουργική πράξη.

Ο ίδιος χειρουργός γίνεται το πιο έξυπνο ρομπότ!!!

Ο εξοπλισμός της τρισδιάστατης απεικόνισης επιτρέπει στον ασθενή να βλέπει τι υπάρχει μέσα στο σώμα του, τι βλάβη έχει υποστεί το οστό του και τι πρέπει να αντικατασταθεί. Οι -ακτίνες Χ- που συναντούσαμε και θαυμάζαμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, μας προσφέρουν έναν εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο επίτευξης προεγχειρητικού σχεδίου και διεγχειρητικής εκτέλεσης. Σε σύγκριση με τη ρομποτική τεχνολογία που είναι διαθέσιμη μέχρι σήμερα αλλά και από άλλα παραδοσιακά συστήματα πλοήγησης του παρελθόντος, είναι πολλά χρόνια μπροστά.

Όπως εξηγεί ο Δρ Σταύρος Αλευρογιάννης, Διευθυντής της Κλινικής Ρομποτικής Χειρουργικής Γόνατος & Ισχίου στο ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ GENERAL HOSPITAL στην Αθήνα,

“Με την εξέλιξη της ορθοπαιδικής τεχνολογίας από τις ακτινογραφίες στην πλοήγηση και τη ρομποτική έως την τρισδιάστατη μοντελοποίηση, η ικανότητα του χειρουργού να οπτικοποιεί το πρόβλημα και να βρίσκει τη σωστή λύση έχει επωφεληθεί από τις σταδιακές βελτιώσεις σε σχέση με προηγούμενες τεχνολογίες. Η νέα τεχνολογία είναι πραγματικά εντυπωσιακή! ΤΟ ΡΟΜΠΟΤ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Έχω μπροστά στα μάτια μου το λογισμικό ενός ρομπότ, μπορώ να σχεδιάσω το διεγχειρητικό πλάνο και τις οστεοτομίες με ακρίβεια χιλιοστού, ενώ αντί για ρομποτικούς βραχίονες χρησιμοποιώ τα ίδια μου τα χέρια που κατευθύνονται από τα έξυπνα γυαλιά και διορθώνουν τις κινήσεις μου με αισθητήρες” και συνεχίζει

“Είναι πραγματικά εντυπωσιακό! Η νέα τεχνολογία μας δίνει, ουσιαστικά, όραση με ακτίνες Χ και κάνει τον χειρουργό να αισθάνεται σαν αυτούς τους υπερ-ήρωες στα παλιά κινούμενα σχέδια Η τεχνολογία MATRIX παρέχει στον χειρουργό ένα ισχυρό εργαλείο για αξιολόγηση σε πραγματικό χρόνο , αφαιρώντας κάθε περιθώριο λάθους κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Ειδικά σήμερα στην COVID-19 εποχή που χρησιμοποιούμε ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και μειώνουμε δραστικά το χρόνο νοσηλείας του ασθενούς η MATRIX αρθροπλαστική αποτελεί την πιο έξυπνη, ασφαλή και αποτελεσματική λύση.

Είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να έρχεται προς ενημέρωση της πάθησής του, να φοράει τα ειδικά γυαλιά και να βλέπει μέσα του τι είναι αυτό που τον πονάει, που τον εμποδίζει να ζει ποιοτικά την καθημερινότητά του.

Είναι εξίσου σημαντικό να – ζει – τον χειρουργικό χρόνο, να μην πονάει, να μιλάει με τον χειρουργό του κατά τη διάρκεια της επέμβασης και να είναι έτοιμος σε 45 λεπτά.

Είναι επίσης σημαντικό να μην ταλαιπωρείται από πόνο, να μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί αμέσως, να σηκώνεται και να περπατάει με ασφάλεια , να γυρίζει τις επόμενες ώρες στο σπίτι του.

Όσο για το οικονομικό κομμάτι, μπορεί να ρυθμιστεί λόγω της συμμετοχής των ασφαλιστικών ταμείων έτσι ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν όλοι οι ασθενείς.

Η MATRIX αρθροπλαστική αποτελεί το παρόν της σύγχρονης Ευρωπαϊκής χειρουργικής ορθοπαιδικής και θα είναι και το μέλλον για τα επόμενα 50 χρόνια τουλάχιστον.

Δρ. Σταύρος Αλευρογιάννης

MD, MSc, PhD

Για συμβουλευτικά ραντεβού στην Κλινική Ρομποτικής Χειρουργικής Γόνατος & Ισχίου

METROPOLITAN GENERAL