Με μάσκα ή χωρίς; Οι απόψεις των ειδικών διίστανται

Συντάκτης: Newsroom

1 Ιουνίου 2022 07:30

Με μάσκα ή χωρίς; Οι απόψεις των ειδικών διίστανται

Οι απόψεις των ειδικών για το αν θα κυκλοφορούμε με μάσκα ή χωρίς από σήμερα. Ο καθηγητής Τζανάκης τονίζει πως μπορούμε να βγάλουμε τις μάσκες. Ο Ιατρικός Σύλλογος από την άλλη μεριά ζητά να μην σταματήσει η χρήση υπό προϋποθέσεις

Με μάσκα ή χωρίς; Ο Ιατρικός Σύλλογος και οι επιδημιολόγοι δεν συμφωνούν ακόμη.

«Είναι η καλύτερη επιδημιολογικά στιγμή να βγάλουμε τις μάσκες». Τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Όπως εξήγησε επιδημιολογικά, αυτή τη στιγμή είμαστε στα επίπεδα του περσινού Ιουλίου

«Πέρυσι την 1η Ιουνίου τα κρούσματα ήταν 1.300, οι εισαγωγές 165 και οι κλίνες ΜΕΘ ήταν 460. Σε σχέση με πέρυσι είμαστε επιδημιολογικά πολύ καλύτερα. Είμαστε εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες σε ποσοστό 80%-90%. Επομένως προστατευμένοι τόσο ανοσολογικά όσο και χρονικά».
Ωστόσο, επισήμανε ότι όπου υπάρχει συνωστισμός ή περιβάλλον που δε νιώθουμε ασφαλείς. Θα πρέπει να φοράμε τη μάσκα, ενώ τη χρήση της συνέστησε και στα πλοία.

Ερωτηθείς πόσο διαρκεί η ανοσία, ο καθηγητής επισήμανε ότι για 2-3 μήνες από τη νόσηση ή και τον εμβολιασμό υπάρχει σημαντική προστασία.

Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχουν επαναμολύνσεις, αλλά δεδομένου ότι είμαστε ανοσοπροσατατευμένοι, η νόσος θα εκδηλωθεί με ήπια συμπτώματα.

Σχετικά με το ενδεχόμενο εμβολιασμού με τέταρτη δόση τον Σεπτέμβριο, που άφησε ανοιχτό χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι είναι νωρίς να μιλάμε για ενισχυτική δόση σε όλους. «Είναι μια σκέψη, αλλά θα περιμένουμε να δούμε το επιδημιολογικό περιβάλλον. Θα δούμε αν θα πάμε σε εμβολιασμό μερικών ομάδων ή του γενικού πληθυσμού». Κατέληξε.
Ισχυρή σύσταση ααπό τον ΙΣΑ για χρήση μάσκας σε χώρους με συνωστισμό.

Την ίδια ώρα, σύσταση για χρήση μάσκας σε χώρους με συνωστισμό, για τήρηση των κανόνων πρόληψης κατά του κορoνοϊού. Και για τον προγραμματισμό της τέταρτης δόσης στις ομάδες του πληθυσμού που έχουν ένδειξη. Απευθύνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Περιφέρεια Αττικής.

Κατά τη σύσκεψη επισημάνθηκε η ανάγκη τήρησης των κανόνων πρόληψης της μετάδοσης του κορoνοϊού που προστατεύουν και από άλλες λοιμώξεις, εν όψει της θερινής περιόδου.

Οι συμμετέχοντες επεσήμαναν τον κίνδυνο διασποράς νέων στελεχών του ιού τους καλοκαιρινούς μήνες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέο επιδημικό κύμα. Τονίστηκε ότι δεν θα πρέπει να ατονήσουν οι κανόνες πρόληψης και ότι παραμένει ισχυρή σύσταση για χρήση της μάσκας στους χώρους, με συνωστισμό, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες. Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη για εντατικοποίηση των εμβολιασμών με την τέταρτη δόση, στις ομάδες του πληθυσμού που έχουν ένδειξη.

ygeiamou