Μετάλλαξη Όμικρον 2: με αυξημένη ικανότητα διαφυγής από την προστασία των εμβολίων

1 Φεβρουαρίου 2022 07:30

Μετάλλαξη Όμικρον 2: με αυξημένη ικανότητα διαφυγής από την προστασία των εμβολίων

Eίναι περίπου 33% πιο μεταδοτική, λέει ο επικεφαλής της μελέτης – Παρουσιάζει αυξημένη ικανότητα διαφυγής από την προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια

Μετάλλαξη Όμικρον 2: με αυξημένη ικανότητα διαφυγής από την προστασία των εμβολίων.

Η υποπαραλλαγή BA.2 της Omicron, γνωστή και ως «Omicron 2», είναι σημαντικά πιο μεταδοτική και μπορεί πιο εύκολα να μολύνει τους εμβολιασμένους. Δείχνει η πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για το θέμα.

Τα ευρήματα προέρχονται από τη Δανία όπου η BA.2 έχει εξαπλωθεί ευρέως και αντιστοιχεί πλέον στην πλειονότητα των κρουσμάτων Omicron. Ενδείξεις αυξημένης μεταδοτικότητας είχε δώσει και η πρώτη προκαταρκτική ανάλυση στη Βρετανία.

Η νέα μελέτη, η οποία δεν έχει υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση.

Οι ασθενείς της Omicron 2 είναι περίπου 33% πιο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους. Συγκριτικά με την αρχική υποπαραλλαγή BA.1

«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η #Omicron ΒΑ.2 είναι εγγενώς σημαντικά πιο μεταδοτική από την ΒΑ.1. Καθώς και ότι διαθέτει ιδιότητες διαφυγής από την ανοσία οι οποίες μειώνουν περαιτέρω την προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός» γράφουν οι δανοί ερευνητές. Οι οποίοι εξέτασαν την εξάπλωση της νέας υποπαραλλαγής σε περισσότερα από 8.500 νοικοκυριά στη Δανία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αρχική υποπαραλλαγή ΒΑ.1 παραμένει μακράν πιο διαδεδομένη, καθώς αντιστοιχεί στο 98% των κρουσμάτων Omicron. Στη Δανία όμως ξεπέρασε την BA.1 την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Ενώ παράλληλα εξαπλώνεται σε Βρετανία, ΗΠΑ, Σουηδία και Νορβηγία.

Στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκαν την Δευτέρα ακόμα δύο κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα τέσσερα.

«Αν έχετε εκτεθεί στην Omicron ΒΑ.2 στην οικία σας, έχετε πιθανότητα 39% να μολυνθείτε εντός επτά ημερών. Αν αντίθετα έχετε εκτεθεί στη BA.1, η πιθανότητα είναι 29%» δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της μελέτης Φρέντερικ Πλέσνερ.

Αυτό σημαίνει ότι η Omicron 2 είναι περίπου 33% πιο μεταδοτική, είπε.

Στη νέα μελέτη συνεργάστηκαν το κρατικό ινστιτούτο λοιμωδών νοσημάτων SSI, το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, τη στατιστική υπηρεσία της Δανίας και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Δανίας.

Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι η BA.2 είναι ελαφρώς πιο πιθανό να προσβάλλει άτομα που έχουν λάβει δύο ή και τρεις δόσεις εμβολίου για τον κορονοϊό. Κάτι που αποτελεί ένδειξη αυξημένης διαφυγής από την ανοσία.

Omicron Variant on test tube – New Variant of Covid 19

Ο εμβολιασμός παίζει ωστόσο σημαντικό ρόλο

Καθώς οι εμβολιασμένοι είναι λιγότερο πιθανό να προσβληθούν και να μεταδώσουν την υποπαραλλαγή.

Οι πρώτες ενδείξεις αυξημένης μεταδοτικότητας προέρχονταν από προκαταρκτική ανάλυση του δανικού ινστιτούτου SSΙ, η οποία πάντως δεν έδειξε αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας στην BA.2.

Τα νέα ευρήματα βρίσκονται σε συμφωνία με προκαταρκτική ανάλυση της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας της Βρετανίας. Η οποία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η BA.2 υπερέχει της BA.1 όσον αφορά τη μεταδοτικότητα.

Η BA.2 ανακαλύφθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και πλέον ανιχνεύεται σε τουλάχιστον 57 χώρες, σύμφωνα με δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Scripps στην Καλιφόρνια.

ygeiamou