Μεταμόσχευση μαλλιών

5 Δεκεμβρίου 2023 12:57

Η οριστική λύση στο πρόβλημα της αραίωσης των μαλλιών, από τον πλέον εξειδικευμένο ιατρό Dr. Απόστολο Καραλέξη.
Όταν όλες οι συντηρητικές θεραπείες δεν επαρκούν, όταν η αραίωση μαλλιών δημιουργεί έντονα ψυχολογικά προβλήματα, τότε η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η μόνη λύση.
Η μεταμόσχευση μαλλιών αποτελεί επένδυση ζωής και απαιτεί την ανεύρεση καταξιωμένων επιστημόνων αλλά και κατάλληλων κλινικών με μακρόχρονη πορεία και εμπειρία πάνω στην συγκεκριμένη αυτή ιατρική πράξη.
Ο Dr. Απόστολος Καραλέξης, Επιστημονικός Διευθυντής της DERMA HAIR CLINIC, ανάμεσα σε καταξιωμένους ιατρούς από όλο τον κόσμο, με εμπειρία άνω των 20 χρόνων στο γνωστικό αντικείμενο της δερματολογίας και τέως διευθυντής Δερματολογίας στο Ναυτικό νοσοκομείο Αθηνών, αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για να λάβετε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε.
Μιλά στο Ciao magazine για τα αίτια της τριχόπτωσης, τους τρόπους αντιμετώπισης, αλλά και για τις νέες τεχνικές της μεταμόσχευσης μαλλιών.

-Γιατρέ μου, θεωρείστε από τους πλέον καταξιωμένους ιατρούς στην μεταμόσχευση μαλλιών, έχοντας αντιμετωπίσει χιλιάδες περιστατικά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η Derma Hair Clinic έχει βραβευτεί τα τελευταία χρόνια ως η καλύτερη δερματολογική κλινική στην Ελλάδα. Τι είναι αυτό που κάνει την κλινική σας να ξεχωρίζει έναντι άλλων;
Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μία πολύ απαιτητική εργασία και είναι μια ιατρική πράξη, η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία. Δεν μπορεί να γίνεται από μη ιατρικό προσωπικό ή από νοσηλευτές. Πρέπει να υπάρχει εξειδικευμένος ιατρός και να συμμετέχει ενεργά. Στις μεταμοσχεύσεις που γίνονται στην κλινική μας, πέραν του ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού, συμμετέχω ενεργά και είμαι πάνω από τον ασθενή, συμμετέχοντας ο ίδιος σε όλες τις φάσεις της μεταμόσχευσης.
Θεωρώ ότι η παρουσία ενός έμπειρου ιατρού από την αρχή μέχρι το τέλος της ιατρικής αυτής πράξης είναι αυτή που θα δώσει στον ασθενή την σιγουριά, αλλά και τα εχέγγυα ενός σίγουρου και φυσικού αποτελέσματος.

-Είναι η μεταμόσχευση μαλλιών μια επίπονη διαδικασία; Πόσες ώρες διαρκεί και ποιοι ασθενείς κρίνετε ότι είναι οι κατάλληλοι για την μεταμόσχευση;
Είναι μια πολύ απαιτητική διαδικασία και γίνεται σε ασθενείς με μεγάλη αραίωση μαλλιών, σε ασθενείς που έχουν περάσει από το στάδιο II ή III στην κλίμακα Norwood, όπου εκεί υπάρχει μεγάλη αραίωση. Χρειάζονται 8 με 9 ώρες πολλές φορές και λίγο παραπάνω. Κάποιες φορές όταν είναι μεγάλη η αραίωση, όταν στους άνδρες είναι σε προχωρημένα στάδια, όταν από τα 7 στάδια για παράδειγμα είναι στο στάδιο 4 η 5, εκεί για να καλυφθεί η πολύ μεγάλη αραίωση που υπάρχει στον ασθενή ο χρόνος που χρειάζεται είναι δύο συνεχόμενες ημέρες ώστε να μην κουραστεί ο ασθενής. Πάντως δεν πονά καθόλου.

-Πώς γίνεται ο σχεδιασμός, όταν ένας ασθενής έρχεται στο ιατρείο σας;
Ο σχεδιασμός γίνεται ώστε να υπάρχει ένα φυσικό αποτέλεσμα, σεβόμενοι τις αναλογίες του προσώπου του ασθενούς. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες. Ο ασθενής βλέπει πως ακριβώς θα γίνει ακόμα και την ημέρα της επέμβασης και αυτό θα μας δώσει ένα φυσικό αποτέλεσμα.

-Ποιοι είναι κατάλληλοι ασθενείς για μεταμόσχευση μαλλιών;
Η μεταμόσχευση μαλλιών γίνεται σε άνδρες η γυναίκες που έχουν σημαντική αραίωση μαλλιών. Δεν μπορεί να γίνει σε αρχικά στάδια 1 η 2 σε άτομα δηλαδή που έχουν μια μικρή τριχόπτωση. Θα πρέπει να είναι σε στάδια 3, 4, 5 η 6 με κλίμακα το 7.

-Οι γυναίκες είμαστε κατάλληλοι ασθενείς για μεταμόσχευση και σε ποιες περιπτώσεις τις επιλέγετε;
Δεν είναι όλες οι γυναίκες κατάλληλες για μεταμόσχευση μαλλιών παρά μόνο όταν υπάρχει σημαντική αραίωση μαλλιών (στάδιο 2 και 3).

-Ποιες οι νέες και πλέον εξελιγμένες μέθοδοι μεταμόσχευσης μαλλιών που έχετε να μας προτείνετε;
H τεχνική FUE είναι η πλέον εξελιγμένη και επίσης εμείς στην κλινική μας εφαρμόζουμε την POWER FUE πάνω από 12 χρόνια. Είναι η πλέον αξιόπιστη η οποία έχει τα εξής πλεονεκτήματα: Δεν αφήνει σημάδια, αποτελεί αναίμακτη διαδικασία, παρουσιάζει ελάχιστο έως καθόλου πόνο και έχει σχεδόν μηδενική πιθανότητα επιπλοκών και ήπια μετεγχειρητική πορεία με ταχεία επιστροφή στην καθημερινότητα και την εργασία ακόμα και την επομένη της επέμβασης. Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα και ορατά από τον 6ο μήνα.

-Σε ό,τι αφορά την τριχόπτωση, ποια τα αίτια της τριχόπτωσης και τι ρόλο παίζει η κληρονομικότητα στην απώλεια των μαλλιών μας;
Ένας ισχυρός παράγων που επηρεάζει την πτώση των μαλλιών μας είναι η κληρονομικότητα, αλλά και ενδοκρινικές παθήσεις όπως π.χ. ο υποθυρεοειδισμός, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι πολυκυστικές ωοθήκες σε νέα κορίτσια, η λήψη φαρμάκων όπως αντιπηκτικά, αντιφλεγμονώδη αντικαταθλιπτικά, διουρητικά κ.λπ. Η απότομη απώλεια βάρους, βαριά νοσήματα ή βαριά χειρουργεία επηρεάζουν τη απώλεια των μαλλιών, όπως και το έντονο στρες. Τελευταία παρατηρούμε και έντονη τριχόπτωση όσων έχουν νοσήσει από κορονοϊό.

-Είναι η τριχόπτωση τελικά αντιμετωπίσιμη; Υπάρχουν θεραπείες;
Υπάρχουν καινούργια φάρμακα που απευθύνονται σε ασθενείς με γυροειδή αλωπεκία όπως το Olumiant, που έχει έρθει και εδώ από τις ΗΠΑ, αλλά και η μινοξιδίλη σε λοσιόν, η φιναστερίδη και πολλά ακόμη ανάλογα με το πρόβλημα και την ηλικία του ασθενή.

Συνέντευξη στη Νίκη Μουσαμά

Dr. Απόστολος Καραλέξης
MD Δερματολόγος
Derma Hair Clinic