Μίνα Γκάγκα: «Πάνω από 90% η Omicron στην Ελλάδα»

6 Ιανουαρίου 2022 07:30

Μίνα Γκάγκα: «Πάνω από 90% η Omicron στην Ελλάδα»

Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των διαγνώσεων αυξήθηκε κατά 200% – Έως τη Δευτέρα θα παραδοθούν φύλλα πορείας για επιτάξεις υγειονομικών – «Ασφαλές το άνοιγμα των σχολείων».

Μίνα Γκάγκα: «Πάνω από 90% η Omicron στην Ελλάδα».

Πλήρης είναι η επικράτηση της μετάλλαξης Omicron στην Ελλάδα, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια Υπουργός Μίνα Γκάγκακατά την ενημέρωση που έκανε με τον επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκα Μαγιορκίνη.

Συμφωνα με τα στοιχεία, στις 31/12, η Omicron εντοπίστηκε στο 89% των δειγμάτων.

Αυτό, είπε, δείχνει την αυξητική τάση και σήμερα πιθανώς «έχει ξεπεράσει το 90%», με αποτέλεσμα να επικρατεί στην κοινότητα. Σήμερα, ο δείκτης θετικότητας άγγιξε το 10,4%, που είναι υψηλός αλλά μικρότερος από χθες.

«Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσέχουμε, να φοράμε τη μάσκα, να βλέπουμε λίγους ανθρώπους και σε περίπτωση συμπτώματος, να ελεγχόμαστε με τεστ» τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι όταν κάποιος είναι εμβολιασμένος και έχει θετικό rapid test, δεν χρειάζεται να υποβληθεί και στα PCR για να μην αυξηθεί η πίεση στο σύστημα Υγείας.  «Υπάρχει πίεση για τεστ, που μπορούμε να αποφύγουμε», επισήμανε, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν ισχύει στις περιπτώσεις που κάποιος χρειάζεται νοσηλεία.

Στο νοσοκομεία, η αναπληρώτρια υπουργός ανακοίνωσε την επίταξη ιδιωτών ιατρών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, καθώς οι εισαγωγές έχει αυξηθεί. Το ποσοστό των υγειονομικών που νοσούν και βρίσκονται σε καραντίνα, ανέφερε, είναι μικρό ανά νοσοκομείο και δεν φτάνει στο 4%. «Προχωράμε σε επιτάξεις, που θα ξεκινήσουν τώρα και βοηθά και ο ιδιωτικός τομέας με κλίνες ασθενών για Covid», είπε,  ενώ διευκρίνισε ότι έως τη Δευτέρα θα έχουν παραδοθεί τα φύλλα πορείας προς τους υγειονομικούς.

Αύξηση κρουσμάτων, νοσηλειών και μείωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας

Από την πλευρά του, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως, αλλά και στη μείωση κατά 3% των ασθενών που κατέληξαν.  «Οι διαγνώσεις σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ωστόσο συνεχίζεται η μείωση των θανάτων. Στην Ευρώπη υπήρξε 73% αύξηση στις διαγνώσεις και μείωση των θανάτων κατά 4%», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η έξαρση της πανδημίας είναι μαζική.

Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των διαγνώσεων αυξήθηκε κατά 200%. Ωστόσο υπήρξε μείωση των θανάτων κατά 1%. Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει, με αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Όσον αφορά στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, υπάρχει μείωση κατά περίπου 4%.

Η επέλαση της Omicron συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα, με αύξηση των εισαγωγών και μείωση των σκληρών δεικτών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και ειδικά στο Λονδίνο, βλέπουμε ίσως το αποκορύφωμα της διασποράς. Η εικόνα είναι ανάλογη με αυτή που διαπιστώθηκε στη Νότια Αφρική. Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην ανάγκη εμβολιασμού από όλους.

Ασφαλές το άνοιγμα των σχολείων

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στο άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, που όπως είπε, είναι ασφαλές, καθώς τα παιδιά βρίσκονται σε εντατικό περιβάλλον testing. Η σχολική τάξη αποτελεί μία φούσκα, όπου οι ίδιοι άνθρωποι αναμειγνύονται ξανά και ξανά. «Πρόκειται για ένα ασφαλές περιβάλλον» διαβεβαίωσε, προσθέτοντας ότι η εκπαιδευτική διαδικασία δια ζώσης δεν αντικαθίσταται. Ως εκ τούτου, το άνοιγμα των σχολείων θεωρείται ασφαλές,  κάτι που επισημαίνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Όσον αφορά στα Θεοφάνεια, ο κ. Μαγιορκίνης διευκρίνισε ότι όλες οι μαζικές συναθροίσεις προκαλούν ανησυχία. Συνέστησε δε τη διεξαγωγή self test, την τήρηση αποστάσεων, ενώ κάλεσε τους ανεμβολίαστους να μην προσέλθουν.