Μίνα Γκάγκα: «Βασικό όπλο για τη θωράκιση έναντι της CΟVID-19 εξακολουθεί να είναι ο εμβολιασμός»

22 Μαρτίου 2022 07:30

Μίνα Γκάγκα: «Βασικό όπλο για τη θωράκιση έναντι της CΟVID-19 εξακολουθεί να είναι ο εμβολιασμός»

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι το βασικό όπλο για τη θωράκιση έναντι της CΟVID-19 εξακολουθεί να είναι ο εμβολιασμός. Σε δύο εβδομάδες η απόφαση της Επιτροπής για την 4η δόση.

Μίνα Γκάγκα: «Βασικό όπλο για τη θωράκιση έναντι της CΟVID-19 εξακολουθεί να είναι ο εμβολιασμός».

«Εξετάζουμε όλα τα δεδομένα». Ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου.  Τα φάρμακα της Pfizer κατά της COVID-19 έχουν φτάσει στην Ελλάδα και η χορήγησή τους θα ξεκινήσει εντός της εβδομάδας.

Αυτό ανέφερε τη Δευτέρα η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα. Τονίζοντας, ωστόσο, πως το εμβόλιο παρέχει μεγαλύτερη προστασία. Η Μίνα Γκάγκα σημείωσε πως η πανδημία εξακολουθεί να υπάρχει. «Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε γνωστούς που αρρωσταίνουν», είπε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε: «Θα πρέπει να μάθουμε με να ζούμε με τη νέα καθημερινότητα και να βγούμε σε μία κανονικότητα σιγά σιγά προσέχοντας.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν νοσηλευτεί 170.000 ασθενείς με Covid και άλλοι 2,6 εκατομμύρια από άλλες παθήσεις.

Από την πλευρά της, η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι παρατηρήθηκε αύξηση κατά 24% στα κρούσματα κορονοϊού την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τις τελευταίες 3-4 ημέρες παρατηρείται μία σταθεροποίηση. Επίσης παρατηρείται μία μείωση στα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους και ο μέσος όρος ηλικίας κρουσμάτων αυξήθηκε στα 37 έτη.

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, η Όμικρον 2 έχει επικρατήσει κατά 50% στην Επικράτεια και πλήρως στην Κρήτη.

Έκανε λόγο για πολύ συχνές επαναλοιμώξεις, οι οποίες έφτασαν τις 90.000 και αφορούν όλες τις ηλικίες και διάμεσο χρόνο μεταξύ των δύο μολύνσεων τους 8 μήνες.

Ο εμβολιασμός προστατεύει κατά 91% από τη διασωλήνωση και κατά 87% από τον θάνατο.

Καθώς προχωράμε σε μία νέα πραγματικότητα – σημείωσε – ήρθε η ώρα να επικεντρωθούμε στις δικές μας επιλογές. «Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ο καθένας από εμάς μπορεί να γνωρίζει πότε να φοράει τη μάσκα του σε εξωτερικούς χώρους», επισήμανε.

Τέλος, για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης εμβολίου στο γενικό πληθυσμό η κα Παπαευαγγέλου είπε: «Είναι κάτι το οποίο μελετούμε, βλέπουμε τις συμβαίνει σε άλλες χώρες όπως η Σουηδία και το Ισραήλ και όλα τα δεδομένα θα αξιολογηθούν από την επιτροπή σε περίπου δύο εβδομάδες».

ygeiamou