Μόνο Εδώ: Πανικός στην Τουρκία από… αμερικανικό πλοίο Big Brother

9 Μαΐου 2020 16:59

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία έχει προκαλέσει στην Τουρκία η εμφάνιση αμερικανικού πλοίου σεισμικών ερευνών, εφοδιασμένου με τεράστιο ραντάρ X-BAND, το οποίο είναι σε θέση παρακολουθεί κάθε κίνηση σε μεγάλη απόσταση. Η Άγκυρα φοβάται ότι πρόκειται στην ουσία για κατασκοπία σε βάρος της από τις ΗΠΑ.

Το πλοίο αγκυροβόλησε μεταξύ των ακτών των Δαρδανελίων και της Σμύρνης στο Αιγαίο πέλαγος και φυσικά άρχισαν αμέσως να διακινούνται διάφορα σενάρια σχετικά με τους λόγους της παρουσίας του στην περιοχή.

Τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου συνδέουν την εξέλιξη αυτή με ορισμένα σεισμικά φαινόμενα που παρατηρούνται σε πολλά μέρη της χώρας, ενώ κάποια άλλα κάνουν αναφορά στο ενδεχόμενο επηρεασμού των μετεωρολογικών συνθηκών.

Μερίδα των ΜΜΕ υπογραμμίζει ότι έπειτα από τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασίμ Σουλεμάνι, χτυπήθηκαν αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ ως αντίποινα από το Ιράν. Αμέσως μετά από αυτό το συμβάν, κατεγράφησαν διαδοχικοί σεισμοί στην περιοχή των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας στο Ιράν, κάτι ωστόσο που δεν έχει επιβεβαιωθεί από πουθενά.

Φυσικά, τίποτα από όλα αυτά δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ως κάτι που θα πρέπει κάποιος να πάρει στα σοβαρά. Μάλιστα, ο Τούρκος καθηγητής Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, ο Τουγκρούλ Μπασοκούρ διέψευσε τις παραπάνω θεωρίες συνωμοσίας σημειώνοντας πως διαδίδονται από γνωστές ακραίες ομάδες για να ενισχύσουν την πεποίθηση ότι η Δύση κατέχει δήθεν τεράστιες δυνατότητες.

Οι ΗΠΑ «τσεκάρουν» –κυρίως- τις κινήσεις της Ρωσίας

Αντίθετα, οι Τούρκοι επιτελείς –που επιδεικνύουν σαφώς περισσότερη σοβαρότητα από τους δημοσιογράφους συμπατριώτες τους- φαίνεται να φοβούνται το «κακό» σενάριο, που αφορά την παρακολούθηση όλων των δραστηριοτήτων τους στο Αιγαίο, μαζί με την παρουσία των πυραύλων S-400.

Το πλοίο που έχει προκαλέσει όλη αυτήν την ανησυχία, καταγράφηκε ως ερευνητικό σεισμικό. Ωστόσο, οι Τούρκοι το θεωρούν ως εν δυνάμει «πολεμικό» λόγω της υψηλής τεχνολογίας ραντάρ που διαθέτει.

Ο γνωστός διεθνώς κολυμβητής Άλπερ Σουνάτσογλου δήλωσε ότι το αμερικανικό αγκυροβολημένο πλοίο στο Αιγαίο, κατασκοπεύει σαφέστατα τη χώρα του. «Οι πόλεμοι δεν γίνονται  πλέον με άρματα μάχης και πυροβόλα. Αυτή η ναυτική πλατφόρμα ενέχει σοβαρό κίνδυνο για τη χώρα μας, καθώς και για χώρες της περιοχής αλλά και για τις γειτονικές χώρες», είπε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του, ο διάσημος καθηγητής Γεωλογικών μελετών, Ντουάν Περίνσεκ εκτιμά ότι η παρουσία του πλοίου στα Δαρδανέλια δεν σχετίζεται με το σύστημα HAARP (High frequency Active Auroral Research Project) αλλά αφορά την παρακολούθηση των πυραυλικών δοκιμών της Ρωσίας ως μέρος των δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ.

Φυσικά, με τον τρόπο αυτό, γίνεται εύκολα κατανοητό πως οι ΗΠΑ μπορούν να παρακολουθούν στενά και τη ρωσική δραστηριότητα στη Μαύρη Θάλασσα.     

Σημαντικός ο έλεγχος των Δαρδανελίων

Όποια και να είναι η αλήθεια ουδείς αμφισβητεί το γεγονός ότι οι Αμερικανοί έχουν αυξήσει την παρουσία και τη δραστηριότητά τους σε Αιγαίο και Μαύρη θάλασσα, για τους δικούς τους λόγους που αφορούν όμως κυρίως τη Ρωσία, όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι αναλυτές. 

Ο έλεγχος των Δαρδανελίων και του Αιγαίου είναι κομβικός αφού εξασφαλίζει τη δυνατότητα ελέγχου μιας τεράστιας περιοχής.

Για τους Ρώσους, από το 17ο κιόλας αιώνα, η διαδρομή Σεβαστούπολη – Στενά του Βοσπόρου – Αιγαίο – Α. Μεσόγειο – Σουέζ έχει θεμελιώδη σημασία.

Αν κλείσει αυτή η δίοδος, η Μόσχα αναμένεται να αντιδράσει βίαια, σύμφωνα και με δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων. Θεωρούν πως κάτι τέτοιο θα ήταν ναυτικός αποκλεισμός της χώρας τους από την μόνη ουσιαστική δίοδο της και θα προκαλούσε σημαντικό πλήγμα στην Οικονομία που ήδη δέχεται πιέσεις…