Mylotopi – Μυλοτόπι

Δημοσιεύθηκε: 30 Ιουλίου 2021 22:11
Mylotopi - Μυλοτόπι

 

Με μαγευτική θέα τον κόλπο της Κεφάλου και το νησάκι του Αγ. Νικολάου (Καστρί), ένας νέος, ανακατασκευασμένος χώρος παίρνει σάρκα και οστά και προσφέρει μια ακριβής ενσάρκωση της καθημερινής ζωής των νησιωτών του περασμένου αιώνα, καθώς και της περιόδου της Ιταλικής κατοχής των Δωδεκανήσων.

Το Μυλοτόπι βρίσκεται στην Κω , ακριβώς στην καρδιά του χωριού, Κέφαλος, λίγα μέτρα από το κάστρο της Κεφάλου. Εκεί θα μπορέσετε να περιηγηθείτε σε όλους τους επισκέψιμους χώρους και να συναντήσετε από κοντά την παράδοση του τόπου. Ο πολυχώρος  διαθέτει παραδοσιακό αλώνι με την παρουσία ενός γαϊδουριού , έναν πέτρινο παραδοσιακό φούρνο, έναν απόλυτα λειτουργικό αναπαλαιωμένο ανεμόμυλο και μια παραδοσιακή αγροτική κατοικία που αναπαριστάνει την ζωή μιας οικογένειας κατά τον 19ο αιώνα.

Σε όλους τους χώρους μπορείς να κυκλοφορήσεις μέσω ενός τούνελ (πρώην κατασκευή Ιταλών φαντάρων), που οδηγεί σε ευθύ πρώην πολυβολείο, νυν χώρο φαγητού και ποτού.

Δημιουργός του χώρου είναι η οικογένεια Βουδούρη. Μόνιμοι κάτοικοι της νήσου Κω, με την θέλησή τους και τον σεβασμό τους  στην παράδοση, αναπαλαίωσαν τον πολυχώρο αυτό, θέλοντας να διδάξουν στους νέους και να υπενθυμίσουν στους παλιούς το πολιτιστικό υπόβαθρο της Ελλάδας γενικότερα , και των Δωδεκανησίων ειδικότερα. Κατασκεύασε με κόπο το έργο αυτό και χάρισε ζωντάνια στις αναμνήσεις των γηραιότερων. Η ανακατασκευή των εκθεμάτων ξεκίνησε την υλοποίησή της τον χειμώνα του 2016 και πήρε σάρκα και οστά την άνοιξη του 2018, αφήνοντας την υπόσχεση πως το έργο αυτό θα επεκταθεί

Το Αλώνι

Το μέρος που αποτυπώνεται η διαδικασία για το αλώνισμα των σιταριών, ενσαρκώνεται με την παρουσία του πέτρινου αλωνιού. Τη διαδικασία αυτή, συνήθιζαν να κάνουν ο αγωγιάτης (αυτός που κατεύθυνε τα ζώα), οι θεριστές (αυτοί που ξεχώριζαν τον καρπό από τα στάχυα) και το  γαϊδούρι που με την επιμονή του, ολοκλήρωνε την διαδικασία αυτή.

 

Το Τούνελ

Το τούνελ 20 μέτρων, διάσχιζε  τις αυλές στο Μυλοτόπι. Διασχίζοντας, το Ιταλικό τούνελ, θα αντικρίσεις  το κελάρι αλλά και εκθέματα από τους Ιταλούς φαντάρους, που συνήθιζαν να εκτελούν τοις σκοπιές τους, κατά την Ιταλοκρατία. Η έξοδος του θα σε οδηγήσει στο πολυβολείο, που τώρα χρησιμοποιείται σαν χώρος αναψυχής – εστιατορίου.

Ο Φούρνος

Ο άνω των 100 χρόνων φούρνος, είναι πετρόχτιστος στο σύνολό του και υπολογίζεται πως οι τοίχοι του έχουν πάχος 80-90 πόντους. Οι πέτρες  «πόροι» όπως ονομάζονται, υπάρχουν μόνο στην Κέφαλο, λόγο της ηφαιστειακής τέφρας από το ηφαίστειο της Νισύρου . Είναι λειτουργικός μέχρι και σήμερα και χρησιμοποιείται για το ψήσιμο παραδοσιακών φαγητών και κυρίως ζυμωτού ψωμιού.

Το Σπίτι

Το παραδοσιακό σπίτι αποτυπώνεται και  ενσαρκώνει την ζωή μιας αγροτικής οικογένειας τον 19ο αιώνα. Αναβιώνει τον τρόπο ζωής τους και τις συνήθειες τους. Συναντούμε τα καθημερινά τους σκευή, τον τρόπο χαλάρωσης και την ευφυΐα τους στην κατασκευή λειτουργικών αντικειμένων για τη  κάλυψη των αναγκών τους.

Ο Ανεμόμυλος

Ο συγκεκριμένος ανεμόμυλος είναι από τους παλαιότερους Δωδεκανησιακούς Μύλους (χαρακτηρισμένος ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς με ΦΕΚ) και μας ξεναγεί στον τρόπο άλεσης των σιτηρών, αφήνοντας την δική του ιστορία με το πέρασμα των χρόνων. Τα 1000 έως  1300 ετών ξύλα του, μας εξιστορούν το βασικό και κύριο ρόλο του κατά την αρχαιότητα. Το 80% της ξυλείας του προϋπήρχε, ενώ το υπόλοιπο συμπληρώθηκε με ξυλεία προερχόμενη από το Άγιο Όρος (καστανιές). Είναι απόλυτα λειτουργικός, κατόπιν 7 μηνών εργασιών από τον Καραβομαραγκό κ. Δημήτρη Μωράκη. Το ύψος του υπολογίζεται στα 6,2 μέτρα και τα πάχος των τοίχων του ,φτάνει τα 1,20 μέτρα όλο από πέτρα. Η στέγη του αποτελείται από ένα καΐκι 6 μέτρων αναποδογυρισμένο.

Καφετέρια – Εστιατόριο

Το κεντρικό πέτρινο παραδοσιακό οίκημα, λειτουργεί σαν παραδοσιακό εστιατόριο – καφενείο, ενώ παλαιότερα ήταν δυο παραδοσιακά κατοικήσιμα σπίτια.

Βασικά χαρακτηριστικά του είναι, τα ξύλα του (καστανιές) που πολιορκούν το εσωτερικό του, σταλμένα από το Άγιο Όρος και κατασκευασμένα στο χέρι. Η τεχνική δεσίματος του κτιρίου περιμετρικά, είναι ίδια  με την τεχνική των ιπποτών στο κάστρο του Μεγάλου Μαγίστρου στην Ρόδο (του 14ου αιώνα).

Τα σίδερα λοιπόν διαπερνούν τους ογδοντάποντους τοίχους και τα ξύλα των 35 εκατοστών και συγκρατούν το πατάρι στον αέρα… Όλη η ατμόσφαιρα του χώρου σε ταξιδεύει σε παλαιότερες εποχές, και το γεγονός αυτό κάνει τους νεότερους να μαθαίνουν και τους μεγαλύτερους να θυμούνται και να αναπολούν με νοσταλγία.

Κέφαλος, Κως
Τ.Κ. 85301

Τηλ.: +30 2242 073000
E-mail: [email protected]

www.mylotopi.com

Mylotopi - Μυλοτόπι
Mylotopi - Μυλοτόπι
Mylotopi - Μυλοτόπι
Mylotopi - Μυλοτόπι

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Mylotopi - Μυλοτόπι