Νένα Χρονοπούλου: Καταγγελίες – σοκ για Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

22 Μαρτίου 2023 11:13

Σοκαριστικές καταγγελίες έφερε στο φως της δημοσιότητας η Νένα Χρονοπούλου για γνωστό Κέντρο Ειδικών Θεραπειών, το οποίο βρίσκεται στην Καλλιθέα.

Mέσα από μία μακροσκελή ανάρτηση, η ηθοποιός Nένα Χρονοπούλου εκπέμπει SOS, ενώ γίνεται αναφορά και σε ένα 11χρονο αγόρι με ειδικές ανάγκες που πριν από μερικές ημέρες ξέφυγε από την προσοχή των φροντιστών του και βρέθηκε να περπατά από τη μια άκρη του αφύλαχτου παραθύρου του κέντρου θεραπειών ως την άλλη, κινδυνεύοντας να βρεθεί στο κενό.

Κάτοικος που διαμένει στην απέναντι πολυκατοικία είδε τυχαία το παιδί να ακροβατεί πάνω στο πεζούλι και κάλεσε την Αστυνομία, καθώς και το Υποστηρικτικό και Κοινωνικό Δίκτυο ΑΜΕΑ-4ΑΜΕΑ, με συνέπεια να συλληφθούν η υπεύθυνη του κέντρου Ζ.Λ. και τρεις εργαζόμενοι.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Espresso», τo μαρτύριο που βιώνουν οι έφηβοι με αναπηρία στο συγκεκριμένο κέντρο έφερε στο φως η γραμματέας του 4ΑΜΕΑ, Νένα Χρονοπούλου, που είναι μητέρα παιδιού ΑμεΑ, του Χρήστου.

«Το τρένο των παιδιών με αναπηρία είναι σε θανατηφόρα διαδρομή, ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ μην περιμένετε να θρηνήσουμε κι άλλα παιδιά. Ένα ακόμα ‘τρένο’, γεμάτο παιδιά ΑμεΑ αυτή τη φορά, καθοδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στον θάνατο. Είναι χαρακτηρισμένο ως ‘Κέντρο Ειδικών Θεραπειών’ και ‘φορτώνει κόσμο’ από όλα τα σημεία της Αθήνας, οδηγώντας τα στην Καλλιθέα.

Σε ένα ‘σταθμό’ ακατάλληλο, επικίνδυνο, δίχως ελέγχους, δίχως προδιαγραφές, δίχως υποδομές, δίχως θεραπευτές, δίχως κρατική εποπτεία για να επέμβει μετά από αλλεπάλληλες καταγγελίες γονέων.

Όλοι μας καρτερικά αναμένουμε το ‘μοιραίο’ γιατί ο ‘σταθμάρχης’ του είναι παραβατικός, επικίνδυνος, αδιάφορος προς τα παιδιά με αναπηρία, και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το χρήμα», αναφέρει Νένα Χρονοπούλου στην αρχή της ανάρτησής της.

Εν συνεχεία, απαριθμεί και περιγράφει όλες τις φορές που η ιδιοκτήτρια του Κέντρου Ειδικών Θεραπειών και συνεργάτες της συνελήφθησαν με τη διαδικασία του Αυτοφώρου για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο:

«3/3/2022 – Παιδί έφυγε από το Κέντρο Ειδικών Θεραπειών δίχως να το αντιληφθούν οι υπεύθυνοι, το βρήκε ένας περαστικός και το οδήγησε στο Τμήμα Ασφαλείας Καλλιθέας.

12/10/2022 – Παιδί έφυγε από το Κέντρο Ειδικών Θεραπειών δίχως να το αντιληφθούν οι υπεύθυνοι την ώρα που επιβιβαζόταν στο πουλμανάκι για τη μεταφορά του στο σπίτι (το πούλμαν δεν είναι αδειοδοτημένο από την Περιφέρεια) και βρέθηκε μετά από δύο ώρες να τριγυρίζει μόνο του από την Καλλιθέα στην οδό Καλλιρρόης για δύο ώρες και κανένας υπεύθυνος δεν το είχε αντιληφθεί…

Ακόμα μία φορά το παιδί το βρήκε περαστικός και το οδήγησε στην Αστυνομία, η υπόθεση κατέληξε στο Τμήμα Ασφαλείας Καλλιθέας, όπου έγινε αυτόφωρη διαδικασία και αναμένεται η δίκη. (Είχε οριστεί για την 1/3/2023, όπου η ιδιοκτήτρια ζήτησε αναβολή)», τονίζει μεταξύ άλλων η Χρονοπούλου.

Σε άλλο σημείο, γράφει: «Στο συγκεκριμένο Κέντρο Ειδικών Θεραπειών πηγαίνουν 60 παιδιά ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, δηλαδή ενώ είναι ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ, λειτουργεί παρανόμως ως ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑμεΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΥΝΟΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ. Η ατιμωρησία όλων αυτών των ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ανθρώπων στον χώρο της ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ είναι το μεγάλο τους προσόν.

Ζητάμε υπεύθυνα μία απάντηση από κάθε αρμόδιο φορέα, εάν σκοτωθεί ένα παιδί (χθες γλίτωσε από την ευαισθησία των γειτόνων), ποιος θα πάρει την ευθύνη;

ΣΑΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ».

Η Χρονοπούλου μίλησε στην εκπομπή «Πρωινό μας» του ΣΚΑΪ για το παιδί που βρέθηκε στο περβάζι, λέγοντας: «Δεν ξέρουμε πόση ώρα έμεινε στο πεζούλι του τρίτου ορόφου.

Το παιδάκι είναι με αυτισμό, είχε ξεφύγει από την προσοχή των θεραπευτών ενώ δεν θα έπρεπε να γίνει αυτό. Υποτίθεται ότι το συγκεκριμένο κέντρο ειδικών θεραπειών και οι ειδικές θεραπείες γίνονται με έναν δάσκαλο και ένα παιδί.

Οπότε, πώς μπορεί να σου ξεφύγει το παιδί όταν το έχεις απέναντί σου; Καταλαβαίνουμε ότι δεν γίνονται ατομικές θεραπείες, είναι κέντρο ειδικών θεραπειών που πρέπει να γίνονται ατομικές θεραπείες στα παιδιά, λειτουργεί ως Κέντρο Ημέρας και αυτά θέλουν άδεια.

Άλλο έχει ανοίξει η κοπέλα και άλλο πράγμα κάνει. Τους φεύγουν παιδιά από την προσοχή τους και τους μαζεύει η Αστυνομία».