Νίκη Γουλανδρή: “βαρύ” το κλίμα στην κηδεία της “Γυναίκας της Ευρώπης” – όσα δεν ξέρατε για εκείνη (φωτογραφίες)

12 Φεβρουαρίου 2019 18:20

Έφυγε και η Νίκη Γουλανδρή, πλήρης ημερών. Μια γυναίκα χαμηλών τόνων, αξιαγάπητη, όπως έλεγαν όσοι την ήξεραν. Έστω, λίγο. Μια πραγματική κυρία, κάτι που σπανίζει στις μέρες μας. Και φιλάνθρωπος. Με όλη τη σημασία της λέξης. Μια κυρία, που το 1991 ανακηρύχθηκε “Γυναίκα της Ευρώπης” και της άξιζε. Καθ’ όλα. Μια γυναίκα που λάτρευε τα λουλούδια. Γιατί ήταν ευαίσθητη. Πολύ. Και τη ζωγραφική.

Ηχηρό “παρών” από οικείους και όχι μόνο

Στην εξόδιο ακολουθία και κηδεία της, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κηφισιά, στις 12 το μεσημέρι, πλήθος επωνύμων έδωσαν το “παρών”. Εννοείται, από την εφοπλιστική σκηνή, αλλά και από την πολιτική, τα ΜΜΕ, καθώς και απ’ την ευρύτερη επιχειρηματική σκηνή του τόπου. Όπως, φυσικά και του πολιτισμού.

Ανδρέας Ποταμιάνος, Γιώργος και Άννα Νταλάρα, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Όλγα Κεφαλογιάννη, Κατερίνα Γουλανδρή, Κώστας Λαλιώτης, Γιώργος και Μαρίνα Πατούλη, Στέφανος Μάνος, Νίκος Χιωτάκης, Άρης Πορτοσάλτε, Λυδία Κονιόρδου, Μιμή Ντενίση, Κώστας Χατζιδάκις, Άννα Παναγιωταρέα, Αννούσκα Ραφαήλ κ.ά.  Στεφάνια, μεταξύ άλλων, έστειλε ο Αλέκος Φασιανός.

Ποια ήταν η Νίκη Γουλανδρή

Η Νίκη Γουλανδρή γεννήθηκε το 1925 και “έσβησε” στις 9 Φεβρουαρίου. Ευεργέτιδα, φιλάνθρωπος, απ’ τη γνωστή εφοπλιστική οικογένεια, βοήθησε στην εικονογράφηση αρκετών βοτανολογικών βιβλίων, όπως τα Wild Flowers of Greece και Peonies of Greece (Παιώνιες της Ελλάδας).

Ήταν αντιπρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Γουλανδρή. Στο παρελθόν διετέλεσε υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (1974), Γενική Γραμματέας Υγείας (1974), επίτιμη αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (1975–80), και μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Εξέλιξη της UNESCO. Είχε κερδίσει βραβείο Global 500 του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών το 1990, ενώ το 1991 ονοματίστηκε Γυναίκα της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κίνημα.

Υπήρξε παντρεμένη με τον Άγγελο Γουλανδρή, της οικογενείας εφοπλιστών, με τον οποίον ίδρυσαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή το 1965.

Οι σπουδές
Αφού αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, η Νίκη Γουλανδρή σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη και τη Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Φρανκφούρτης υπό την επίβλεψη των φιλοσόφων Τέοντορ Αντόρνο και Μαξ Χορκχάιμερ. Μιλά άπταιστα Γαλλικά, Γερμανικά και Αγγλικά. Επίσης, ήταν επίτιμη διδάκτωρ φιλοσοφίας στην επιστήμη του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία.

Ο αποχαιρετισμός του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας: “Αντίο Κυρία Νίκη…”

Η αντιπρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Φαλή Βογιατζάκη, σε ανάρτησή στη σελίδα του Μουσείου στο Facebοοκ, γράφει: «Με λύπη σας ανακοινώνουμε ότι η Πρόεδρός μας Νίκη Γουλανδρή έφυγε από τη ζωή σήμερα Σάββατο, τα ξημερώματα. Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κηφισιάς. Θα τη θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό. Η ανάμνησή της πάντα θα μας εμπνέει».

Ντονατέλλα Αδάμου

Ανδρέας Ποταμιάνος

Μεταξύ άλλων, ο Αλέκος Φασιανός έστειλε στεφάνι

Aλέξανδρος Λυκουρέζος

Όλγα Κεφαλογιάννη

Όλγα Κεφαλογιάννη, Μιμή Ντενίση, Νίνα Βλάχου

Άννα και Γιώργος Νταλάρας

Λυδία Κονιόρδου

Κώστας Λαλιώτης

Κατερίνα Γουλανδρή

Αννούσκα Ραφαήλ

 

Παραδοσιακό “ύστατο χαίρε”: όπως το θέλησε η ίδια