Νίκος Καντερές: Συγκλονίζουν τα λόγια του για την τραγωδία σε Μάτι και Μάνδρα “Θα μπορούσαν να είχαν γίνει πράγματα εκ των προτέρων”

26 Απριλίου 2022 13:00

Ο καταξιωμένος μετεωρολόγος Νίκος Καντερές μίλησε για την πορεία της καριέρας του την γνωριμία του με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τις προβλέψεις του για τον καιρό

Νίκος Καντερές: Συγκλονίζουν τα λόγια του για την τραγωδία σε Μάτι και Μάνδρα “Θα μπορούσαν να είχαν γίνει πράγματα εκ των προτέρων”

Ο Νίκος Καντερές άνοιξε την καρδιά του στην πρωινή εκπομπή του Mega και Αναφέρθηκε στην πορεία του στα χρόνια του στην μετεωρολογία αλλά συγκινήθηκε όταν μίλησε για τις τραγωδίες στο Μάτι και στη Μάνδρα Αττικής που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους

«50 χρόνια και, ασχολούμαι με τον καιρό. Το 1975 η ΥΕΝΕΔ πρότεινε στην ΕΜΥ να βγει μετεωρολόγος να λέει τον καιρό, κάναμε δοκιμαστικό και βγήκα. Το δελτίο καιρού τότε έβγαινε 4 φορές το μήνα. Ήμουν ντροπαλός αλλά όχι διστακτικός, δεν έβγαινα έξω για να μη με γνωρίσει ο κόσμος.

Όταν έβγαινα έξω με αποκαλούσαν “ο καταιγίδας”. Η αναγνωρισιμότητα με βοήθησε στην μετέπειτα ζωή μου. Υπήρχαν παλιά προβλέψεις που δεν έβγαιναν, η πρόβλεψη άρχισε να παίρνει ώθηση όταν μπήκαν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Θυμάμαι πως με τις δύσκολες χιονοπτώσεις με πήρε το “100” από το σπίτι για να πάω στην υπηρεσία. Όταν έλεγα τον καιρό πρόσεχα να μην είμαι εγώ ο πρωταγωνιστής, αλλά ο καιρός. Να ενημερώνω, χωρίς να ξεσηκώνω τον κόσμο. Υπήρχαν περιπτώσεις που έλεγαν τον καιρό και “ξέφευγαν” για την τηλεθέαση.

Αυτά που με έχουν στεναχωρήσει είναι η Μάνδρα και το Μάτι. Δεν ήμουν ενεργός ως μετεωρολόγος, ούτε ως βουλευτής. Χάθηκαν ζωές, θα μπορούσαν να γίνουν πράγματα και εκ των προτέρων και στη διάρκεια.

Το 1978 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με είχε δει και μου είχε πει “πιο ψηλός φαίνεσαι στην τηλεόραση”. Είχα την ανοχή της οικογένειάς μου, γιατί έλειπα πολλές ώρες, είχα την συμπαράσταση της γυναίκας μου, δε θα έκανα τίποτα αν δεν την είχα. Τώρα πια ασχολούμαστε με τη γυναίκα μου με τα παιδιά και τα εγγόνια».