Νίκος Ξανθόπουλος: Πότε και πού θα γίνει η κηδεία του πρωταγωνιστή

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

23 Ιανουαρίου 2023 09:00

Πανελλήνια συγκίνηση έχει προκαλέσει ο θάνατος του Νίκου Ξανθόπουλου την Κυριακή, σε ηλικία 89 ετών.

Ο αγαπημένος ηθοποιός Νίκος Ξανθόπουλος έφυγε από τη ζωή έπειτα από πολυήμερη νοσηλεία του σε ΜΕΘ λόγω καρδιολογικών προβλημάτων.

Σύμφωνα με ανάρτηση του προέδρου του ΣΕΗ, Σπύρου Μπιμπίλα, η εξόδιος ακολουθία, θα τελεστεί την Τρίτη στη 1 το μεσημέρι στο Α’ Κοιμητήριο της Αθήνας.

«Διαβάζουμε με θλίψη από τα site ότι έφυγε ο πολύ σπουδαίος Άνθρωπος και ηθοποιός Νίκος Ξανθόπουλος… Το αγαπημένο ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ της δεκαετίας του 60… Δεν έτυχε ποτέ να τον γνωρίσω από κοντά αν και θα το ήθελα! Θυμάμαι με συγκίνηση τις ουρές στα σινεμά του 60 όπου έμπαινε ο απλός λαός για να κλάψει μαζί του, να ταυτιστεί με τον αγνό εργατικό νέο που τα έβαζε με τους πλούσιους…

Αντιπροσώπευσε μια ολόκληρη εποχή! Της μιζέριας της μεταπολεμικής Ελλάδας, της φτώχειας, της μετανάστευσης, του ψυχικού μεγαλείου! Τα τραγούδια του τα τραγούδησε όλη η Ελλάδα.

Μεγάλος μάστορας του μπουζουκιού συνάμα. Κρίμα που παίζονται τόσα σπάνια οι ταινίες του! Θα σας θυμόμαστε πάντα πολυαγαπημένε μας Νίκο Ξανθόπουλε… Καλό ταξίδι στο φως… Η εξόδιος ακολουθία την Τρίτη στην μία το μεσημέρι στο Πρώτο Κοιμητήριο της Αθήνας», έγραψε στην ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Μπιμπίλας.

Ο Νίκος Ξανθόπουλος γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου 1934 στη Νέα Ιωνία, στην προσφυγική γειτονιά της Αθήνας.

Παιδί Ποντίων προσφύγων, μεγάλωσε φτωχικά μαζί με τη μητέρα του, που τον μεγάλωσε ουσιαστικά μόνη της, καθώς ο πατέρας του απουσίαζε για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ο πατέρας του δούλευε περιστασιακά ως τσαγκάρης και ψαράς, ενώ κατά τη διάρκεια της Κατοχής φυλακίστηκε για τη αντιστασιακή του δράση. Κατά τα εφηβικά του χρόνια υπήρξε αθλητής της ΑΕΚ.

Μεγαλώνοντας αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέατρο, παρότι αρχικά τον γοήτευε η ιδέα να γίνει φιλόλογος. Ίνδαλμά του υπήρξε ο Μάνος Κατράκης.

Στα τέλη του 2005 εξέδωσε σε βιβλίο την αυτοβιογραφία του “Όσα θυμάμαι και όσα αγάπησα”. Παντρεύτηκε δύο φορές και είχε τέσσερα παιδιά και πέντε εγγόνια.