Ο ΕΜΙΡΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ ΑΦΗΣΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

25 Οκτωβρίου 2020 23:51

Την έκταση φιλέτο στο ναυάγιο της Ζακύνθου πούλησε ο Εμίρης του Κατάρ, κάτω από άκρα μυστικότητα. Το φιλόδοξο σχέδιό του για την περιοχή έμεινε μόνο στα λόγια και πλέον η έκταση βρίσκεται στα χέρια καταριανού ομίλου, χωρίς να αποκαλύπτονται περισσότερες λεπτομέρειες. Με κινήσεις δικηγόρων του Λονδίνου, η έκταση-φιλέτο πάνω από το Ναυάγιο της Ζακύνθου, που είχε αγοράσει ο εμίρης του Κατάρ, άλλαξε χέρια πριν από λίγες ημέρες. Η PIMANA S.A. που ήταν ιδιοκτήτρια της έκτασης μεταβιβάστηκε από τον κρατικό καταριανό όμιλο Al Rayann σε ξένη εταιρεία με άγνωστο ιδιοκτήτη.
Η έκταση αγοράστηκε τον Μάρτιο του 2014 από την PIMANA, που στη συνέχεια μεταβιβάστηκε στους Καταριανούς έναντι ποσού 9 εκατ. ευρώ, και στα σχέδια των συνεργατών του πρώην εμίρη Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι ήταν να μετατρέψουν την περιοχή σε επίγειο παράδεισο με πολυτελή καταλύματα που θα μαγνήτιζαν τους ισχυρούς της Γης.
Ωστόσο, η επένδυση, προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, έμεινε απλώς ένα φιλόδοξο σχέδιο. Κι αυτό γιατί Εκκλησία και τοπικοί φορείς αμφισβητούν έντονα την εγκυρότητα του συμβολαίου. Μάλιστα, προσέφυγαν στα δικαστήρια ζητώντας την ακύρωσή του.
Τον Μάιο του 2018 το Πρωτοδικείο Ζακύνθου απέρριψε το αίτημα ακύρωσης του συμβολαίου αγοραπωλησίας του ακινήτου. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο δεν δέχθηκε το αίτημα της Εκκλησίας και των τοπικών Αρχών να ακυρωθεί το συμβόλαιο βάσει του οποίου οι Καταριανοί είχαν αγοράσει έκταση 15.000 στρεμμάτων πάνω από τη μαγευτική παραλία του Ναυαγίου.
Την εγκυρότητα του συμβολαίου αμφισβητούσαν με αγωγή τους η τοπική Μητρόπολη και η Μονή Αγίου Γεωργίου Κρημνών που διεκδικούν μέρος της έκτασης, ενώ με την αγωγή είχαν συνταχθεί ιδιώτες, ο δήμος, η περιφέρεια και τελευταίο το Δημόσιο. Οι δικαστές απέρριψαν τις πρόσθετες παρεμβάσεις του δήμου, της περιφέρειας, των κατοίκων της περιοχής και του Δημοσίου, δεν άναψαν ωστόσο το πράσινο φως για την απεμπλοκή της επένδυσης, αφού σχετικά με την απαίτηση της Εκκλησίας αποφάσισαν να οριστεί πραγματογνώμονας που θα κρίνει τη νομιμότητα των αξιώσεων της Μονής του Αγίου Γεωργίου Κρημνών σε ένα τμήμα της έκτασης.
Επιπλέον, οι συνεργάτες του εμίρη του Κατάρ στην Ελλάδα ελέγχονται ποινικά για απάτη σε βάρος του Δημοσίου. Σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, η έκταση δεν ανήκε στον Γεώργιο Χάρο που εμφανίστηκε ως πωλητής και η υπόθεση παραπέμπεται στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Παράλληλα το Συμβούλιο διέταξε περαιτέρω κύρια ανάκριση ώστε να απαγγελθεί στους εμπλεκόμενους η κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης σε βάρος του Δημοσίου και να κληθούν σε συμπληρωματική απολογία.
Κάποια δημοσιεύματα υποστήριξαν ότι είναι πιθανό η εταιρεία που αγόρασε την PIMANA, συνεπώς και την έκταση, να ανήκει σε συνεργάτες του εμίρη, στόχος ωστόσο ήταν να φύγει το ακίνητο από τον όμιλο Al Rayann του κράτους του Κατάρ, λόγω των δικαστικών εκκρεμοτήτων. Το τίμημα της αγοράς αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ.