Ο ήλιος είναι φίλος ή εχθρός για το δέρμα μας – Διονύσης Πινιαλίδης Χειρουργός Λαπαροσκόπος εξειδικευθείς στη Χειρουργική Ογκολογία

5 Αυγούστου 2020 11:48

 

Τους καλοκαιρινούς μήνες μας αρέσει να απολαμβάνουμε τις ακτίνες του ήλιου στην παραλία. Η ήλιος είναι φίλος μας τελικά  η εχθρός μας; Για όλα τα δερματικά προβλήματα που δημιουργεί ο ήλιος στο δέρμα  μας,  δίνει λύσεις  ο δερματολόγος  δρ Διονύσιος Πινιαλίδης, ο οποίος μας μιλά για μερικά από τα προβλήματα που προκαλεί ο ήλιος στο δέρμα μας και πως αντιμετωπίζονται από ιατρικής πλευράς.

 

Ακτινικό Ερύθημα

Είναι έγκαυμα το οποίο προκαλείται από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και η σοβαρότητά του είναι ανάλογη με την ένταση της ακτινοβολίας και του χρόνου έκθεσης στον ήλιο.

Αυτή η διεργασία μπορεί να αφορά σε ένα ελαφρό κοκκίνισμα, μέχρι έντονο έγκαυμα (1ου ή 2ου   βαθμού) ανάλογα με την ένταση του ήλιου (μήνας του έτους) και τη διάρκεια.

Το ερύθημα εμφανίζεται 8-24 ώρες μετά από την έκθεση στον ήλιο και υποχωρεί σε μερικές μέρες.

Η φροντίδα στο ερύθημα είναι η ίδια με ένα απλό έγκαυμα: εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας, ενώ εάν δεν μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα όπως 2 με 3 ώρες κορτιζονούχος κρέμα καλύπτοντας από πάνω με σελοφάν και όταν υπάρχουν φλύκταινες φροντίδα από Χειρουργό.

Πολύμορφο  Εξάνθημα

 

Αφορά στη γνωστή «αλλεργία στον ήλιο».

Πρόκειται για μια δερματίτιδα που οφείλεται στη UVA ακτινοβολία και προσβάλει κυρίως γυναίκες 15 έως 25 ετών συνήθως ανοιχτόχρωμου και ξηρού δέρματος.

Χαρακτηρίζεται από κόκκινες βλατίδες με φαγούρα και εμφανίζεται κάθε χρόνο στο ίδιο μέρος του σώματος ( ώμοι, λαιμός, καρέ, βραχίονες).

Οι βλάβες υποστρέφουν σταδιακά σε μία έως δύο εβδομάδες όσο προοδεύει το μαύρισμα στο σώμα.

Η θεραπεία είναι εφαρμογή κρέμας κορτιζόνης και σε φάρμακα κατά της  αλλεργίας από το στόμα.

Η αποτελεσματική προστασία με κατάλληλα ρούχα και σκίαστρα είναι η μόνη αγωγή πρόληψης.

Φωτοευαισθησία

 

Η φωτοευαισθησία οφείλεται σε αντίδραση ουσίας που βρίσκεται στο δέρμα με τις ακτίνες του ήλιου.

Η ουσία αυτή μπορεί να είναι ενδογενής ή εξωγενής (καλλυντικά, αρώματα, απορρυπαντικά, φυτά) ή συστηματική (φάρμακα).

Εμφανίζεται σαν έκζεμα με φαγούρα στις περιοχές του δέρματος που εκτίθενται, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλες.

Η αποκατάσταση εδώ είναι πιο αργή, από 12 έως 25 ημέρες, και απαιτεί   τοπική κορτιζονοθεραπεία σε συνδυασμό με ένα αντισταμινικό από του στόματος.

Οφθαλμικά Προβλήματα

 

Η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει επώδυνες καταστάσεις στο μάτι και στα  βλέφαρα.

Οι Φώτο-επιπεφυκίτιδες ή Φώτο-κερατίτιδες αυτές είναι αναστρέψιμες και δεν προκαλούν μόνιμες ή βλάβες στην όραση με εξαίρεση την παρατεταμένη όραση του ήλιου που δύναται να προκαλέσει έγκαυμα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Ο Καρκίνος του Δέρματος

 

Η τρύπα του όζοντος και το φαινόμενο του θερμοκηπίου συντελούν σε μία αύξηση του καρκίνου το δέρματος.

Διακρίνονται σε:

α. Βασικοκυτταρικά με αργή και περιορισμένη εξέλιξη στο δέρμα.

β. Ακανθοκυτταρικά, είναι λιγότερο συχνά αλλά όχι σπάνια, εμφανίζονται κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα και είναι πιο επικίνδυνα διότι η επιθετικότητά τους αυξάνει δίδοντας μεταστάσεις  όσο μεγαλύτερη είναι η διάστασή τους,

γ. Μελανώματα, από τους κακοηθέστερους καρκίνους του δέρματος ( αλλά και στα εσωτερικά όργανα όπως δωδεκαδάκτυλο ή πρωκτό) λιγότερο συχνοί μπορούν να εμφανιστούν σε κάθε ηλικία.

Εξελίσσονται από μικρές ελιές στο δέρμα και αν δεν γίνουν αντιληπτοί ώστε να αντιμετωπισθούν, μπορούν να μεταλλαχτούν σε σοβαρό μεταστατικό καρκίνο.

Διονύσης Πινιαλίδης

Χειρουργός Λαπαροσκόπος εξειδικευθείς στη Χειρουργική Ογκολογία

Διευθυντής Τμήματος Επειγόντων ΝΙΜΙΤΣ

www.dpinialidis.gr

email: [email protected]

 

pinialidis-2-3-selidas-21