Ο Μεταστατικός καρκίνος του μαστού – Βασίλειος Μπαρμπούνης

31 Οκτωβρίου 2022 15:41

Ο Μεταστατικός καρκίνος του μαστού

Δέκα κρίσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις

Ο Dr Βασίλειος Μπαρμπούνης, παθολόγος – ογκολόγος, μας μιλάει για τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού.

-Τι είναι ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού;

Ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού αποκαλείται επίσης και προχωρημένος καρκίνος του μαστού ή καρκίνος σταδίου 4 .Αυτό συμβαίνει όταν τα καρκινικά κύτταρα έχουνε εξαπλωθεί σε άλλα σημεία ή όργανα του σώματος μας όπως τους πνεύμονες, το ήπαρ, τα οστά, το δέρμα και τον εγκέφαλο. Συχνότερες είναι οι μεταστάσεις στα οστά. Ο καρκίνος μπορεί να κάνει μεταστάσεις είτε μέσα από την αιματική κυκλοφορία είτε μέσα από τους λεμφαδένες και το λεμφικό σύστημα είτε από μικρές εστίες καρκινικών κυττάρων που έχουν παραμείνει κοιμώμενα στα διάφορα αγγεία η όργανα του σώματος μας.

-Τι ποσοστό ασθενών θα παρουσιάσει μεταστάσεις κατά τη διάρκεια της νόσου του;

Η μεταστατική νόσος μπορεί να συμβεί μήνες ή χρόνια μετά την αρχική διάγνωση και θεραπεία και αποκαλείται υποτροπή ή μετάσταση. Περίπου 30% των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με πρώιμη νόσο θα αναπτύξουν μεταστάσεις κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Για τον αντρικό καρκίνο του μαστού τα ποσοστά δεν είναι τόσο ξεκάθαρα.

-Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα της μεταστατικής νόσου εξαρτώνται από την έκταση της μετάστασης και από το όργανο το οποίο έχει προσβληθεί. Όλα τα συμπτώματα όμως που παρουσιάζει ένας ασθενής πρέπει να αναφέρονται στο γιατρό του. Παρακάτω παρατίθενται μερικά παραδείγματα από σημεία και συμπτώματα της μεταστατικής νόσου. Η μετάσταση στα οστά προκαλεί σοβαρό και επιδεινούμενο πόνο, οίδημα και εύκολα κατάγματα. Οι μεταστάσεις στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσουν επίμονη επιδεινούμενη κεφαλαλγία, αίσθημα πίεσης διαταραχές της όρασης, επιληπτικές κρίσεις, διαταραχές της προσωπικότητας. Οι μεταστάσεις στο ήπαρ μπορεί να προκαλέσουν ίκτερο και κοιλιακό πόνο, απώλεια της όρεξης, ναυτία και εμέτους, ενώ οι μεταστάσεις στους πνεύμονες μπορεί να παρουσιάσουν χρόνιο βήχα, δύσπνοια, πόνο στον στο θώρακα και γενικώς μια πλειάδα από άλλα μη ειδικά ενοχλήματα όπως κόπωση η απώλεια βάρους.

-Υπάρχει εξ αρχής μεταστατικός καρκίνος του μαστού;

Έχει υπολογιστεί ότι 6 % περίπου από γυναίκες οι οποίες έχουν μεταστατική νόσο αυτή παρουσιάζεται ως πρώτη εκδήλωση.

-Υπάρχει ίαση στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού;

Σε αυτό το πολύ κρίσιμο ερώτημα η απάντηση είναι πως ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού δεν είναι ιάσιμη νόσος αλλά είναι θεραπεύσιμη νόσος. Αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζεται και οι ασθενείς μπορεί να ζήσουν πολλά χρόνια με εξαιρετική ποιότητα ζωής.

-Ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού;

Οι ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του μαστού έχουν καλό προσδόκιμο επιβίωσης, το οποίο, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, αγγίζει το 22 έως 29% για την πενταετία, ενώ υπάρχουν άλλες μελέτες πιο πρόσφατες που αυτό το ποσοστό έχει φτάσει σε ορισμένες υποομάδες το 50% για την πενταετία. Εάν συγκρίνουμε τα στατιστικά παλαιότερων ετών αναφέροντο για μια διετία, ενώ τα στατιστικά των σύγχρονων μελετών ομιλούν για πενταετία.

-Υπάρχουν θεραπείες γι αυτό το στάδιο της νόσου;

Για τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού διατίθεται πληθώρα ικανών θεραπειών, οι οποίες είναι πολύ αποτελεσματικές, ανάλογα με την υποομάδα του ασθενούς, την έκταση της νόσου και το προσβεβλημένο όργανο. Οι θεραπείες διακρίνονται σε ορμονοθεραπεία, χημειοθεραπεία, στοχευτική θεραπεία, ανοσοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και χειρουργική θεραπεία.

-Ποια είναι η ποιότητα της ζωής των ασθενών;

Η ποιότητα ζωής των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού εξαρτάται βεβαίως από την έκταση της νόσου το όργανο που έχει προσβληθεί και την θεραπεία που λαμβάνει η ασθενής. Γενικά μιλώντας όμως μπορούμε να πούμε ότι οι σύγχρονες θεραπείες εξασφαλίζουν μια πολύ καλή ποιότητα ζωής των ασθενών έχοντας μετατρέψει μια κατά τα άλλα επικίνδυνη νόσο σε χρόνια νόσο, με την οποία μπορεί να ζήσει και να εργάζεται ο η ασθενής.

-Ποιος επιλέγει την ορθή θεραπεία;

Οι απόφαση για τη θεραπεία ενός ασθενούς δεν εξαρτάται μόνο από έναν γιατρό αλλά τώρα πλέον διεθνώς είναι καθήκον μιας ομάδας γιατρών, οι οποίοι απαρτίζουν το ογκολογικό συμβούλιο του καρκίνου του μαστού. Σε αυτό το συμβούλιο συμμετέχουν ογκολόγοι, ακτινοθεραπευτές, χειρουργοί μαστού, ακτινολόγοι, παθολογοανατόμοι, νοσηλευτές και άλλες ειδικότητες. Έτσι εξασφαλίζεται ότι λαμβάνεται η καλύτερη δυνατή απόφαση για τον ασθενή.

-Τι μας υπόσχεται το μέλλον;

Χάρις στην τεράστια προσπάθεια που γίνεται τις τελευταίες δεκαετίες στην έρευνα και τη τεχνολογία, η επιστήμη έχει παρουσιάσει αρκετά επιτεύγματα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, ο οποίος θα υπάρχει για αρκετά χρόνια ακόμα, αλλά η αντιμετώπισή του θα γίνεται ολοένα και πιο αποτελεσματική, έτσι ώστε σταδιακά να χάσει τη δυσμενή σημασία που έχει και η ασθενής να επιβιώνει φυσιολογικά έχοντας τη διάγνωση του καρκίνου. Αναμένονται νέα καινοτόμα φάρμακα για την θεραπεία και νέες τεχνολογίες για την έγκαιρη και αποτελεσματική διάγνωση.

Dr Βασίλειος Μπαρμπούνης MD

Παθολόγος Ογκολόγος

Νοσοκομείο ΙΑΣΩ

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ο Μεταστατικός καρκίνος του μαστού - Βασίλειος Μπαρμπούνης