Ο θαυμαστός κόσμος του θηλασμού

12 Οκτωβρίου 2022 13:18

Ο θαυμαστός κόσμος του θηλασμού

Για πρώτη φορά, τον Απρίλιο του 2022, ερευνητές του κορυφαίου Τεχνολογικού Ιδρύματος της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) διενέργησαν μιας ευρείας κλίμακας, υψηλής ανάλυσης μελέτη των κυττάρων του μητρικού γάλακτος και αυτά είναι λίγα από τα εντυπωσιακά ευρήματα: -το μητρικό γάλα περιέχει εκατομμύρια κύτταρα, διαφορετικά σε ιδιότητες, λειτουργίες και ρόλο.

-η γαλακτοπαραγωγή ή αυξάνεται ή μειώνεται, προσαρμοζόμενη πιθανά στις ανάγκες του μωρόυ σου, καθώς μεγαλώνει.
-συγκεκριμένο είδος ανοσοκυττάρων σε προστατεύει από την μόλυνση όσο θηλάζεις και κάνει τους μαστικούς αδένες ανθεκτικούς στις πρωτεινες του γαλακτος που παράγεται. -θαυμαστό επίσης είναι ότι το μητρικό γάλα που παράγεται τις πρώτες ώρες μετά τον τοκετό, το πρωτόγαλα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά και, επιπλέον, βοηθά στην ανάπτυξη του ανώριμου πεπτικού σωλήνα του νεογέννητου. Αποικίζει το εντεράκι του μωρού σας με καλά βακτήρια για τη μικροβιακή χλωρίδα του μωρού και την άμυνά του. -με το μητρικό θηλασμό, μεταδίδονται σημαντικά αντισώματα που βοηθούν το βρέφος να καταπολεμήσει τους ιούς και τα βακτήρια. Πρόκειται για κάτι κρίσιμο, ιδιαίτερα κατά το πρώτο εξάμηνο. Και σε αυτό υπερέχει το πρωτόγαλα, το οποίο παρέχει, μεταξύ πολλών άλλων αντισωμάτων, σημαντικές ποσότητες ανοσοσφαιρίνης Α (IgA), η οποία προστατεύει το μωρό από λοιμώξεις. -τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά για 6 μήνες μπορεί να έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρά κρυολογήματα και λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος, του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού κ.α.. Επιπλέον, ο μητρικός θηλασμός ενδέχεται να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος, ατοπικής δερματίτιδας και εκζέματος, καθώς και άλλων παθήσεων. -στο μητρικό γάλα υπάρχουν ορμόνες όπως η λεπτίνη. Αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της όρεξης του νεογέννητου. -ο μητρικός θηλασμός συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου, λόγω της περιεκτικότητας του μητρικού γάλακτος σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και επειδή αναπτύσσονται στη διάρκεια του θηλασμού το δέσιμο, η οικειότητα και η βλεμματική επαφή μεταξύ μαμάς και μωρού.

Να αναφέρουμε ότι ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) συνιστά τον θηλασμό τουλάχιστον για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής και ιδανικά για τους πρώτους 12 μήνες μαζί με την εισαγωγή άλλων τροφών – σαφέστατα ο θηλασμός μπορεί να συνεχιστεί για όσο διάστημα αποφασίσει η μητέρα. Τα οφέλη είναι σημαντικά και για τη μαμά, καθώς:

– o μητρικός θηλασμός καίει αρκετές θερμίδες. Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, μια νέα μητέρα μπορεί να παρατηρήσει, μετά από 3 μήνες γαλουχίας, σχετική αύξηση στην καύση λίπους, σε σύγκριση με τις μη θηλάζουσες μητέρες.
– o θηλασμός επαναφέρει τη μήτρα στο φυσιολογικό μέγεθος. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού εκκρίνεται η ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που προκαλεί συσπάσεις στη μήτρα και την επαναφέρει στο φυσιολογικό μέγεθός της. – oι μητέρες που θηλάζουν έχουν μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης. – o θηλασμός φαίνεται να παρέχει στις μητέρες μακροχρόνια προστασία από τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών και από ασθένειες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αρθρίτιδα, οι καρδιακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2. Τέλος, ο θηλασμός είναι σημαντικός για τη σχέση μητέρας – βρέφους, καθώς αναπτύσσεται μια ιδιαίτερη και ζεστή σχέση μεταξύ μητέρας και νεογέννητου, που συμβάλλει σημαντικά στο δέσιμό τους.

Κωνσταντίνος Περιστέρης
Χειρουργός – Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ο θαυμαστός κόσμος του θηλασμού