Ογκολογικοί Survivors: Σεξουαλική Υγεία Χωρίς Αστερίσκους! – Δρ. Καλογήρου Ιωάννης

Δημοσιεύθηκε: 07/10/2020 21:09
Ογκολογικοί Survivors: Σεξουαλική Υγεία Χωρίς Αστερίσκους! - Δρ. Καλογήρου Ιωάννης

Η σεξουαλικότητα είναι μια υπέροχη και συνάμα «μαγική» ανθρώπινη ιδιότητα. Περιλαμβάνει ερωτικά, σωματικά, βιολογικά, πνευματικά συναισθήματα και συμπεριφορές. Ο καρκίνος και οι θεραπείες που εφαρμόζονται για την αντιμετωπισή του από τα πρώτα πράγματα που σαρώνει, προσβάλλει και πλήττει είναι αυτό το κομμάτι του εαυτού μας, χωρίς καμμία απολύτως διάκριση στα δύο φύλα.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον ογκολογικό ασθενή είτε πρόκειται για άνδρα είτε γυναίκα να συζητήσει ανοικτά για τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες που αντιμετωπίζει μετά τη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Το εντυπωσιακό είναι οτι εξίσου δύσκολο να πυροδοτήσουν την έναρξη ένος τέτοιου διαλόγου είναι και για τους επαγγελματίες υγείας! Σε μια πρόσφατη έρευνα που ανακοινώθηκε σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό 7 στους 10 ογκολογικούς ασθενείς δεν έλαβαν καμμία απολύτως βοήθεια ή συμβουλή για τις σεξουαλικές διαταραχές που βίωναν μετά τη θεραπεία της νόσου. Το ποσοστό αυτό δείχνει σκεπτικισμό, φοβία, έλλειψη επικοινωνίας, απομόνωση.

Πολλές φορές το τέλος της μάχης με τον καρκίνο αφήνει βαθιά σημάδια όπως ουλές, παραμορφωμένα τα ερωτικά σύβολα και μη λειτουργικά τα όργανα για την επιτέλεση της ερωτικής πράξης. Τα αποτελέσματα είναι πτωχή εικόνα σώματος, άγχος, θλίψη, κατάθλιψη, μειωμένη αυτοεκτίμηση με άμεσο αντίκτυπο στη σεξουαλικότητα, στη θυληκότητα, στον ανδρισμό και στη συντροφικότητα.

Στην εποχή μας, αρκετές μορφές καρκίνου θεωρούνται πλέον ιάσιμες. Βιώνουμε τα εντυπωσιακά θετικά αποτελέσματα των προσυμπτωματικών ελέγχων, της έγκυρης διάγνωσης, των στοχευμένων θεραπειών, των εξελιγμένων χειρουργικών τεχνικών με τη βοήθεια της τεχνολογίας, της εξατομικευμένης ιατρικής. Πλέον η επιστημονική κοινότητα έχει τη γνώση και τα μέσα να αντιληφθεί, να υποστηρίξει και να προσφέρει μέχρι και οριστικές λύσεις στις σεξουαλικές δυσλειτουργίες και των δυο φύλων.

Υποστηρικτική φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική τοποθέτηση εμφυτευμάτων και προθέσεων, ιατρικά τατουάζ θηλής και διόρθωσης ουλών, laser ανάπλασης κόλπου, κρουστικά κύματα πέους, αισθητικές επεμβάσεις που αποκαθιστούν δυσμορφίες των γεννητικών οργάνων, ψυχολογική σεξουαλική συμβουλευτική είναι μερικά από τα «όπλα» που διαθέτει η ιατρική κοινότητα στη φαρέτρα της για την επάνοδο των πραγματικών «survivors» στο ερωτικό παιχνίδι.

Με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η σεξουλική υγεία αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Ο ορισμός αυτός δεν έχει ούτε διακρίσεις ούτε υποσημειώσεις ούτε αστερίσκους. Η σεξουαλική υγεία είναι για όλους!

 

Δρ. Καλογήρου Ιωάννης
Χειρουργός Γυναικολόγος | Μαιευτήρας
Δρ. Κουτσιαρής Επαμεινώνδας
Χειρουργός Ουρολόγος | Μαιευτήρας
Ογκολογικοί Survivors: Σεξουαλική Υγεία Χωρίς Αστερίσκους! – Δρ. Καλογήρου Ιωάννης
Όπως και να το δεις… είναι INNOSTAT